Skip to main content
SUPERVISOR
Morteza Zahedi,Parviz Ehsanzadeh,Jamshid Razmjoo ghalaie
مرتضی زاهدی (استاد مشاور) پرویز احسان زاده (استاد راهنما) جمشید رزمجو (استاد مشاور)
 
STUDENT
Amir Hossein Bazrafshan
امیرحسین بذرافشان

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388
Soil salinity is one of the major environmental constraint for agricultural crops in 20% of total arable land and nearly 50% of irrigated lands worldwide. Salinity may affect plant growth, development and many physiological functions due to both harmful ion effects and water deficit stress caused by a reduced osmotic potential in the soil solution. Saline and sodic soils are expanding especially in arid and semiarid regions of the world, saline and alkaline soils account for 12.5% of agricultural lands in Iran. In order to evaluate the effect of salt stress on net photosynthetic rate (A), stomatal conductance to the CO 2 (gs), substomatal CO2 concentration (Ci), leaves chlorophyll content, quantum efficiency of PS II (Fv/Fm), antioxidant enzymes activity, lipid peroxidation (LP), leaves proline content and cation concentration in shoots of sesame genotypes, an experiment was conducted under greenhouse conditions using a hydroponic nutrient solution at the College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan-Iran, during April-Aguest, 2010. The experiment was arranged as a factorial based on a randomized complete block design with three replications. Seven sesame ( Sesamum indicum L.) genotypes (Naz Takshakhe, Naz Chandshakhe, Ardestan, Varamin, Yekta, Darab and Oltan) were treated by three levels of salinity including 0 (control), 30 and 60 mM NaCl during the vegetative stage. All measurements were made at week 5 after application of NaCl to the hydroponic medium. Catalase (CAT), Ascorbate Peroxidase (APX), Glutathione Reductase (GR) and Superoxide Dismutase (SOD) activities increased under 60 mM level of salinity by 31.5, 56, 75.5 and 37.8% , respectively, compared to the control treatment. Leaf proline content of sesame genotypes increased with salinity, the highest increase (95.5%) was observed in 60 mM level of the salinity. Severe salinity led to significant decreases in A (64.24%), gs (63.2%), total chlorophyll content (30.6%) and Fv/Fm (11.8%). While under severe salinity significant decreases in potassium (47.8%), calcium (44.2%) and magnesium (42.06%) contents were observed, a 6.5 fold increase in sodium content in shoots of sesame genotypes was detected compared to the control . Furthermore a 15.3 fold increase in
شوری از جمله مهمترین عوامل محدود کننده عملکرد محصولات کشاورزی در نزدیک به 20درصد از کل زمین های تحت کشت و نیمی از زمین های تحت کشت فاریاب در سطح جهان می باشد. شوری علاوه بر رشد و نمو، فعالیت های فیزیولوژیکی گیاهان را به علت تاثیرات یون های سمی و تنش کم آبی ناشی از کاهش پتانسیل اسمزی محلول خاک تحت تاثیر قرار می دهد. زمین های با خاک شور و قلیایی به طور گسترده بویژه در نواحی خشک ونیمه خشک کشور درحال گسترش می باشد، به طوریکه نزدیک به 5/12 درصد از زمین های کشاورزی در ایران تحت تاثیر شوری می باشد. از اینرو به منظور بررسی اثر شوری بر خصوصیات فتوسنتزی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ژنوتیپ های کنجد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در محیط کشت هیدروپونیک در گلخانه آموزشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1389 اجرا گردید. هفت ژنوتیپ کنجد شامل ناز تک شاخه، ناز چندشاخه، اردستان، ورامین، یکتا، داراب و اولتان و سه سطح شوری شاهد (صفر) و محلول های 30 و 60 میلی مولار نمک طعام به عنوان فاکتورهای آزمایشی در نظر گرفته شدند. پارامترهای سرعت فتوسنتز خالص (A)، هدایت روزنه ای (gs)، غلظت دی اکسیدکربن داخل روزنه ای (Ci)، کارایی کوانتومی فتوسنتزی، محتوای کلروفیل، میزان فعالیت آنتی اکسیدان های آنزیمی کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، گلوتاتیون ردوکتاز (GR) و سوپراکسید دسموتاز (SOD)، پراکسیداسیون لیپید (LP)، محتوای پرولین برگ و غلظت عناصر سدیم (Na)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca) و منیزیم (Mg) در اندام هوایی ژنوتیپ های کنجد در هفته پنجم بعد اعمال تیمار شوری در برگ های جوان و توسعه یافته هر واحد آزمایشی اندازه گیری شد. میانگین میزان فعالیت آنزیم های CAT، APX، GR و SOD در سطح 60 میلی مولار به ترتیب 5/31، 56، 5/75 و 8/37 درصد نسبت به سطح شاهد افرایش یافت. محتوای پرولین برگ ژنوتیپ های کنجد با افزایش شوری افزایش یافت و بیشترین افزایش در سطح شدید شوری و به میزان 5/95% نسبت به سطح شاهد مشاهده شد. شوری 60 میلی مولار در کنجد به ترتیب منجر به کاهش 2/64، 2/63،6/30 و 8/11درصدی میانگین A، میزان gs، محتوای کلروفیل کل و کارایی کوانتومی فتوسنتزی شد. در سطح 60 میلی مولار شوری میانگین های غلظت K، Ca و Mg اندام هوایی ژنوتیپ های کنجد به ترتیب 8/47، 2/44 و 42 درصد نسبت به سطح شاهد کمتر بود، اما غلظت Na اندام هوایی 5/6 برابر سطح شاهد بود. همچنین نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی کنجد در سطح 60 میلی مولار شوری 15 برابر سطح شاهد بود. با افزایش شوری از سطح شاهد به سطح 60 میلی مولار میزان فعالیت تمامی آنزیم های آنتی اکسیدانی در ژنوتیپ های اردستان، داراب و ورامین افزایش یافت در حالیکه در ژنوتیپ های ناز تک شاخه، ناز چندشاخه و اولتان کاهش فعالیت آنزیم های CAT و SOD در سطح اخیر شوری مشاهده شد. بیشترین کاهش A، gs و LP تحت سطح شوری 60 میلی مولار مربوط به ژنوتیپ های ناز تک شاخه، ناز چندشاخه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی