Skip to main content
SUPERVISOR
Ebrahim Ghasemi,Mohammad Khorvash
ابراهیم قاسمی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد راهنما)
 
STUDENT
MOHAMMAD AZADSHAHRAKI
محمد آزادشهرکی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Effects of Varied Fat Supplements in Starter Diet on Rumen Parameters, Intake and Performance of Holstein Suckled Calves
In this study, the effects of different fat supplements in starter diets were investigated on feed intake (FI), blood metabolites and rumen parameters of neonatal dairy calves. Sixty neonatal Holstein suckled calves (12 for each treatment ; body weigh 39.5 ± 0.3 kg) after receiving 6 L of colostrum were allocated to 1) Starter diet without fat supplement (control), 2) Starter diet with 3% palm fat, 3) Starter diet with 3% soybean oil, 4) Starter diet with 3% tallow and 5) starter diet with 3% mixed oils (1% palm fat, 1% soybean oil, 1% calcium salt of fish oil). Calves fed with 4 L/d of whole milk from d 3 to 20, 5 L/d from d 21 to 25, 6L/d from d 26-45, and 3 L/d milk from d 46 to 49. Feed intake, body weight (BW), digestibility, blood cells count and metabolites, rumen VFA, ammonia and pH, fecal score and feeding behavior was measured. The result indicated that feed intake, average daily gain (ADG), feed efficiency(FE) and body weight were significantly affected by treatments ( P 0.01). Compared with control inclusion of palm fat and tallow had no significant effect on FI, ADG and BW however. Tallow supplementation decreased feed efficiency. Soybean oil supplementation had no effect on DMI but its addition improved ADG, FE in total periods (pre-weaning and post-weaning). Farther soybean oil increased body depth in post-weaning ( P 0.05). The mixed oil in starter diet resulted reduced DMI, ADG, BW and FE in contrast to fat supplemented and supplemented groups ( P 0.01). Number of blood cells, rumen VFA, ammonia and pH, digestibility and the fecal score of feedstuffs did not differ among treatments( P 0.05). Experimental diet showed no significant effect on blood metabolism in pre-weaning period, whereas palm fat addition increased HDL cholesterol in post-weaning period ( P 0.05). Calves fed soybean oil and tallow spent more time for eating compared to calves fed control diet, palm fat and mixed oil. It is concluded that addition soybean oil in starter diet improved ADG, BW, glucose and FE with on any negative effect on FI. Palm fat and tallow had no effect on performance but mixed oil supplementation reduced FI and consequently BW, ADG and FE. Keywords : Palm fat, Soybean oil, Tallow, Fish oil, Calve
مطالعه حاضر به ‌منظور بررسی تأثیر مکمل های مختلف چربی در جیره آغازین بر عملکرد، متابولیت های خونی و فراسنجه های شکمبه ای گوساله های شیری انجام شد. بدین منظور تعداد 60 رأس گوساله شیرخوار هلشتاین ( 12 رأس برای هر تیمار با وزن 3/0 ± 5/39 کیلوگرم) پس از دریافت 6 لیترآغوز به تیمارهای: 1) بدون مکمل چربی (شاهد)، 2) جیره آغازین به همراه 3 درصد چربی پالم، 3) جیره آغازین به همراه 3 درصد روغن سویا، 4) جیره آغازین به همراه 3 درصد پیه و 5)جیره آغازین به همراه 3 درصد مخلوط روغن ها (1 درصد چربی پالم، 1 درصد روغن سویا و 1 درصد نمک کلسیمی روغن ماهی) اختصاص یافتند. گوساله ها تا 20 روزگی روزانه 4 لیتر شیر، 25-21 روزانه 5 لیتر شیر، 45-26 روزانه 6 لیتر شیر و از روز 49-46 به‌صورت تک وعده با 3 لیتر شیر تغذیه شدند. مصرف خوراک ، وزن کشی، قابلیت هضم مواد خوراکی، متابولیت ها و سلول های خونی، اسیدهای چرب فرار شکمبه ، نیتروژن آمونیاکی و pH شکمبه، نمره دهی مدفوع و رفتارشناسی اندازه گیری شدند. نتایج کلی پژوهش نشان داد تیمارهای مختلف تأثیرات متفاوت معنی داری بر مصرف خوراک، میانگین افزایش وزن روزانه، بازده خوراک و وزن بدن داشتند(01/0 P ). بطوری که افزودن چربی پالم و پیه در مقایسه با تیمار شاهد(بدون چربی) تاثیر منفی بر مصرف آغازین نداشت همچنین اختلاف معنی داری در میانگین افزایش وزن روزانه و وزن بدن مشاهده نشد(05/0 P ). هر چند پیه بازده خوراک مصرفی را کاهش داد. افزودن روغن سویا به جیره گوساله ها تأثیر منفی بر مصرف آغازین نداشت از طرفی موجب بهبود افزایش وزن روزانه و بازده خوراک در کل دوره آزمایش و افزایش عمق بدن بعد از شیرگیری شد(05/0 P ). استفاده از مخلوط روغن ها در جیره سبب کاهش مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه، وزن بدن، بازده خوراک در مقایسه با تیمارهای با و بدون چربی شد(01/0 P ). شمارش سلول های خونی، اسیدهای چرب فرار شکمبه ، نیتروژن آمونیاکی و pH شکمبه و نمره مدفوع تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند(05/0 P ). تیمارهای آزمایش در قبل از شیرگیری تأثیری بر روی غلظت متابولیت های خونی نداشتند ولی در بعد از شیرگیری غلظت کلسترول و HDL در تیمار پالم افزایش یافت(05/0 P ). گوساله های مصرف کننده روغن سویا و پیه نسبت به شاهد، پالم و مخلوط روغن ها مدت زمان بیشتری را صرف خوردن کردند(05/0 P ). افزودن روغن سویا به آغازین موجب افزایش گلوکز خون، وزن بدن، افزایش وزن روزانه و بهبود بازده خوراک شد ولی تأثیری بر مصرف خوراک نداشت. چربی پالم و پیه تأثیری بر عملکرد نداشتند ولی افزودن مخلوط روغن ها بدلیل کاهش خوراک مصرفی سبب کاهش وزن شیرگیری و نهایی و افزایش وزن روزانه شد. کلمات کلیدی: چربی پالم، روغن سویا، پیه، روغن ماهی ، گوساله

ارتقاء امنیت وب با وف بومی