Skip to main content
SUPERVISOR
ابراهیم قاسمی (استاد مشاور) محمد خوروش (استاد راهنما) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) مهدی میرزایی (استاد مشاور) فرزاد هاشمزاده (استاد مشاور)
 
STUDENT
Morteza Nemati
مرتضی نعمتی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Doctor of Philosophy (PhD)
YEAR
1393

TITLE

Evaluation of the interactions between the level and source of forage with grain source on performance, digestability and ruminal fermentation of early lactation Holstein cows
In experiment 1, we evaluated the combined effects of two grain (barley vs. corn) and forage sources (corn silage vs. alfalfa hay) on ruminal fermentation, nutrient digestibility, performance, and blood metabolites of dairy cows and it has been showed that cows fed corn grain (CG) consumed more DM and produced more actual and energy-corrected milk than those fed barley grain (BG). Total tract starch (952 vs. 987 g/kg) and CP (687 vs . 743 g/kg) digestibility were lower for cows fed CG than those fed BG. The ruminal propionate concentration tended to be lower for cows fed CG than those fed BG, indicating a difference in ruminal fermentability of these two cereal grain sources. Energy-corrected milk yield (42.6 vs. 40.7 kg/d) and milk fat concentration (30.6 vs. 29.2 g/kg) tended to be greater for cows fed diets with alfalfa fay (AH) than those fed diets with corn silage (CS). Moreover, cows fed AH had higher ruminal acetate to propionate ratio despite having similar total volatile fatty acids production and nutrient digestibility compared to CS-fed cows. However, cows fed CS spent more time ruminating and had greater total chewing activity compared to cows fed AH. In conclusion, replacement of BG with CG improved performance by enhancing nutrient intake; however, the expected positive effects of replacing CS with AH in barley-based diets may be masked by interference of differences in forage PS. In experiment 2 we investigated the effects of substituting beet pulp (BP) for different grains (barley or corn) in the diet of high producing dairy cows on intake, feeding behavior, nutrient digestibility, ruminal fermentation, milk production, and feed conversion efficiency. Results of this study shows that Cows fed CG consumed more DM and produced more actual and energy-corrected milk than those fed BG. Total tract starch (952 vs. 987 g/kg) and CP (687 vs . 743 g/kg) digestibility were lower for cows fed CG than those fed BG. The ruminal propionate concentration tended to be lower for cows fed CG than those fed BG, indicating a difference in ruminal fermentability of these two cereal grain sources. Energy-corrected milk yield (42.6 vs. 40.7 kg/d) and milk fat concentration (30.6 vs. 29.2 g/kg) tended to be greater for cows fed diets with AH than those fed diets with CS. Moreover, cows fed AH had higher ruminal acetate to propionate ratio despite having similar total volatile fatty acids production and nutrient digestibility compared to CS-fed cows. However, cows fed CS spent more time ruminating and had greater total chewing activity compared to cows fed AH. In conclusion, replacement of BG with CG improved performance by enhancing nutrient intake; however, the expected positive effects of replacing CS with AH in barley-based diets may be masked by interference of differences in forage PS. Key Words: Alfala hay, Beet pulp, Corn silage
دانـه غ?ت به طور معمول به منظور افزا?ش تـراکم انـرژی در جیره گاوهای پرتولید مورد استفاده قرار می گیرند. از طرفی استفاده از منابع علوفه ای در جیره به منظور بهبود تخمیرات شکمبه ای و در نهایت حفظ سلامتی و بهبود تولید دام توصیه شده است. با توجه به نتایج ضد و نقیض گزارش شده در پژوهش های اخیر در رابطه با اثرات تغذیه منابع مختلف غله و علوفه در جیره گاوهای شیری بر آن شدیم مطالعه ای با هدف بررسی اثرات متقابل تغذیه منبع غله ای (دانه جو و ذرت) و علوفه ای جیره (یونجه و سیلاژ ذرت) بر عملکرد تولیدی گاوهای شیری هلشتاین طراحی و اجرا گردید. به همین منظور تعداد 8 رأس گاو شیرده هلشتاین با میانگین تولید شیر 2 ± 2/46 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین تکرار شده 4×4 در روز مورد استفاده قرار گرفت. مصرف ماده خشک (4/23 در مقابل 9/21 کیلوگرم در روز)، شیر تولیدی (9/46 در مقابل 5/44 کیلوگرم در روز) و درصد چربی شیر (12/3 در مقابل 88/2 درصد) در تیمارهای حاوی دانه آسیاب شده ذرت بیشتر از تیمارهای حاوی دانه جو بود (05/0P ). علوفه خشک یونجه در مقایسه با سیلاژ ذرت موجب افزایش درصد چربی شیر شد (08/3 در مقابل 92/2 درصد). استفاده از منبع علوفه ی سیلاژ ذرت در جیره موجب افزایش زمان نشخوار و کل زمان جویدن به صورت دقیقه در روز و دقیقه به ازای کیلوگرم ماده خشک مصرفی گردید (05/0P ). مصرف دانه آسیاب شده ذرت در مقایسه با دانه آسیاب شده جو سبب تمایل به افزایش مصرف ماده خشک بیشتری در هر وعده غذایی گردید (1/0 =P). درصد و مقدار چربی تولیدی شیر و همچنین تولید شیر تصحیح شده بر اساس چربی با pH شکمبه ای در زمان سه ساعت بعد از خوراک صبح ارتباط مستقیمی داشت(05/0 P ) نتایج مطالعه اول نشان داد که منبع غله دانه ذرت موجب بهبود عملکرد در گاوهای شیری شد ولی عملکرد تحت تاثیر منبع علوفه ای قرار نگرفت. اما در آزمایش دوم به منظور کاهش سطح نشاسته جیره، تفاله چقندر قند (BP) به جای منبع غله جو و ذرت جایگزین گردید. نتایج این آزمایش نشان داد که جایگزینی تفاله چغندر با دانه غلات، مصرف فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF) را افزایش (05/0 P) ولی در طرف مقابل مصرف نشاسته، انرژی مصرفی انسان (HEE) و پروتئین مصرفی انسانی( HEP) در خوراک دام را کاهش داد. گاوهای مصرف کننده جیره های بر پایه دانه ذرت مصرف ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و نشاسته بیشتر ولی مصرف NDF، HEE و HEP کمتری در مقایسه با گاوهای مصرف کننده جیره های بر پایه دانه جو داشتند (05/0 P). جایگزینی تفاله چغندر با دانه غلات، درصد چربی و نسبت چربی به پروتئین شیر را افزایش داد(05/0 ? P) و میزان تولید چربی شیر تمایل به افزایش داشت(07/0 = P). نتایج این مطالعه نشان داد که کاهش سطح نشاسته جیره با استفاده از تفاله چقندر قنددر تیمارهایی بر پایه جو و ذرت می تواند بدون اثر منفی بر عملکرد گاوهای شیری موجب کاهش سهم منابع خوراکی انسان در خوراک دام گردد. کلمات کلیدی: تفاله چقندر قند، دانه جو، دانه ذرت، یونجه خشک، سیلاژ ذرت

ارتقاء امنیت وب با وف بومی