Skip to main content
SUPERVISOR
Keikhosro Karimi,S.Hassan Ghaziaskar
کیخسرو کریمی (استاد مشاور) سیدحسن قاضی عسگر (استاد راهنما)
 
STUDENT
Sanaz Rezaei
ساناز رضائی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Extraction of Pectin from Watermelon Rind by Reflux and Pressurized Fluid Extraction methods and its Charactrization in the Extract
Watermelon rind is used as a new resource for pectin production. Two different extraction methods are used in this study. At first, reflux system and experimental design are used to study the impact of three parameters including: the extraction temperature, time and the solvent concentration (nitric acid) on the method extraction efficiency. In optimum condition, at 98 o C, in 30 min and with 0.5 molar nitric acid, extraction efficiency of 13.1% was achieved. Using 0.5 molar sulfuric acid instead of nitric acid can increase the pectin extraction efficiency up to 16 %. In the second method, pressurized fluid extraction (PFE) with 0.5 molar nitric acid solvent concentration and 0.5 mL/min flow rate, at 100 o C, 1 bar pressure, applying static time and in 3 h extraction time, the pectin yield increased up to 24.1%. The results shows that, using the PFE method led to 85% increase in pectin yield in comparison with the reflux method. The experiments conducted on the produced pectin showed that pectin extracted from watermelon rind is a high-ester pectin and meets the standards of the Food and Agriculture Organization of the United Nation (FAO) and The European Union (EU).
در این پایان نامه از پوست هندوانه به عنوان منبع جدیدی برای تولید پکتین استفاده شده است و دو روش استخراج مورد مقایسه قرارگرفته شده است. در روش اول استخراج با استفاده از سامانه ی رفلاکس و به کمک طراحی آزمایش اثر سه پارامتر دمای استخراج، زمان استخراج و غلظت حلال استخراج (نیتریک اسید) روی کارایی روش بررسی شد. در شرایط بهینه، دمای 98 درجه سانتی گراد، در مدت زمان 30 دقیقه و با استفاده از نیتریک اسید 5/0 مولار میزان 1/13 درصد پکتین بدست آمد. استفاده از سولفوریک اسید 5/0 مولار به جای نیتریک اسید منجر به افزایش بازده تا 16 درصد شد. در روش دوم و استفاده از استخراج با سیال تحت فشار با استفاده از نیتریک اسید 5/0 مولار به عنوان حلال استخراج با سرعت جریان 5/0 میلی لیتر بر دقیقه و در دمای 100 درجه سانتی گراد و با اعمال فشار 1 بار و زمان ایستا و در مدت زمان 3 ساعت بازده استخراج تا 1/24 درصد افزایش یافت که به معنای بهبود 85 درصدی استخراج نسبت به استخراج در سامانه رفلاکس و استفاده از نیتریک اسید به عنوان حلال استخراج می باشد. آزمایش های انجام شده روی ترکیب استخراج شده نشان داد که پکتین به دست آمده از پوست هندوانه جز پکتین های پر استر به شمار می رود و با اساس نامه ی سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد(FAO) و اتحادیه اروپا مطابقت دارد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی