Skip to main content
SUPERVISOR
Hamid reza Rahmani,Abdolhossein Samie,Javad Pourreza
حمیدرضا رحمانی (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما) جواد پوررضا (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hasan Nazarizadeh
حسن نظری زاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Evaluation of The Efficacy of three Mycotoxin adsorbant Against The Adverse Effects of Aflatoxin in Growing Chickens
The effect of Formaycin, Mucosorb, Anzymit on aflatoxin in the diets of broiler chicken was studies. Frist, aflatoxin was added to the corn. The level of contamination of corn was 37.634 ppm AFB 1 , then the contaminated corn was added to the rest of the diet to reash the aflatoxin contamination of 2 , 4 ppm AFB 1 The experimental treatments were as follow:%2 anzymit, % 0/1 mycosorb,% 0/1 formaycin which added to basal diets. Diet free from aflatoxin, and diets containing aflatoxin were considered as control group. 396 one days old broiler chiken were divided into 36 groups of 11 with similar average weight (41 gr). Each experimental treatmeant was repeated 3 times 21 days. Feed conversion ratio feed intake, total serum protein and relative weight of organs( liver, intestines, heart and gizzard) were estimated. Data were analyzed by SAS program, and means compared with Duncan multiple rang test. Relative weight of organs of chicken fed control diet was significantly (P 0.05), with respect to other diets. Experimental treatment decreased the relative weight of organs in chicks feed by diet containing aflatoxin along with any of the experimental treatments. Aflatoxin also decreased body weight, The feed conversion ratio, total serum protein, LDL, HDL,.GOT, GPT, P, Ca, Albomin, Glubolin, monocyte, Eosinofile, Lymphosite, Cholesterol was worse in chicks fed diets containing aflatoxin. Experimental treatment caused a significant increase in body weight, and caused an improvement in feed conversion ratio and mentioned factors. In the present study, a significant difference (P 0.05) was observed between treatment and control group for relative weight of organ, body weight, and feed conversion ratio. So adding these treatment caused an improvement in negative effect of aflatoxin in broiler chickens. Adding Mycosorb was recognized as the best treatment to decrease the negative effects aflatoxin in the diet, of broiler chicken.
در این تحقیق، کاهش اثر آفلاتوکسین با استفاده از فورمایسین، مایکروزورب ، آنزیمیت در جیره ی جوجه های گوشتی بررسی شد . ابتدا ذرت سترون شده با استرین توکسین زای aspergillus flavus آلوده گردید،آفلاتوکسین B 1 به میزان 634/37 قسمت در میلیون تولید شد. سپس ذرت آلوده شده به بقیه ی جیره ی پایه اضافه گردید تا میزان آلودگی جیره به AFB 1 به2و4 قسمت در میلیون برسد. تیمارهای آزمایشی روی جیره ی آلوده به صورت افزودنی های زیر مورد مطالعه قرار گرفتند:2 درصد آنزیمیت،1/0 درصد فورمایسین،1/0 درصد مایکوزورب. همچنین در این آزمایش جیره ی عاری از آفلاتوکسین را به عنوان شاهد در نظر گرفتیم. 396 قطعه جوجه گوشتی نژاد راس از سن 1 روزگی، به 36 گروه 11 تایی با میانگین وزنی مشابه (41 گرم) تقسیم و هر تیمار آزمایشی در 3 تکرار و به مدت 21 روز با جیره های فوق تغذیه شدند وزن نسبی اندام ها (جگر، قلب و سنگدان)، وزن بدنی، غذای مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، و میزان پروتئین کل سرم و لنفوسیت و مونوسیت و ائوزینوفیل و آلبومین و گلوبولین و کلسیم و فسفر و کلسترول و هماتوکریت و,LDL HDL ,G PT ,GOT اندازه گیری شد. و داده ها با برنامه آماری SAS، و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن در سطح05/0 انجام گرفت. وزن نسبی اندام ها در جوجه هایی که جیره آلوده به آفلاتوکسین تغذیه کرده بودند، نسبت به جوجه هایی که جیره عاری از آفلاتوکسین تغذیه کرده بودند، به طور معنی داری (05/0P ) افزایش یافت. وزن نسبی اندام ها در جوجه هایی که جیره ی آلوده به آفلاتوکسین به همراه هر کدام از جاذب ها مصرف کرده بودند، بطور معنی داری (05/0P ) کاهش یافت. همچنین آفلاتوکسین باعث کاهش وزن بدن، کاهش میزان پروتئین کل سرم و بدتر شدن ضریب تبدیل غذایی و افزایش آنزیم های GOT و GPT و کاهش کلسترول و لنفوسیت و مونوسیت و آلبومین و گلوبولین و LDL وHDL و کاهش هماتوکریت و کلسیم و فسفر در جوجه هایی که جیره آلوده مصرف کرده بودند شد در حالی که افزودن هر کدام از جاذب ها به جیره آلوده توانست بطور معنی داری باعث افزایش وزن بدن افزایش میزان پروتئین سرم و بهبودضریب تبدیل غذایی و افزایش فاکتورهای خونی اشاره شده و کاهش آنزیم های کبدی GPT و GOT شوند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی