Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد راهنما) مهدی رحیم ملک (استاد راهنما) مصطفی مبلی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Sepideh Rafatrad
سپیده رفعت راد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Evaluation of Iranian Mint Germplasm for Resistance to Cold and Freezing Stresses
Mint can be grown in the most parts of Iran but cold and very cold areas are not suitable for the cultivation of this plant. The desired temperature for growth is 10 ° C .So one of the factors limiting the plant growth in cold climates is low resistance to low temperatures.Two experiments were conducted inthe field (control) and greenhouse (incubator). Greenhouse experiment was performed in a completely randomized designwith three replications.In the stage, 8 mint genotype including Tabas, Qazvin, Isfahan and Kermanshah from Mentha pipertia L ., Isfahan and Hamedan from Mentha longifolia L . and Loresta and ahvazfrom Mentha icata L . were evaluated at five temperatures of -10, -5, 0 , 5 , 10 ° C inside incubator. In the field experiment, eight genotypeswere planted in a randomized complete block design with three replications andwere evaluated under field temperature . In incubator , electrolyte leakage, chlorophyll fluorescence, leaf damage, leaf area and proline content (on the resistant and sensitive genotypes) were measured.In field experiment, electrolyte leakage, chlorophyll fluorescence,leaf area, essential oil percentage and spring growth were measured. The results in controlled conditions (electrolyte leakage,chlorophyll fluorescence and symptoms of chilling injury) showed that temperatures above zero (10, 5, and zero), have not significantly affected the genotype and damages have caused under freezing temperatures (frost). Assessment of chlorophyll fluorescence in controlled conditions (incubator) showed that none of the eight genotypes of mint were affected at temperatures above zero (10, 5, and zero) and the maximum and minimum of injury happened at -5 and -10 (frost) were belong to lorestan and hamedan, respectively. Comparing genotypes of mint regarding chlorophyll fluorescence and electrolyte leakage showed similarity in the results so thatahvazand Isfahan were the most resistant and sensitive genotype, respectively, based on fluorescence in both conditions and tabaswas the most resistant genotype based on electrolyte leakage. In terms of electrolyte leakage under controlled conditions (incubator), the maximum leakage in freezing temperatures of -5 and -10 was observed in ahvaz. The genotypes of lorestan and ahvazhad the maximum leaf areaand chlorophylle florescence in the field and control condition at 10 ° C . The genotypes of isfahanand tabas from M. piperita had the highest and lowest content of essential oil, respectively, after cold period. The same genotypes had the most and the least spring growth, respectively. When temperature decreased, the amount of proline in genotypes of pipertia species (Tabas, Qazvin, Kermanshah and Isfahan) increased. Besides, comparing these genotypesshowed that the genotype Isfahan had the minimum content of proline in response to stress conditions. Keywords: Cold stress, freezing stress, mint germplasm, resistance
نعناع را در اکثر نقاط کشور می توان کشت کرد اما مناطق سرد و خیلی سرد برای کشت این گیاه مناسب نمی باشد. درجه حرارت مطلوب برای رشد نعناع 10 درجه سانتی گراد است. بنابراین یکی از عوامل محدودکننده رشد این گیاه در مناطق سردسیر، مقاومت کم به دماهای پایین است. آزمایشی در دو شرایط مزرعه ای( شاهد) و آزمایشگاهی( گلخانه وانکوباتور) انجام گرفت. شرایط آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و روی 8 ژنوتیپ نعناع طبس، قزوین، فلفلی اصفهان و فلفلی کرمانشاه ( Mentha pipertia L. )، پونه اصفهان و همدان ( ( Mentha longifolia L . و لرستان و اهواز ( Mentha spicata L. ) و در دماهای 10- ، 5- ، 0 ، 5، 10 درجه سانتی گراد و مرحله مزرعه ای در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار، 8 ژنوتیپ و در دمای محیط(شاهد) انجام گردید. در شرایط آزمایشگاهی(انکوباتور) صفات نشت الکترولیت، فلورسانس کلروفیل، خسارت ظاهری سرمازدگی(میزان قهوه ای شدن) و میزان پرولین(در ژنوتیپ های انتخابی حساس و مقاوم) و در شرایط مزرعه ای(شاهد) صفات نشت الکترولیت، فلورسانس کلروفیل، سطح برگ، درصد اسانس و میزان رشد مجدد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از اندازه گیری صفات در شرایط کنترل شده (نشت الکترولیت، فلورسانس کلروفیل و علائم ظاهری خسارت سرمازدگی) نشان داد که دماهای بالای صفر یا سرمازدگی(10، 5و صفر درجه سانتی گراد)، به ژنوتیپ های مختلف نعناع آسیب زیادی وارد نکرده و خسارت ناشی از تنش، از دماهای زیر صفر درجه سانتی گراد (یخ زدگی) شروع شده است . در ارزیابی صفت فلورسانس کلروفیل در شرایط کنترل شده مشخص شد که هیچ کدام از 8 ژنوتیپ نعناع در دماهای بالای صفر(10، 5 و صفردرجه سانتی گراد) تحت تاثیر تنش واقع نشدند و بیشترین و کمترین آسیب تنش در دو دمای 5- و 10- درجه سانتی گراد به ترتیب مربوط به ژنوتیپ های لرستان و همدان بوده است. مقایسه ژنوتیپ های نعناع از نظر صفت فلورسانس کلروفیل و نشت الکترولیت در هر دو شرایط مزرعه (شاهد) و کنترل شده( در دمای 10 درجه سانتی گراد)، گویای تطابق روش آزمایشگاهی با مزرعه ای بود به طوری که ژنوتیپ اهواز مقاوم ترین و ژنوتیپ اصفهان حساس ترین ژنوتیپ در صفت فلورسانس در هر دو شرایط وژنوتیپ طبس مقاوم ترین ژنوتیپ در صفت نشت الکترولیت بود. در صفت نشت الکترولیت در شرایط کنترل شده نیز، حداکثر میزان نشت در دماهای یخ زدگی در دو دمای 5- و 10- درجه سانتی گراد و در ژنوتیپ اهواز مشاهده شد. ژنوتیپ های اهواز و لرستان با بیشترین سطح برگ، بیشترین میزان فلورسانس کلروفیل را در شرایط مزرعه و در دمای 10درجه سانتی گراد شرایط کنترل شده نیز دارا بودند. ژنوتیپ فلفلی اصفهان و طبس به ترتیب بیشترین و کمترین درصد اسانس را پس از دوره سرما داشتند، ضمن این که در شرایط مزرعه ای نیز به ترتیب کمترین و بیشترین رشد مجدد را دارا بودند. با کاهش دما، میزان پرولین در ژنوتیپ های گونه pipertia ( طبس، قزوین، فلفلی کرمانشاه و فلفلی اصفهان )افزایش یافت. علاوه بر این با مقایسه این 4 ژنوتیپ براساس میزان پرولین تولیدی در شرایط تنش، مشخص شد ژنوتیپ فلفلی اصفهان کمترین میزان پرولین را در پاسخ به شرایط تنش تولید کرده است. کلمات کلیدی : تنش سرما، تنش یخ زدگی، ژرم پلاسم نعناع، مقاومت

ارتقاء امنیت وب با وف بومی