Skip to main content
SUPERVISOR
Ebrahim Shirani
ابراهیم شیرانی چهارسوقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammadreza Nabavitabatabayi
محمدرضا نبوی طباطبائی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی مکانیک
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Heat transfer enhancement with the use of Nanofluids Using Lattice Boltzmann modeling
Nanofluids, liquid-nanoparticles laden mixture, mitigate some problems accompanied with conventional microfluids such as abrasion, clogging, rapid sedimentation and high pressure drop. This work investigates the heat transfer performance in an enclosure including nanofluids with localized heat source. The discrepancies found in the literature as to whether the dispersion of nanopaticles in the base liquid improves the heat transfer performance or not, intrigued us to become more resolute to attack this problem using a mesoscopic method called multiple relaxation time lattice Boltzmann modeling. To the best knowledge of the authors, no studies have been done before to investigate the heat transfer in an enclosure which includes nanofluids using mesoscopic methods, let alone that the enclosure includes the localized heat source which has a broad application in micro-cooling devices. The results clearly demonstrate the superior numerical efficiency of the lattice Boltzmann modeling over the normal" The fields are then coupled together using Boussinesq approximation. Consequently the objective of this study is to investigate the influence of several pertinent parameters such as Rayleigh number, solid particle volume fraction of nanoparticles, and the geometry and location of the localized heat source on the heat transfer performance of nanofluid using LBM in which both Dirichlet and Newmann boundary conditions are implemented. The results obtained from lattice Boltzmann clearly indicate that heat transfer augmentation is possible using nanofluids in comparison to conventional fluids, resulting in the compactness of many industrial devices. Some results obtained through this endeavor are presented below: - The increase of Rayleigh numbers strengthens the natural convection flows which results in the reduction of heat source temperature.- The increase of solid volume fraction of nanoparticles causes the heat source maximum temperature to decrease particularly at low Rayleigh numbers where conduction is the main heat transfer mechanism. - The increase of heat source length increases the heat transfer to the nanofluid and therefore, increases the surface temperature of the heat source and the strength of natural convection circulating cells within the enclosure. - As the heat source moves from the left wall towards the middle of the bottom wall of the enclosure, at low Rayleigh numbers, the heat source maximum temperature continuously increases. KeyWords: Heat transfer, Nanofluids, Lattice Boltzmann Modeling.
هدف از این مطالعه، بررسی اثر پارامتر های مهم از قبیل عدد رایلی، غلظت حجمی نانوذرات و نوع نانوذره، هندسه و مکان چشمه حرارتی بر عملکرد گرمایی نانوسیال (خنک کاری) درون یک محفظه توسط روش شبکه ی بولتزمن می باشد. در این مطالعه، میدان سرعت توسط روش شبکه بولتزمن با پارامترهای استراحت چند گانه و میدان دما توسط مدل گرمایی شبکه بولتزمان حل می شوند. سپس میدان های سرعت ودما توسط تقریب بوسینیسک به یکدیگر کوپل می شوند. همچنین دو شرط مرزی حرارتی نیومن و دیریچله به طور همزمان بررسی می شود. در این پایان نامه اثر عوامل مذکور بر دمای ماکزیمم منبع گرمایی که بر عمر و کارکرد آن موثر است به صورت موضعی بررسی می شود. افزودن نانوذرات به سیال پایه و همچنین افزایش عدد رایلی سبب کاهش این دما می شود که می تواند ناشی از بهبود مکانیزم انتقال گرمای جابجایی باشد. همچنین، محفظه با چیدمان متقارن، دارای دمای ماکزیمم منبع گرمایی بالاتردر مقایسه با چیدمان نامتقارن است. در این پایان نامه به خوبی نشان داده شد که با افزودن نانوذرات به سیال پایه با تغییرات ویژهای که در خواص هیدرودینامیکی و گرمایی ایجاد می شود، نیروی های گرانشی بر نیروهای لزج غلبه می کند، و در نتیجه مولفه های سرعت مقادیر بیشتری به خود می گیرند و انتقال حرارت جابجایی بهبود می یابد. از طرفی تولید نقاط سکون به صورت موضعی میتواند سبب اخلال در سیستم خنک کاری شود. نتایج حاصله از روش شبکه بولتزمن به خوبی نتایج آزمایشگاهی و عددی را تصدیق می کند و نشان می دهد که استفاده از نانوسیال به عنوان سیال عامل، نرخ انتقال گرما افزایش می یابد که منجر به کوچک شدن وسایل صنعتی می شود. کلمات کلیدی نانوسیال، انتقال گرما، روش شبکه بولتزمان.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی