Skip to main content
SUPERVISOR
نعمت اله اعتمادی شلمزاری (استاد راهنما) علی نیک بخت (استاد راهنما) فرهاد رجالی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Maryam Abdal
مریم ابدال

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

The evaluation of efficiency of two types mycorrhizal fungi on morphological and physiological characteristics of rosemary plant (Rosmarinus officinalis) under salt stress
Salinity is a major abiotic stress limiting growth and productivity of plants in many areas of the world due to increasing use of poor quality water for irrigation and soil salinization. Moreover, salinity is an important factor that limits the development of urban landscape, especially in arid and semi-arid regions. Rosmary, as a medicinal - ornamental plant, is used in gardens and for xeriscaping and landscaping designs. Arbuscular mycorrhizal fungi, one of the soil beneficial microorganisms that can increase the tolerance of plants to stress. The present study was conducted to assess the effects of mycorrhizal fungi on improving salinity tolerance in Rosmary plant. A factorial experiment was arranged in a completely randomized design with four levels of sodium chloride (0, 50, 100, 150 mM) and four treatments of mycorrhizal fungi (non-inoculation, Rhizophagus intraradice s , Funneliformis mosseae species and combination of two species) with three replications. Results showed that the highest percentage of root colonization was observed for the mixture of two species (54.27%) and the lowest percentage of colonization associated with F. mosseae (47.06%). Mycorrhizal symbiosis increased plant growth, plant root, relative water content (RWC), promoted the accumulation of biomass and chlorophyll content and improved antioxidant capacity, regardless of salinity level. Results showed that salinity stress was adversely effected growth parameters of rosemary plants. However, our results revealed that the inoculation of plants with mycorrhizal fungus resulted in improved growth and decreased sodium toxicity under NaCl. Mycorrhizal plants had higher POD, CAT, and APX activities, photosynthesis pigments, Fv/Fm, proline content, but lower electrical linkage and Na + concentration in leaves of rosemary plant under both saline and non saline conditions. Results from the present study indicate that mycorrhizal fungus symbiosis can enhance photosynthesis and ROS scavenging capabilities and increase root growth and RWC of leaves to alleviate salinity stress in rosemary plant. Key words: Mycorrhizal fungus, Salinity stress, Rosemary, Colonization
شوری یکی از مهم‌ترین تنش های غیر زیستی محدودکننده بقاء، رشد و تولید گیاهان محسوب می‌شود و یک عامل محدودکننده توسعه فضای سبز شهری در مناطق خشک و نیمه خشک است. به دلیل کمبود آب با کیفیت مناسب در این مناطق و استفاده از پساب ، شوری خاک افزایش یافته است. ازاین‌رو مقابله با این تنش اهمیت فراوانی دارد. رزماری به‌عنوان یک گیاه دارویی و زینتی شناخته‌شده و در فضای سبز کاربرد زیادی دارد. قارچ‌های میکوریزا از میکروارگانیسم‌های مفید خاک هستند و تحمل گیاهان به تنش را افزایش می‌دهند. به‌منظور بررسی اثر قارچ‌های میکوریزا در جهت بهبود مقاومت به شوری در گیاه رزماری آزمایش گلدانی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار سطح شوری (صفر، 50، 100، 150میلی مولار سدیم کلرید) و چهار سطح قارچ میکوریزا (عدم تلقیح میکوریزا، گونه Rhizophagus intraradices ، گونه Funneliformis mosseae و ترکیب دو گونه) با سه تکرار اجرا شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که تنش شوری درصد کلونیزاسیون ریشه را کاهش می‌دهد. بیشترین درصد کلونیزاسیون ریشه مربوط به تیمار مخلوط دو گونه ( 27/54 درصد) و کم ترین درصد کلونیزاسیون مربوط به گونه F. mosseae (06/47 درصد) بود. تنش شوری سبب کاهش صفات رویشی گیاه رزماری از قبیل قطر طوقه، تعداد شاخه جانبی شد و تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا سبب افزایش این صفات گردید. تنش شوری میزان رنگیزه های فتوسنتزی، راندمان کوانتمی فتوسیستم (II)، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان،کلونیزاسیون ریشه، غلظت پتاسیم، فسفر، آهن، روی را کاهش داد و تلقیح با قارچ‌های میکوریزا باعث بهبود این صفات گردید. میزان نشت یونی و غلظت سدیم در شرایط شوری افزایش یافت و تلقیح گیاه رزماری شدت اثرات مخرب تنش شوری را کاهش داد. میزان پرولین و فعالیت آنتی‌اکسیدانی گیاهان رزماری در تلقیح با قارچ میکوریزا در شرایط تنش شوری در مقایسه با گیاهان شاهد افزایش یافت. قارچ‌های میکوریزا با افزایش جذب آب و عناصر غذایی به‌ویژه فسفر و بهبود فتوسنتز گیاه سبب افزایش مقاومت گیاه رزماری به شرایط تنش شوری گردید. کلمات کلیدی : قارچ میکوریزا، تنش شوری، رزماری، کلونیزاسیون

ارتقاء امنیت وب با وف بومی