Skip to main content
SUPERVISOR
Gholam-Reza Ghorbani,Saeed Ansari,Mohammad ali Edriss,Ahmad Riasi
غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور) سعید انصاری مهیاری (استاد راهنما) محمدعلی ادریس (استاد راهنما) احمد ریاسی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mehdi Moradian
مهدی مرادیان

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Evaluation of Breeding Schemes and Genetic Changes in Milk Production Traits in Dairy Cattle Herds in Isfahan
This study was carried out to investigate the factors affecting milk traits, and estimate the genetic parameters of milk yielk, fat yeild, protein yield, fat percent, and protein percent. Besides, the genetic trends were estimated for milk production traits based on estimated breeding values. Records of Holstein dairy cows during 1991-2011 were used from Vahdat Industrial Agriculturists and Dairymen Cooperative of Isfahan. All records have been prepared and edited and then normalization of data for all traits and normal distribution of the residuals were evaluated. The pedigree file was produced according to CFC software. Best linear unbiased prediction was used to predict the breeding values, (co)variance components and genetic parameters based on the single and multiple trait approaches. The heritabilities of milk production, protein and fat were 27.1%, 24.52%, and 21.74%, respectively. Genotype and phenotypic correlations were estimated using restricted maximum likelihood and average of the two-trait animal models algorithm via AI-REML method. The genetic correlation for milk and fat was 0.93, for milk and protein 0.96, and for fat and protein 0.82. Animal breeding values ??versus the year of the birth was showed that the annual genetic trend for milk, fat and protein during 1991- 2011 were 31.81 ± 0.96, 1.04 ± 0.05 and 0.97 ± 0.04 kg, respectively. According to the results, it seems that genetic variation of the above traits in Isfahan Holstein dairy cows had suitable trend and the breeding schemes were successfully incresed.
در این مطالعه به منظور بررسی عوامل مؤثر بر برخی صفات تولید شیر و برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات شیر تولیدی، مقدار چربی، مقدار پروتئین، درصد چربی، درصد پروتئین و برآورد روند ژنتیکی، از اطلاعات موجود در شرکت تعاونی وحدت اصفهان، مربوط به گاوهای هلشتاین بین سال های 1370-1390 استفاده شد. ویرایش و آماده سازی داده‌ها و تهیه‌ی فایل شجره با استفاده از از نرم افزار ‌‌‌‌‌‌‌‌(Microsoft ® Office Excel 2007) و (Microsoft Visual FoxPro 9.0(2004)) ‌‌‌صورت گرفت. با استفاده از نرم افزار (9.1) SAS تست نرمال بودن داده ها برای تک تک صفات و هریک از زایش ها به‌طور جداگانه انجام گرفت، و توزیع باقیمانده ها آزمون شد. همچنین جهت بررسی فایل شجره از نرم افزار CFC (2006) استفاده شد. جهت برآورد ارزش اصلاحی دام ها، مؤلفه های (کو) واریانس و پارامترهای ژنتیکی با استفاده از ارزش بهترین پیش بینی نا اریب خطی (BLUP) به شکل تک صفته و چند صفته برای هر یک از صفات استفاده شد.برای به دست آوردن ارزش اصلاحی از نرم افزار DMU استفاده شد. در این تحقیق وراثت پذیری برای مقدار شیر تولیدی 1/27 درصد، برای مقدار پروتئین52/24درصد و برای مقدار چربی تولیدی 74/21درصد بدست آمد. همبستگی ژنتیکی تولید شیر و چربی 93/0، شیر و پروتئین 96/0 و چربی و پروتئین 82/0 برآورد شد. جهت برآورد روند ژنتیکی، از تابعیت میانگین ارزش اصلاحی حیوانات براساس سال تولد استفاده شد. در این تحقیق روند ژنتیکی سالیانه صفات شیر، چربی و پروتئین طی دوره ی مورد بررسی به ترتیب 96/0 ±81/31، 05/0 ±04/1 و 04/0 ± 97/0کیلوگرم برآورد شد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، می توان گفت اجرای برنامه‌های اصلاحی که عمدتاً بر پایه تولید شیر بوده است، توانسته است روند تغییرات ژنتیکی صفات تولیدی در گاوهای هلشتاین استان اصفهان، را به‌صورت مثبت بهبود ببخشد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی