Skip to main content
SUPERVISOR
Shahram Dokhani,Nasser Hamdami
شهرام دخانی (استاد مشاور) ناصر همدمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohsen Dalviesfahan
محسن دلوی اصفهان

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Heat Transfer Modeling in White Cheese Manufactured by Ultrafiltration Method
Temperature and moisture concentration play an important role in quality attributes of cheese such as microbial load, texture and organoleptic quality. The objective of present work involve modeling thermophysical properties and then simulating and validating the heat transfer phenomena and prediction of temperature profile during brining of UF cheese . The thermo-physical properties were experimentally determined, as a function of temperature and salt concentration were thermal conductivity, specific heat, water activity and density. Result show these properties were highly affected by moisture content (salt concentration) and temperature. Then we develop a model for thermal conductivity based on parallel and Maxwell model in UF cheese and using linear multiple regression models the dependency of, water activity and density on temperature and moisture content were determined. Average heat and mass transfer coefficients, h m and k g , are the other thermophysical properties, which were experimentally determined from transient temperature method and theoretically from dimensionless number. Finally, a numerical model was developed to simulate the heat transfer in the cheese by 3-D finite difference method with non-capacitance surface nodes (NCSN) and temperature dependency of thermal conductivity was considered in model but changes in other thermophysical properties as a consequence of temperature were not considered in the numerical simulations. The algorithms were programmed with MATLAB 6.0 and run on a personal computer. The predicted profile of temperature were validated by comparison with experimental values .Temperature predictions were very close to experimental results (R 2 99) and it can be concluded that this model , firstly , describe well the mechanism of heat transfer and secondly , its appropriate to applied for prediction of Temperature profiles in UF cheese
دما و رطوبت نقش مهمی را در خصوصیات کیفی پنیر از جمله بار میکروبی , خصوصیات بافتی و ارگانولپتیک بازی می کنند .تحقیق حاضر شامل مدل سازی خصوصیات ترموفیزیکی و در ادامه شبیه سازی و معتبر سازی انتقال حرارت و پیش بینی پروفیل های دما در حین آب نمک گذاری در پنیر تهیه شده به روش اولترافیلتراسیون می باشد . خصوصیات ترموفیزیکی شامل: هدایت حرارتی، گرمای ویژه، دانسیته و فعالیت آبی پنیر اندازه گیری گردید. سپس معادلات ریاضی برای توصیف ویژگیهای مذکور به عنوان تابعی از دما و ترکیب شیمیایی پنیر ارائه شد. نتایج نشان داد که خصوصیات مزبور به شدت تحت تاثیر رطوبت ودما می باشند . در ادامه به توسعه مدل هدایت حرارتی بر اساس مدل های موازی و ماکسول پرداخته شد و با استفاده از روش رگرسیون خطی چند گانه وابستگی فعالیت آبی و دانسیته به دما و رطوبت تعیین گردید . میانگین ضریب انتقال حرارت و جرم در سطح به صورت با استفاده از روش آزمایشی دمای گذار و روش اعداد بدون بعد تعیین گردید . در ادامه تحقیق برای توصیف انتقال حرارت سه بعدی در پنیر مدل عددی تفاضل محدود بر روی نرم افزار مطلب توسعه داده شد. وابستگی دمائی خصوصیات ترموفیزیکی پنیر به جزء هدایت حرارتی، ثابت فرض شده است . مقایسه پروفیل دمابی پیش بینی شده، با نتایج آزمایشی نشان‌داد که همبستگی خوبی(بیش از 99 درصد) بین آنها وجود دارد و مدل مذکور قادر است اولاً مکانیسم انتقال حرارت و ثانیاً پروفیل های دما در پنیر تهیه شده به روش اولترافیلتراسیون را بخوبی پیش بینی نماید.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی