Skip to main content
SUPERVISOR
عیسی ابراهیمی درچه (استاد راهنما) مهدی سلطانی (استاد مشاور) نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammadreza Karimi
محمدرضا کریمی سنگ چینی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387
Replacing fish oil with plant or animal lipid sources in fish feed has become a necessity as the global production of fish oil is encountered with constraints. Therefore, the aim of present study was to investigate the effects of plant oils such as canola oil and linseed oil (Flaxseed) replacement with fish oil in diet, on hematological and blood biochemical parameters, serum lysozyme activity, and resistance to stress factors of fingerling rainbow trout Oncorhynchus mykiss . For this purpose, in a complete randomized design, with seven treatments and three replicates, two hundred and ten fingerling trout (mean weight 16.49 ± 0.46 g) were used in a eight weeks feeding trial. Treatment were as follows: treatment 1, 100% fish oil; treatment 2, 100% canola oil; treatment 3, 100% linseed oil; treatment 4, 1:1 combination of fish oil and canola oil; treatment 5, 1:1 combination of fish oil and linseed oil; treatment 6, 1:1 composition of canola oil and linseed oil; treatment 7, 1:1:1 composition of fish oil, canola oil and linseed oil) were prepared. All diets had similar protein (30.66 ± 0.47 percent) and fat (16.09 ± 0.29 percent) contents. Experiment was carried out in a semi-closed system with a 10 percent replacement of water per day and fish were fed at fixed rate of 3% live weight /day during experimental period. Results showed that dietary source of fat in diets had no significant effect on hematocrit, hemoglobin, and total count of white blood cells ( P 0.05), but the number of lymphocytes and neutrophils were significantly affected by fat sources ( P 0.05). The highest number of neutrophils and the lowest number of lymphocytes obtained from treatments two and three, respectively. AST enzyme levels among different treatments showed no significant difference, but ALT level in fish receiving treatment four showed significant difference from other treatments ( P 0.05). Serum lipoproteins including HDL and LDL levels were not affected significantly by different oil sources. Similarly, differences between cholesterol, triglyceride, glucose, and cortisol levels in serum of fish receiving different treatments were not significant. Total protein, albumin and globulin level in serum of fish receiving Key words: Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss , Fish oil, Canola oil, Flaxseed oil, Hematology, Blood biochemical parameters, Serum lysozyme activity and Stress
جایگزینی روغن ماهی با منابع مختلف لیپیدهای گیاهی یا حیوانی در غذای ماهیان پرورشی به یک ضرورت تبدیل شده است زیرا تولید جهانی روغن ماهی با محدودیت روبروست. جهت جایگزینی روغن ماهی با سایر منابع روغنی تعادل مناسب اسیدهای چرب ضروری برای تأمین رشد بهینه و ایجاد مقاومت در برابر عوامل بیماری زا و استرس های محیطی ضروری است. بدین منظور در مطالعه حاضر روغن های گیاهی کانولا (Canola Oil) و بزرک (Flaxseed Oil) به عنوان منابع چربی جایگزین روغن ماهی در جیره ی غذایی بچه ماهیان انگشت قد قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss در نظر گرفته شد و اثرات آن بر فاکتورهای خونشناسی، پارامترهای بیوشیمیایی خون، فعالیت لیزوزیمی سرم و فاکتورهای مقاومت به استرس در طول 8 هفته مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش تعداد210 قطعه بچه ماهی قزل آلا با میانگین وزنی 46/0±49/16 گرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار برای هر تیمار، پرورش داده شدند. تیمارهای غذایی از نظر محتوی پروتئین (47/0±66/30 درصد) و چربی (29/0±09/16 درصد) یکسان ولی با منابع روغنی متفاوت (شامل تیمار 1، 100% روغن ماهی؛ تیمار 2، 100% روغن کانولا؛ تیمار 3، 100% روغن بزرک؛ تیمار 4، ترکیب 1:1 از روغن های ماهی و کانولا؛ تیمار 5، ترکیب 1:1 از روغن های ماهی و بزرک؛ تیمار 6، ترکیب 1:1 از روغن های کانولا و بزرک؛ تیمار 7، ترکیب 1:1:1 از روغن های ماهی، کانولا و بزرک) تهیه شد. در طول دوره ی پرورش، غذادهی به طور ثابت و به میزان 3% وزن توده ی زنده در هر تانک انجام شد. در این آزمایش از یک سیستم نیمه مدار بسته با تعویض آب 10 درصد در روز استفاده گردید. نتایج حاصل در پایان آزمایش نشان داد که مقادیر هماتوکریت، هموگلوبین و تعداد کل گلبول های سفید خون تحت تأثیر منابع مختلف چربی جیره های غذایی قرار نداشته است (05/0 P )، اما تعداد لنفوسیت ها و نوتروفیل ها بطور معنی داری تحت تأثیر منابع مختلف چربی جیره ها قرار داشت (05/0 P ). به طوری که بیشترین تعداد نوتروفیل و کمترین تعداد لنفوسیت به ترتیب مربوط به تیمارهای دو و سه بود. میزان فعالیت آنزیم AST در بین تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری را نشان نداد اما میزان ALT در تیمار چهار اختلاف معنی داری را با سایر تیمارها نشان داد (05/0 P ). لیپوپروتئین های سرم شامل HDL و LDL در بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری نداشتند. مقادیر پروتئین کل، آلبومین و گلوبولین سرم در تیمار چهار بطور معنی داری از سایر تیمارها پایین تر بود (05/0 P ). میزان کلسترول، تری گلیسیرید، گلوکز و کورتیزول در تیمارهای مورد آزمایش اختلاف معنی داری را نشان ندادند. میزان فعالیت لیزوزیم سرم نیز در بین تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری نداشت. اگرچه پارامترهای ارزیابی اثر استرس شامل کورتیزول، گلوکز و هماتوکریت در بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری را نشان نداد اما مقادیر اندازه گیری شده ی هر کدام از آنها در فواصل زمانی مختلف نشان دهنده تفاوت معنی دار بین آنها بود (05/0 P ) به طوری که کلمات کلیدی: قزل آلای رنگین کمان، Oncorhynchus mykiss ، روغن ماهی، روغن کانولا، روغن بزرک، خونشناسی، پارامترهای بیوشیمیایی سرم، فعالیت لیزوزیم سرم، استرس

ارتقاء امنیت وب با وف بومی