Skip to main content
SUPERVISOR
Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Hossein Shariatmadari
امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما) حسین شریعتمداری (استاد راهنما)
 
STUDENT
Majid Hejazimehrizi
مجید حجازی مهریزی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Doctor of Philosophy (PhD)
YEAR
1384

TITLE

The Effects of Zinc and Copper Nutrition on Physiological, Biochemical and Antioxidant Properties of Rosemary under Saline Condition
Zinc and copper deficiency are common nutritional disorders of plants grown on salt-affected soils in arid and semi-arid regions. The aims of this work were to investigate individual and combined effects of salinity and Zn/Cu nutrition on some physiological, biochemical and antioxidant properties of rosemary ( Rosmarinus officinalis L.) in two hydroponic- and soil-culture experiments. Salinity treatment increased membrane permeability and malonyldialdehyde (MDA) content, accompanied by significant decreases in plant growth and leaf relative water content. These changes were more evident in Zn/Cu deficient condition. The interaction of soil salinity and Zn/Cu nutrition resulted in a significant increase of essential oil and total phenolic content (TPC), DPPH radical scavenging capacity and ferric-reducing antioxidant power(FRAP) of rosemary. Zn and Cu nutrition appear to decrease oxidative damage and may improve the growth of rosemary under saline condition. It was also concluded that Zn/Cu nutrition and salt stress enhanced antioxidant properties of rosemary.
رزماری از جمله گیاهان دارویی مهم است که کاشت آن در مناطق خشک و نیمه خشک که به نوعی دارای مشکل شوری هستند گسترش دارد. در خاک های آهکی مناطق مرکزی کشور که اغلب با مشکل شوری مواجه هستند، حلالیت عناصر کم مصرف پایین بوده و گیاهان رشد کرده در این اراضی از کمبود عناصر کم مصرف نظیر روی و مس رنج می برند. در این مطالعه تأثیر تغذیه روی و مس بر رشد و عملکرد و ویژگی های فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و آنتی اکسیدانی رزماری به دو صورت آبکشت و کشت خاکی مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایشات آبکشت سه سطح روی شامل غلظت های صفر، 2 و 4 میکرومولار سولفات روی و سه سطح مس شامل غلظت های صفر، 5/0 و 1 میکرومولار سولفات مس مورد استفاده قرار گرفت. سه سطح شوری شامل غلظت های صفر، 50 و 100 میلی مولار کلرید سدیم بودند. شوری سبب کاهش عملکرد وزن خشک ریشه و شاخسار رزماری شد و این کاهش عملکرد در شرایط کمبود روی و مس شدیدتر بود. تغذیه روی و مس سبب کاهش خسارت های اکسیداتیو ناشی از شوری به رزماری شد به طوری که نفوذپذیری غشای سلولی و غلظت مالون د آلدهید برگ رزماری کاهش یافت. این کاهش خسارت اکسیداتیو ناشی از شوری را می توان ناشی از فعالیت آنزیم کاتالاز برگ رزماری دانست که در پاسخ به تغذیه روی و مس افزایش یافت. با تغذیه روی و مس، انباشتگی سدیم و کلر در برگ رزماری کاهش و در مقابل، غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم افزایش یافت. در شرایط شور با تغذیه روی و مس، مقدار اسانس رزماری افزایش یافت. غلظت ترکیبات فنلی، فعالیت پالایندگی و قدرت کاهندگی برگ رزماری به عنوان شاخص هایی از فعالیت آنتی اکسیدانی رزماری در پاسخ به تنش شوری و تغذیه روی و مس افزایش یافتند. در کشت خاکی دو سطح صفر و 10 میلی گرم در کیلوگرم سولفات روی و دو سطح صفر و 5 میلی گرم در کیلوگرم سولفات مس در یک خاک دارای کمبود همزمان روی و مس استفاده شد. قلمه های رزماری در گلدان ها کشت شده و به مدت سه ماه با آب آبیاری با سطوح مختلف شوری (صفر، 50 و 100 میلی مولار کلرید سدیم) آبیاری شدند. شوری سبب کاهش عملکرد وزن خشک شاخسار و ریشه رزماری شد هر چند با کاربرد روی و مس در خاک عملکرد رزماری افزایش یافت. کاربرد خاکی روی و مس سبب کاهش نفوذپذیری غشای سلولی و غلظت مالون د آلدهید برگ رزماری در شرایط شور شد. مقدار اسانس رزماری در شرایط شور افزایش یافت. تغذیه روی و مس نیز مقدار اسانس رزماری را در حدود 10 درصد افزایش داد. اگرچه شوری سبب کاهش غلظت پتاسیم، کلسیم و منیزیم رزماری شد اما تغذیه روی و مس تا سبب افزایش غلظت این عناصر در رزماری شد. غلظت سدیم، کلر و فسفر در پاسخ به شوری افزایش و در پاسخ به تغذیه روی و مس کاهش یافت. غلظت ترکیبات فنلی، فعالیت پالایندگی و قدرت کاهندگی برگ رزماری در پاسخ به تنش شوری و تغذیه روی و مس افزایش یافتند.در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد که تغذیه روی و مس سبب افزایش تحمل رزماری به شوری از طریق افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز، افزایش غلظت ترکیبات فنلی و کاهش نفوذپذیری غشای سلولی و کاهش جذب عناصر سمی نظیر کلر و سدیم شده است. در مقابل خصوصیات آنتی اکسیدانی رزماری نظیر مقدار اسانس، فعالیت پالایندگی و قدرت کاهندگی در پاسخ به تنش شوری و تغذیه روی و مس افزایش یافت.کلمات کلیدی: گیاهان دارویی، تحمل به شوری، روی، مس، رزماری، آسیب های اکسیداتیو، خواص آنتی اکسیدانی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی