Skip to main content
SUPERVISOR
محمدعلی ادریس (استاد مشاور) مسیح اله فروزمند (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohamad hossein Mostafavi
سیدمحمدحسین مصطفوی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

The Effects of Using Protected Fat During Transition Period on Reproductive Performance of Holstein Dairy Cows
The proportion of lactating dairy cows on commercial farms that become pregnant at the first insemination has decreased over the last 30 years. The objective of the experiment was to determine the effects of fat supplementation on progesterone concentration, follicular development and conception rate. Dietary fat supplements in early lactation may affect reproductive outcome by improving energy intake and reducing the extent of negative energy balance, as well as by increasing size of the ovulatory follicle and lifespan of the coupus luteum. In this experiment 24 multiparous Holstein cows were used in a completely randomized design test to evaluate the impact of protected fat supplements derived from soybean oil in transition period on reproductive performance of lactating cows. Protected fat (calcium salt of soybean oil) containing 49.6 % Linoleic acid of the total unsaturated fatty acids was used. Fat supplementation at two levels of 0 and 2.5 % of dietary DM was applied during transition period before and after calving. Diets were formulated to contain differing fatty acid concentrations and to be isocaloric and isonitrogenous. Before calving cows were allocated in to two groups (12 cows per each) and after calving each group was divided to two subgroups (6 cows per each subgroup). Treatment fed protected fat before and after calving (treatment FF), fed protected fat only before calving (treatment FC), fed protected fat only after calving (treatment CF) and control treatment (treatmant CC). Multiparous cows were randomly assigned to one of the two treatments consisting of calcium salt of soybean oil from 21 days prepartum to end of experiment. Blood samples were taken before and after calving. Blood samples were taken on days 14, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 before calving. Blood samples after calving were taken on days 0, 1, 3, 5, 7, 14, 21 and each week up to end of the experiment. One month after calving ovary was evaluated by ultrasonography. Measurement of follicle size was performed by using a 7.5 MHz ultrasonographic probe and a imaging ultrasonograph. Progesterone, cholesterol, TG, VLDL, HDL and LDL levels were also evaluated. Progesterone was determined by Radio Immuno Assay in plasma samples. Performance and hormonal response were analyzed using the GLM procedure of SAS 9.1. Means of treatment compared with LSMEANS in SAS 9.1 software. The use of these supplements increased progesterone levels (P 0.05), reducing the open days (P 0.05), decreased an eight day calving interval to first estrous occurrence and reduction in the interval first oestrus to conception revealed (P 0.05), and increasing follicle diameter (P 0.05). Conception rate for first insemination in CC and FC treatments were 16.6 %, while FF treatment was 60 % and CF treatment conception rate was 50%. These results suggest that the best time to add this amount of protected fat, is days before
روغن ها و چربی ها منابع غنی از انرژی بوده و در صورت استفاده در جیره دام باعث ایجاد تعادل مثبت انرژی بدن دام می شوند. علاوه بر آن چربی ها به علت عدم تخمیر شکمبه ای باعث کاهش حرارت تولید شده در شکمبه می شوند و در نتیجه منبع انرژی مناسبی بویژه در شرایط تنش های گرمایی می باشند. چربی ها و روغن ها در تولید بسیاری از هورمون های استروئیدی و بویژه هورمون های موثر بر فرآیندهای فیزیولوژیک بدن نقش کلیدی دارند بنابر این تصور می شود تغذیه مکمل های چربی در بهبود فرآیندهای تولید مثل دام مفید واقع شود. مشخص شده است که اختلاف در نوع و ترکیب اسیدهای چرب مکمل چربی سبب اثرات متفاوتی بر عملکرد تولید مثلی دام می شود. از طرفی عنوان شده است که اسیدهای چرب غیر اشباع نسبت به اسیدهای چرب اشباع جذب بیشتری داشته و در بهبود بازده تولید مثلی دام تاثیر بهتری دارند، بنابراین دانشمندان علم تغذیه استفاده از اسیدهای چرب غیر اشباع محافظت شده را به عنوان راهکاری برای این موضوع دانسته اند. نشان داده شده است که به دلیل تغییرات شدید هورمونی و کاهش مصرف خوراک در دوره انتظار زایش بویژه روزهای پایانی دوره آبستنی گاوهای شیری پر تولید از دوره پیش از زایش در وضعیت تعادل منفی انرژی قرار می گیرندکه علاوه بر تاثیر منفی بر عملکرد تولیدی در کاهش بازده تولید مثلی نیز نقش بسزایی دارد، بنابراین در این آزمایش از 24 راس گاو هلشتاین جهت ارزیابی تاثیر کاربرد مکمل چربی محافظت شده حاصل از روغن سویا در دوره انتقال بر عملکرد تولید مثلی گاوهای شیرده در دوره پس از زایش در قالب طرح کاملا تصادفی (با روش فاکتوریل) استفاده شد. مکمل چربی در دو سطح صفر و 5/2 درصد ماده خشک جیره گاوها طی دوره انتقال، دوره پیش از زایش (3 هفته) و دوره بعد از زایش مورد استفاده قرار گرفت بدین صورت که گاوها در دوره قبل از زایش به دو گروه 12 راسی (با یا بدون مکمل چربی) و بعد از زایش هر گروه به دو گروه 6 راسی (با یا بدون مکمل چربی) تقسیم می شوند. بدین منظور گاوها 35 روز قبل از زایش به باکس های انفرادی منتقل شده و در مدت 2 هفته با جایگاه و محیط جدید دوران عادت پذیری خود را سپری نمودند . گاوهای انتخاب شده در شکم های دوم، سوم و چهارم بوده و از تلیسه در این طرح استفاده نشد. چهارده روز قبل از زایش و از 10 روز قبل از زایش هر روز از دام ها نمونه خون گرفته شد بعلاوه بعد از زایش در روز زایش و روزهای 1،3 ، 5 ، 7 و بعد از آن تا زمان آبستنی هر هفته از گاوها نمونه خون تهیه و سرم آن جدا شده و در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شد. در طول مدت بعد از زایش بعد از ماه اول هر هفته تخمدان گاوها توسط اولتراسونوگرافی مورد ارزیابی قرار گرفته و اقدام لازم با توجه به شرایط تخمدانی و رحم انجام گرفت. کلیه پارامترهای تولید مثلی دام مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمایشگاه میزان پروژسترون، کلسترول، تری گیلیسیرید،VLDL ، HDL وLDL مورد ارزیابی قرار گرفت. اعداد حاصل از اندازه گیری پارامترهای مذکور با استفاده از نرم افزارSAS 9-1 رویه ی GLM آنالیز شده و برای تعیین اثر تیمار، میانگین ها با استفاده از دستور LSMEANS با یکدیگر مقایسه شدند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی