Skip to main content
SUPERVISOR
حسین زینلی (استاد مشاور) مسعود بهار (استاد راهنما) مجید طالبی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Saeid Babaei Gharahghani
سعید بابائی قره قانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389
Saffron as the most expensive spice in the world is obtained from dried stigmas of Crocus sativus L. flowers and used mainly as food coloring and flavoring in food industry and also the use of its effective components in medicine. In this study genetic diversity among 28 saffron genotypes collected from different regions of Iran was evaluated using sequence related amplified polymorphism (SRAP) marker. Nineteen SRAP primer combinations amplified a total of 147 polymorphic fragments with an average of 7.74 fragments per each primer combination and average of polymorphic information content (PIC) of 0.15. Cluster analysis using NJ (Neighbor-Joining) method was divided the genotypes into four groups that most of them clustered in a major group. Principal component analysis (PCA) showed that cluster analysis is more appropriate for revealing genetic relationship of saffron genotypes. The close relationships among saffron genotypes revealed in this study can be due to vegetative propagation, human selection of superior genotypes and existence of narrow genetic base of saffron. The results confirmed that the SRAP markers don’t have ability for discrimination of genetic diversity among saffron genotypes. In order to design specific primers for amplification of saffron DNA, we used RAPD markers. Twenty five random primers were tested, among them 6 primers produced bands with different size and appropriate amplification. Specific bands were cloned for sequencing and designed specific primers. After optimization of PCR conditions for designed specific primers, they were tested with mixed of saffron, safflower and corn DNAs as misused saffron. The results of these experiments confirmed the specific amplification of saffron. Specific primer was also designed and tested for safflower using ITS sequences and the results revealed specific amplification of safflower under mixed saffron and safflower. Since the results of PCR is expressed as qualitative (presence or absence bands), for quantification of saffron in misused samples, we used Real-Time PCR reaction using designed saffron specific primers based on DNA fragments of RAPD marker and using sybergreen kit. Because of unknown reign of fragment amplified with RAPD primers and high sensitive Real-Time PCR reaction to noecific amplification in low values and also low noecific amplification in sybergreen method, the results in Real-Time PCR reaction were not reliable. There for, designing of specific primers from coding region of saffron genome for specific amplification in Real Time PCR and quantification of saffron in misused samples were recommended.
زعفران به عنوان گرانترین ادویه جهان از کلاله های خشک گیاه Crocus sativus به دست می آید و به طور عمده به عنوان رنگ و طعم دهنده در صنایع غذایی و به علت داشتن ترکیبات فعال در پزشکی کاربرد دارد. در این مطالعه تنوع ژنتیکی میان 28 ژنوتیپ زعفران که از مناطق مختلف ایران جمع آوری شده بود، با استفاده از نشانگر SRAP ارزیابی شد. 19 ترکیب آغازگری در مجموع 147 قطعه چندشکل با میانگین 74/7 قطعه و میانگین PIC برابر 15/0 برای هر ترکیب آغازگری تکثیر نمودند. تجزیه خوشه‌ای با استفاده از الگوریتم اتصال همسایه (NJ)، ژنوتیپ‌ها را به چهار گروه تقسیم نمود که اغلب ژنوتیپ‌ها در یک گروه عمده قرار گرفتند. تجزیه به مولفه‌‌های اصلی (PCA) نیز نشان داد که استفاده از روش تجزیه خوشه‌ای به منظور بررسی روابط ژنتیکی ژنوتیپ‌های مورد مطالعه مناسب‌تر است. ارتباط نزدیک آشکار شده در میان ژنوتیپ های این مطالعه می تواند به دلیل تکثیر رویشی، انتخاب بهترین ژنوتیپ ها به وسیله انسان و وجود دامنه ژنتیکی کم ژنوتیپ های زعفران باشد. نتایج به دست آمده مشخص نمود که نشانگر SRAP توانایی لازم برای تفکیک ژنوتیپ های زعفران را ندارد. به منظور طراحی آغازگرهای اختصاصی برای تکثیر زعفران از نشانگر RAPD استفاده گردید. 25 آغازگر تست شد که شش آغازگر نوارهایی با اندازه های متفاوت و تکثیر مناسب ایجاد نمودند که جهت توالی یابی و طراحی آغازگرهای اختصاصی همسانه سازی شدند. پس از بهینه سازی شرایط PCR برای آغازگرهای طراحی شده، آغازگرها تحت شرایط مخلوط بودن DNA زعفران با گلرنگ و ذرت نیز مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج حاصل از این آزمایش تکثیر اختصاصی DNA زعفران را تائید نمود. با استفاده از توالی های ITS نیز جفت آغازگر اختصاصی برای گلرنگ طراحی گردید و مورد آزمایش قرار داده شد که نتایج به دست آمده تکثیر اختصاصی گلرنگ را تحت شرایط مخلوط بودن زعفران و گلرنگ نشان داد. از آنجایی که نتایج حاصل از PCR به صورت کیفی بیان می‌شود (وجود یا عدم وجود نوار)، برای کمی سازی نتایج آزمایش از واکنش Real Time PCR استفاده گردید. واکنش Real Time PCR با استفاده از آغازگرهای اختصاصی طراحی شده برای زعفران با استفاده از توالی قطعات DNA زعفران تکثیر شده با آغازگرهای RAPD و با استفاده از کیت سایبرگرین انجام شد. به دلیل ناشناخته بودن منشا قطعات تکثیر شده با آغازگرهای RAPD و حساسیت بالای واکنش Real Time PCRبه تکثیر غیر اختصاصی در مقادیر کم و همچنین احتمال تکثیر غیر اختصاصی محدود در روش سایبرگرین، واکنش Real Time PCR نتایج مورد اطمینان را نشان نداد. بنابراین استفاده از آغازگرهای طراحی شده از نواحی کد شونده ژنوم زعفران جهت تکثیر اختصاصی در واکنش Real Time PCR و کمیت سنجی زعفران در انواع مخلوط آن با نمونه های تقلبی، پیشنهاد می شود. کلمات کلیدی: زعفران، SRAP، آغازگر اختصاصی، RAPD، Real Time PCR

ارتقاء امنیت وب با وف بومی