Skip to main content
SUPERVISOR
Cyrus Ghobadi,Bahram Baninasab
سیروس قبادی (استاد مشاور) بهرام بانی نسب (استاد راهنما)
 
STUDENT
Farzaneh Olyaei
فرزانه علیائی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389

TITLE

Evaluating salt tolerant cultivars and vegetative growth characteristics of Olive (Olea europaea) as affected by sodium chloride (NaCl) levels
Olive is one of the most important fruit crops in Iran and the world. The olives are considered as moderately tolerate to salinity stress. Salinity is a common abiotic stress that seriously affects crop production in some parts of the world, particularly in arid and semi-arid regions. The tolerance of the olive to salt is to a great extent dependent on the cultivar. So, this study was done to assess the salt tolerance of four olive cultivars under greenhouse condition. For this purpose, one year rooted cutting of four olive cultivars (Amigdal, Dakal, Shiraz and Zard) and NaCl at 0, 100, 150 and 200 mM were used. The experiment was carried out as a factorial (4 4) based on completely randomized design with four replications. The result showed that salt stress significantly reduced the vegetative growth parameters including fresh and dry weight of root and shoot, stem length and leaf area, photosynthetic parameters, chlorophyll content, chlorophyll fluorescence ratio (Fv/Fm) and relative water content (RWC). With increasing salinity levels, the injury rating value of olive plants was significantly increased. Increasing the concentration of NaCl caused to increasing leaf electrolyte leakage and proline content. The results also indicated that there were significant differences between the used cultivars in the experiment, while Zard and Shiraz cultivars showed the highest leaf proline content, RWC, relative leaf chlorophyll content (RLCC), Fv/Fm ratio and photosynthetic parameter as compared with the other olive cultivars. The application of NaCl caused to accumulating Na + and reduced K + in leaves and roots of the olive cultivars. The highest leaves potassium content was observed in Zard and Dakal cultivars. The results indicated that there were a positively correlated between injury rating value, leaf electrolyte leakage, leaves proline contents and Na + contents of leaves and roots but correlated negatively with RWC, Fv/Fm ratio, leaf net photosynthetic rate and K + contents of leaves and roots. In overall the result shown that Zard was the most tolerance and Amigdal was the most sensitive olive cultivars to salt stress. Key words : Olive cultivars, Salt stress, Growth and photosynthetic parameters.
زیتون یکی از مهمترین گیاهان با مقاومت متوسط به شوری در ایران و جهان است. شوری از متداول ترین تنش های غیر زنده است که تولید محصولات کشاورزی را در برخی نقاط جهان به خصوص مناطق خشک و نیمه خشک تحت تاثیر قرار می دهد. تحمل به شوری در درختان زیتون تا حد زیادی به رقم بستگی دارد. به همین منظور آزمایشی در گلخانه آموزشی- پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان طی سال های 1391-1390 روی قلمه های ریشه دار شده ی چهار رقم زیتون (آمیگدال، شیراز، دکل و زرد) با چهار سطح شوری (0، 100، 150 و 200 میلی مولار) به صورت فاکتوریل 4 4 با 4 تکرار و در قالب طرح پایه ی کاملا تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد که تنش شوری به طور معنی داری پارامترهای رشد رویشی شامل وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، طول ساقه، سطح برگ، پارامترهای فتوسنتزی، محتوای کلروفیل نسبی، شاخص کلروفیل فلورسانس و محتوای آب نسبی برگ را کاهش داد. با افزایش مقدار نمک شاخص خسارت ظاهری گیاه زیتون به طور معنی داری افزایش یافت. افزایش غلظت کلرید سدیم همچنین منجر به افزایش نشت یونی و مقدار پرولین برگ گردید. نتایج همچنین نشان داد که بین ارقام به کار رفته در آزمایش تفاوت معنی داری وجود دارد. رقم زرد و شیراز بیشترین مقدار پرولین، میزان محتوای آب نسبی برگ، محتوای کلروفیل نسبی، کلروفیل فلورسانس و پارامترهای فتوسنتزی را در مقایسه با سایر ارقام نشان دادند. کاربرد کلرید سدیم باعث تجمع یون سدیم و کاهش یون پتاسیم در برگ ها و ریشه های ارقام زیتون شد. بیشترین مقدار پتاسیم برگ در ارقام زرد و دکل مشاهده گردید. نتایج نشان داد که شاخص خسارات ظاهری با نشت یونی، میزان پرولین و مقدار سدیم برگ ها و ریشه ها همبستگی مثبت اما با محتوای آب نسبی، شاخص کلروفیل فلورسانس، میزان فتوسنتز برگ و مقدار پتاسیم برگ ها و ریشه ها همبستگی منفی داشت. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد رقم زرد مقاومترین و آمیگدال حساس ترین رقم زیتون به شوری بود. کلمات کلیدی : ارقام زیتون، تنش شوری، پارامترهای تبادلات گازی و فیزیولوژیکی.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی