Skip to main content
SUPERVISOR
Hajar Shekarchi zadeh,Milad Fathi
هاجر شکرچی زاده (استاد مشاور) میلاد فتحی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Forouzan Kord
فروزان کرد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Fabrication and Investigation of Physicochemical Properties of Basil Seed Mucilage Nanofibers and Its Application for Hesperetin Encapsulation
In this study nanofibers were prepared via the electrospinning technique using basil seed mucilage and its application for encapsulation of hespertin was investigated. Basil seed mucilage and PVA solution with concentration of 2% and 10% were used, respectively. Viscosity and electrical conductivity of BSM/PVA solutions under different mass volume ratios (100: 0, 80:20, 60:40, 40:60, 20:80 and 0:100) were survied. Morphology of nanofibers was investigated using scanning electron microscopy (SEM) that showed an average diameter range of 179-390 nm. Nanofibers produced with volume ratio of 60:40 and fabricated under voltage of 18 kV were selected as the best fiber and used for future analysis by Fourier transform infrared spectrometer (FTIR), X-ray diffraction (XRD), thermogravimetric analysis (TGA) and encapsulation. Hesperetin were added in three levels (10%, 15% and 20%). The FTIR spectrum of BSM/PVA/Hesperetin nanofibers showed that no chemical reaction was occurred between BSM, PVA and hesperetin. X-ray diffractograms indicated that the crystalline index of BSM, PVA, BSM/PVA nanofibers, hesperetin and BSM/PVA/hesperetin nanofibers were 54, 35, 43, 40 and 56%, respectively. An increase in thermal stability of hesperetin after encapsulation was observed. Encapsulation efficiency (EE%), loading capacity (LC%) of 20% hesperetin nanofibers were 88.74± 17.1065 and 65.13± 0.12, respectively. The results showed that release profile in 2 first hours in gastric media, next 6 hours in the intestine media and for whole release time (8 hours) were 15.87%, 35.1 and 50.97%, respectively. To assess the mechanism of hesperetin release from fibers, release fractions as a function of time were analyzed by second order, Higuchi, Horsmeyer-Peppas, Hixson-Crowell and Weibull models. Based on statistical coefficients for each model in gastric and intestine media, the release kinetics for hesperetin from BSM /PVA/hesperetin fibers showed the best correlation with the Korsmever Peppas model with R 2 of 0.9998 and 0.953, respectively. Keywords : Basil seed mucilage; Electrospinning; Hesperetin; Kinetic, Rrelease
در این تحقیق نانو الیاف از موسیلاژ دانه‌ی ریحان به روش الکتروریسی تولید و برای ریز پوشانی هسپرتین استفاده شد. موسیلاژ دانه‌ی ریحان و پلی‌وینیل الکل با غلظت‌های به ترتیب 2 درصد و 10 درصد استفاده شد. ویسکوزیته و هدایت الکتریکی مخلوط موسیلاژ دانه‌ی ریحان/پلی‌وینیل الکل با نسبت‌های وزنی- وزنی 0:100، 20:80، 40:60، 60:40، 80:20 و 100:0 به‌دست آمد. مورفولوژی نانو الیاف با میکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی شد و میانگین قطر نانو الیاف بین 76-390 نانومتر گزارش شد. نانو الیاف با نسبت وزنی- وزنی 40:60 به‌ عنوان بهترین نانو الیاف برای سایر آزمون‌های طیف‌سنجی مادون قرمز، پراش اشعه ایکس، وزن سنجی حرارتی و ریز پوشانی هسپرتین انتخاب شد. هسپرتین در سه سطح 10، 15 و 20 درصد وزنی- وزنی اضافه شد. طیف‌سنجی مادون قرمز نشان داد که هیچ واکنشی میان نانو الیاف موسیلاژ دانه‌ی ریحان/ پلی‌وینیل‌ الکل/هسپرتین مشاهده نشد. آزمون پراش اشعه ایکس نشان داد درصد کریستالیزاسیون برای موسیلاژ دانه‌ی ریحان، پلی‌وینیل ‌الکل، نانو الیاف موسیلاژ دانه‌ی ریحان/پلی‌وینیل‌ الکل، هسپرتین و نانو الیاف موسیلاژ دانه‌ی ریحان/پلی‌وینیل‌ الکل/هسپرتین به ترتیب 54، 35، 43، 40 و 56 درصد است. پایداری حرارتی هسپرتین بعد از ریز پوشانی افزایش یافت. راندمان و بارگذاری ریز پوشانی برای نانو الیاف با 20 درصد وزنی- وزنی هسپرتین به ترتیب 13/10±74/88 و 12/0±65/17 شد. بررسی پروفایل رهایش از نانو الیاف نشان داد که در 2 ساعت ابتدایی محیط معده، 6 ساعت بعدی (محیط روده) و درنهایت پس از 8 ساعت میزان هسپرتین آزاد به ترتیب 87/15 درصد، 1/35 درصد و 97/50 درصد است. داده‌های حاصل از رهایش هسپرتین با مدل‌های درجه دوم، هیگوچی، کریسمر و پپاس، هیکسون کرول و ویبول برای تعیین مکانیزم و سینتیک رهایش تطبیق داده شدند. با توجه به ضرایب رگرسیون برای هر دو محیط معده و روده، مدل کریسمر و پپاس با ضرایب تبیین به ترتیب 999/0 و 953/0 بهترین تطابق را با سینتیک رهایش هسپرتین از نانو الیاف موسیلاژ دانه‌ی ریحان/پلی‌وینیل الکل/هسپرتین نشان داد. کلمات کلیدی : الکتروریسی، رهایش، سینتیک، هسپرتین، موسیلاژ دانه‌ی ریحان

ارتقاء امنیت وب با وف بومی