Skip to main content
SUPERVISOR
علی صادقی سفیدمزگی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد مشاور) محمد رزم کبیر (استاد مشاور)
 
STUDENT
Kaivan Kakalaah poor
کیوان کاکه اله پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Estimation of Economic Values and Construction of Sub-index for Milk Production Traits Evaluated by Random Regression Models
The main purpose of this study were to estimate the economic values of milk, fat and protein yield. Therefore, simple models describing the production and management status of dairy cow farms were presented in Iran. Economic value estimates were produced by the simulation of production systems (i.e. milk, fat and protein) and also by the simulation of dairy cow nutrition requirements using CNCPS. Economic value were estimated during four milking stages (stage 1: from day one to 20, stage 2: from day 21 to 80, stage 3: from day 81 to 200 and stage 4: from day 201 to 305) and at three nutrition cost levels (maximum, medium and minimum nutrition costs). The economic values of milk production at different nutrition cost levels during stage 1 ,2,3 and 4 were estimated as follows: the minimum nutrition cost level were 2254.3, 4687.9, 3799.2 and 2766.3 Rials respectively; the maximum nutrition cost level were 1076.2, 3394, 2290.2 and 713.9 Rial respectively; the medium nutrition cost level were 1682.6, 4029.1, 2997.1 and 1715 Rials respectively. The economic value of fat production at different nutrition cost levels during stages 1,2,3 and 4 were estimated as follows: the minimum nutrition cost level were 90368, 109974, 108996 and 105985 Rials respectively; the maximum nutrition cost level were 76751, 92265, 76884 and 60336 Rials respectively; the medium nutrition cost level were 81794, 102543, 95870 and 86459 Rials respectively. The economic value of protein production at different nutrition cost levels during stages 1 ,2,3 and 4 were estimated as follows: the minimum nutrition cost level were -36983, -52073, -37580 and -24843 Rials respectively; the maximum nutrition cost level were -87464, -86613, -95779 and -101988 Rials respectively; the medium nutrition cost level were -51928, -69479, -71255 and -63113 Rials respectively. The Negative economic value of protein production is due to ignoring the production reward in milk pricing system Keywords: Economic value, production traits, breeding goals, random regression, sub-index economic
هدف اصلی این تحقیق برآورد ارزش های اقتصادی و تشکیل یک زیر شاخص برای سه صفت تولیدی (شیر، چربی و پروتئین) ارزیابی شده با مدل های تابعیت تصادفی بود. بدین منظور مدل های ساده و مناسبی که توصیف کننده شرایط تولیدی و مدیریتی مزارع پرورش گاو های شیری در ایران باشد ارائه گردید. برآوردهای ارزش های اقتصادی در این مطالعه به وسیله شبیه سازی های سیستم تولید از جمله شیر، چربی و پروتئین و همچنین شبیه سازی احتیاجات غذایی تولید شیر دام مولد در نرم افزار CNCPS انجام گرفت. ارزش های اقتصادی سه صفت در این تحقیق در چهار مرحله از دور شیردهی گاو شیری و در سه حالت حداقل، حداکثر و متوسط هزینه های غذایی برآورد گردید که مرحله اول از روز اول تا 20 شیردهی، مرحله دوم از روز 21 تا روز 80 شیردهی، مرحله سوم از روز 81 تا روز200 شیردهی و مرحله چهارم از روز 201 تا 305 شیردهی راشامل می شود. ارزش اقتصادی صفت تولید شیر در حالت حداقل هزینه برای مراحل مختلف دوره شیردهی به ترتیب برابر 3/2254، 9/4687، 2/3799 و 3/2766 ریال ، در حالت حداکثر هزینه به ترتیب برابر 2/1076، 3394، 2/2290 و 9/713 ریال و در حالت متوسط هزینه برابر 6/1682، 1/4029، 1/2997 و1715 ریال برآورد گردید. ارزش اقتصادی تولید چربی در حالت حداقل هزینه به ترتیب مراحل دوره شیردهی برابر 90368 ،109974، 108996 و 105985، در حالت حداکثر هزینه نیز برابر 76751 ، 92265، 76884 و 60336 و در حالت متوسط هزینه برابر 81794 ، 102543، 958700 ، 86459 بر حسب ریال برکیلوگرم بدست آمد. ارزش اقتصادی تولید پروتئین نیز در مراحل مختلف و حالت های مختلف بر حسب ریال برکیلوگرم بدین شرح به دست آمد، در حالت حداقل هزینه برای مراحل مختلف به ترتیب 36983-، 52073-، 37580-، 24843-، برای حالت حداکثر هزینه به ترتیب بزابر 87464- ،86613- ، 95779- و 101988- و در نهایت برای حالت متوسط هزینه برابر 51928- ،69479- ، 71255- ، 63113- بود. ارزش اقتصادی منفی تولید پروتئین به دلیل در نظر نگرفتن پاداش تولید در سیستم نرخ گداری شیر می باشد. کلمات کلیدی: ارزش اقتصادی، صفات تولیدی، اهداف اصلاحی، تابعیت تصادفی، زیر شاخص اقتصادی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی