Skip to main content
SUPERVISOR
Seyed amirhossein Jalali hajiabadi,Nasrollah Mahboobi Soofiani
سیدامیرحسین جلالی حاجی آبادی (استاد راهنما) نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Sajjad Nasresfahani
سجاد نصراصفهانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396
Plant mucilages, like seed mucilage, as a polysaccharide have a wide range of beneficial properties such as anti stress, anti bacterial, growth and immunity enhancing properties. In this study was quince seed mucilage in juvenile rainbow trout ) Oncorhynchus mykiss ). Experimental treatments included control to evaluate the cellular, histological and microbial effects of the use of treatments (no grain mucilage), 1%, 3%, 6% and 9% mulch treatment.. In order to evaluate the intestinal histological characteristics, intestinal microbial system (SOD, CAT, GPX, Nrf2), fish sampling flora, EPC cell viability and expression of genes related to the antioxidant properties related to the control, 1 and 3% of mucilage and their best state was performed at the thirty day and the end of the trial (day 60). Based on the results, the lowest values ??of tissue was observed in 9% of mucilage. The highest villi length and diameter of the observed (P 0.05) in 1% mucilage treatment in 60 days, so that on day 60 no muscle layer were significantly (P 0.05) related to 9% mucilage group in 60 days. Also, the highest villi diameter was significant difference was observed between any of the treatments. The results of intestinal and 9%) not only did not have cytotoxicity, but also could lead to greater cell microbial culture showed that using mucilage for 30 days increased the intestinal microbial flora, but at the end of day 60, the intestinal microbial between any of the treatments (P 0.05). Based on MTT assay on EPC cell flora was reduced, so that on day 60 no significant difference was observed line, it was found that the use of high percentages of quince seed mucilage (6 highest level of gene expression was observed in control treatment and 3% viability. In the study of antioxidant gene expression, significantly lower SOD gene expression was observed in 9% highest CAT gene expression was significantly observed in 9% mucilage treatment mucilage treatment (P 0.05). The (P 0.05) and the lowest significant expression was observed in 6% mucilage mucilage (P 0.05). Also, relation to GPX gene, the highest level of gene treatment (P 0.05). Regarding the expression of Nrf gene, the used as a natural and balancing compound for intestinal microbial flora, expression was observed in 3% mucilage treatment and the lowest level was significantly in 9% treatment (P 0.05). The results of this study show that diets containing quince seed mucilage improve the tissue and microbial status of the intestines of fingerling rainbow trout and also reduced the expression improves histological properties, increases cell viability and reduces of antioxidant genes in liver tissue. Therefore, quince seed mucilage can be oxidative stress in juvenile rainbow trout.
موسیلاژهای گیاهی همانند موسیلاژ دانه بِه، به عنوان یک پلی­ساکارید دارای طیف وسیعی از خواص مفید مانند خاصیت ضد استرس، ضد باکتریایی، افزایش‌دهنده رشد و ایمنی و نیروبخشی می­باشد. این مطالعه به ارزیابی اثرات سلولی، بافت‌شناسی و میکروبی استفاده از موسیلاژ دانه بِه در بچه­ماهیان قزل­آلای رنگین­کمان ( Oncorhynchus mykiss ) انگشت قد پرداخته است. تیمارهای آزمایشی در این مطالعه شامل تیمار شاهد، 1، 3، 6 و 9 درصد موسیلاژ دانه بِه بود. به‌منظور بررسی شاخص­های بافت­شناسی روده، فلور میکروبی روده، میزان زنده­مانی سلولی رده EPC و بیان ژن­های مرتبط با سیستم آنتی­اکسیدانی (SOD،CAT، GPX، Nrf2)، از ماهیان موردآزمایش در روز 30 ­ام و 60 ام دوره­ی آزمایشی نمونه‌برداری صورت گرفت. براساس نتایج به‌دست‌آمده، کمترین مقادیر خصوصیات بافتی مربوط به تیمارهای شاهد، 1 و 3 درصد موسیلاژ است و بهترین شاخص بافتی روده در تیمار 9 درصد موسیلاژ مشاهده شد. بیشترین طول ویلی و قطر لایه عضلانی به­طور معنی‌دار (P 0.05) مربوط به موسیلاژ 9 درصد در روز 60 می­باشد. همچنین بیشترین قطر ویلی در تیمار 1 درصد موسیلاژ در روز 60 مشاهده شد (P 0.05). نتایج کشت میکروبی روده نشان داد، استفاده از موسیلاژ به مدت 30 روز، فلور میکروبی روده را افزایش داده ولی در پایان 60 روز از فلور میکروبی روده کاسته شد به­گونه­ای که در روز 60 اختلاف معنی­داری بین هیچ ‌یک از تیمارها مشاهده نگردید(P 0.05). بر اساس آزمون MTT بر روی رده سلولی EPC مشخص شد، استفاده از درصدهای بالای موسیلاژ به دانه (6 و 9 درصد) نه‌تنها دارای سمیت سلولی نبوده است بلکه توانسته است موجب زنده‌مانی بیشتر سلول‌های مورد نظر گردد. در بررسی بیان ژن­های آنتی­اکسیدانی، در تیمار 9% موسیلاژ به طور معنی‌دار کمترین میزان بیان ژن SOD مشاهده شد (P 0.05). بیشترین میزان بیان ژن CAT به طور معنی­دار در تیمار 9% موسیلاژ (P 0.05) و کمترین میزان بیان به طور معنی­دار در تیمار 6% موسیلاژ مشاهده شد (P 0.05). در مورد میزان بیان ژن Nrf نیز بیشترین میزان بیان ژن به‌طور معنی‌دار در تیمار شاهد و سه درصد موسیلاژ مشاهده شد (P 0.05). همچنین در رابطه با ژن GPX بیشترین میزان بیان ژن به طور معنی­داری در تیمار سه درصد و کمترین میزان آن به طور معنی­داری در تیمار 9% مشاهده شد (P 0.05). نتایج این تحقیق نشان می­دهد که جیره­های غذایی حاوی موسیلاژ دانه بِه سبب بهبود وضعیت بافتی و میکروبی روده­ی ماهیان انگشت­قد قزل‌آلای رنگین‌کمان شده و همچنین میزان بیان ژن­های آنتی­اکسیدانی در بافت کبد را کاهش داده است. از این ‌رو می­توان از موسیلاژ دانه بِه، به ‌عنوان ترکیبی طبیعی و متعادل­کننده­ی فلور میکروبی روده، بهبود دهنده ویژگی­های بافت­شناسی، افزایش دهنده زنده­مانی سلول­ها و کاهنده استرس اکسیداتیو در بچه­ ماهیان قزل­آلای رنگین‌کمان استفاده کرد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی