Skip to main content
SUPERVISOR
Mehdi Kadivar,Mohammad Fazilati,Mahmoud SheikhZeinodin,Yazdan Keivany
مهدی کدیور (استاد راهنما) محمد فضیلتی (استاد راهنما) محمود شیخ زین الدین (استاد مشاور) یزدان کیوانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mahnaz Behnam
مهناز بهنام

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Extraction and Determination of Protease Activity in the Texture of Cold (rainbow trout) and Warm (grass carp) Water Fish and Its Relation to Some Physico-chemical properties
Sea foods are considered as an invaluable source of nutrients with positive effects on human health and nutrition. The importance of sea foods and fish is in providing protein, fat specially unsaturated fat of w3 fatty acids, some minerals and vitamins. Increasing demand for consumption of fish and its products and the shortage of fish has led to farm fish. Rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss ) and Grass carp ( Ctenopharyngodon idella ) are two of the more appreciated freshwater species farmed vastly in Isfahan to meet the increasing demand of consumers. Despite having numerous lakes, rivers and artificial facilities for farming fish in Iran , some people suffer malnutrition and its consequences. One of the reasons is that fish is a very perishable food and there is not suitable access to correct methods for capture, storage and process of fish. In part one of this project, proximate analysis was done for rainbow trout as a coldwater fish and grass carp as a warm water fish. In second part effect of gutting on some chemical properties such as pH, TBA, TVB-N, histamine content, proteolytic activity, tyrosine value and texture in both fish during 24 hour iced storage (0, 12, 24 hours) and frozen storage (1, 3, 5 months) was investigated. Protein, moisture and especially fat content were different in fish samples but there was no significant difference in their ash values. Results showed that gutting has no significant effect on most studied factors during iced and frozen storage. Gutting treatment had however effects on histamine content and TVB-N during the same period. TBA and tyrosine values were also increased. Histamine content and TVB-N increased during ice storage but not during frozen storage. Penetration force got decreased significantly during iced storage and slightly increased during frozen storage. pH did not change during iced storage, whereas during frozen storage, undergone some changes and finally proteolytic activity didn't change during this period. Both fish were similar in some factors (TBA, pH, TVB-N and Proteolytic activity) but were significantly different in tyrosine values, Texture and histamine content. Finally, at the end of 5 months storage, and due to the storage conditions employed in this study, both fish were recognized suitable for human use.
غذاهای دریایی به عنوان منبع غنی از مواد غذایی با ارزش که تأثیرات مثبتی بر سلامتی و تغذیه بشردارد، مورد توجه مصرف‌کنندگان قرار‌گرفته است. اهمیت ماهی و صنایع وابسته به آن در تأمین بخش اعظم پروتئین حیوانی، چربی و بعضی از مواد معدنی و ویتامین‌ها می‌باشد. با توجه به تقاضای روزافزون مردم و اشتیاق به مصرف ماهی و فراورده‌های آن و محدودیت ذخایر طبیعی ماهی، کار تولید و پرورش ماهی روز به روز رونق بیشتری یافته است. کشور ما با دسترسی به آبهای خلیج‌فارس، دریای عمان، دریای خزر، دریاچه‌های طبیعی داخلی، سدها و رودخانه‌ها و همچنین در اختیار داشتن امکانات پرورش مصنوعی ماهی از بزرگترین مواهب طبیعی در این زمینه برخوردار است. قزل‌آلای‌رنگین‌کمان (سردآبی) و آمور (گرم‌آبی) دو گونه از ماهیان آب شیرین می‌باشند که به‌طور گسترده‌ای در اصفهان برای برآوردن تقاضای رو به افزایش مردم برای مصرف ماهی تازه، پرورش داده می‌شوند. این درحالی‌است که پاره‌ای از مردم کشور ما از سوء تغذیه و عواقب آن رنج می‌برند. یکی از عوامل موثر در این وضع نامطلوب، فسادپذیری بیش از حد ماهی و عدم دسترسی به روش‌های صحیح صید و نگهداری و تبدیل این محصول می‌باشد. در بخش اول این تحقیق ترکیب شیمیایی (چربی، پروتئین، رطوبت وخاکستر) دو نوع ماهی انداز‌ه‌گیری شد و در بخش دوم ، هر دو ماهی در دو حالت تخلیه و عدم تخلیه محتویات شکمی از نظر برخی صفات از جمله pH و TBA و تیروزین، هیستامین، TVB-N، خصوصیات بافتی و فعالیت پروتئولیتیکی در طی دوره زمانی 24 ساعته نگهداری بر روی یخ (0، 12، 24 ساعت) و زمان انجماد(1، 3 و5 ماه) با یکدیگر مقایسه شدند. میزان پروتئین، رطوبت و به‌خصوص چربی در هر دوماهی متفاوت بود اما میزان خاکسترتفاوت معناداری نداشت. نتایج این تحقیق نشان داد که تخلیه محتویات شکمی بر بسیاری از صفات هر دوماهی تأثیر معناداری را در طی 24 ساعت اولیه نگهداری بر روی یخ و همچنین در دوران انجماد ندارد اما تخلیه کردن اثر خود را به مرور زمان بر هیستامین و TVB-N نشان داده است. اندیس TBA و تیروزین در طی این زمان یک روند صعودی را از خود نشان دادند. هیستامین و TVB-N در 24 ساعت اولیه نگهداری بر روی یخ روند افزایشی و در طی دوران انجماد تقریباً روند ثابتی را داشتند. pH در 24 ساعت اولیه تغییرات چندانی نداشت اما در دوران انجماد تغییرات نامنظمی داشته و در نهایت فعالیت پروتئولیتیکی تغییرات چندانی را در طی زمان از خود نشان نداد. دو ماهی در بسیاری از صفات (TBA، pH ، فعالیت پروتئولیتیکی و TVB-N) مشابه بوده و در پاره‌ای از صفات (تیروزین، بافت و هیستامین) با یکدیگر دارای تفاوت معنادار بودند. در نهایت در پایان دوره نگهداری 5 ماهه ماهی، با توجه به شرایط نگهداری در این تحقیق، هر دو ماهی برای مصرف مناسب تشخیص داده شدند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی