Skip to main content
SUPERVISOR
Omidvar Farhadian,Omid Beyraghdar Kashkooli
امیدوار فرهادیان (استاد راهنما) امید بیرقدار کشکولی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Shirin Soltani samani
شیرین سلطانی سامانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Evaluation of biomass, growth, viability and fatty acid composition of Tetraselmis tetrathele using milk and yeast wastewater
The microalga Tetraselmis is one of the marine species that use widely in aquaculture. This microalgae is capiable to absorbe and utilize the nutrients in the wastewaters and are as a source of unsaturated fatty acids. In this study, the mass culture of alga Tetraselmis tetrathele was investigated using the milk and yeast wastewaters for assessment of growth, viability and fatty acids composition. The experiment was carried out as compeletely radome design with six different treatmens including; Conway, milk and yeast all in the two different concentration of low (5 ml/l) and high (10 ml/l) for 11-days period. Result showed that this alga can culture on the low milk and yeast wastewaters, but the highest cell density (6.68 ×10 6 cell/ml); viable cells (3.83×10 6 cell/ml) and maximum SGR (2.84 /day) were obtained in the diulated yeast. The cell viability in the T. tetrathele cultured on diluted milk and highest percentage (up to 100 %) compared to other treatments. The protein and lipid contents were the highest in the concentrated milk treatment (44.6 % and 9.7% dry weight, respectively), while the carbohydrates was the highest in the concentrated yeast treatment (31.49 % dw). The protein, lipid and carbohydrate were ranged 10.7-44.5, 2.9-9.7 and 5.9-31.4 % dry weight, respectively. Based on fatty acids composition, the content of SAFA, MUFA and PUFA were 8.24, 94.45 and 16.37 % of total in concentrated Conway treatment; 23.1. 38.9 and 40.1 in diulated Conway; 70.81, 3.28 and 25.9 in concentrated milk; 53.76, 44.22 and 2.01 in diluted; also 41.41, 43.98 and 14.6 in concentrated yeast; 32.89, 37.46 and 29.78 in diulated yeast. In addition, the total content of n-3 and n-6 were obtained 2.1 and 15.1 for concentrated
جلبک تک سلولی Tetraselmis tetrathele یکی از گونه های آب شور است که استفاده گسترده ای در آبزی پروری دارد. این ریزجلبک‌ توانایی زیادی در جذب و مصرف عناصرغذایی موجود در پساب ها دارند و به‌عنوان منبعی از اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع است. دراین مطالعه کشت انبوه جلبک T. tetrathele با استفاده از پساب کارخانه شیر و مخمر با هدف ارزیابی رشد، زنده مانی و ترکیب اسید های چرب بررسی شد. آزمایش به‌صورت یک طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار شامل کانوی، پساب خام شیر و مخمر به طور رقیق (5 میلی‌لیتر به ازای هر لیتر از محیط کشت) و غلیظ (10 میلی‌لیتر به ازای هر لیتر از محیط کشت ) در طی دوره 11 روزه انجام شد. نتایج نشان داد که این‌گونه جلبک توانایی رشد روی پساب خام شیر و مخمر را دارد اما بیشترین تراکم سلولی جلبک درتیمار مخمر رقیق (10 6 × 68/6 سلول در هر میلی‌لیتر و بیشترین میزان رشد ویژه در تیمار مخمر رقیق (84/2 در روز) بود. تیمارشیررقیق زنده مانی بیشتری نسبت به سایر تیمارها داشت. میزان پروتئین و چربی بیشترین مقدار را در تیمار شیر غلیظ (6/44 درصد و 71/9 درصد از وزن خشک) داشت در حالی که بیشترین مقدار کربوهیدرات در تیمار مخمر غلیظ (49/31 درصد از وزن خشک) بود. پروتئین، چربی و کربوهیدرات زی توده جلبک T. tetrathele به ترتیب دامنه 5/44-7/10، 7/9-9/2 و 4/31-9/5 درصد داشت. بر اساس ترکیب اسیدهای چرب، میزان اسیدهای چرب اشباع (SAFA) اسید های چرب تک زنجیره ای غیراشباع (MUFA) و اسیدهای چرب غیراشباع طولانی زنجیره(PUFA) به ترتیب برای کانوی غلیظ 24/8، 45/94 و37/16 درصد و در کانوی رقیق 13/23، 38/38 و21/40 درصد درحالی‌که برای پساب شیر غلیظ81/70، 28/3 و 9/25 و در پساب شیر رقیق 76/53، 22/44 و 01/2 درصد بدست آمد. همچنین برای پساب مخمر غلیظ41/41، 98/43 و 6/14 درصد ودر پساب مخمر رقیق 89/32، 46/37 و 78/29 درصد بدست آمد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی