Skip to main content
SUPERVISOR
علی اهون منش (استاد مشاور) سید وحید علوی (استاد راهنما) امیر مساح (استاد راهنما)
 
STUDENT
Fatemeh Bandpey pourvali
فاطمه پورولی بندپی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387
Citrus from family Rutaceae and subfamily Aurantioidae, is grown widely in the tropical and subtropical zones between 40° north and south latitudes. According to the report of Food and Agricultural Organization (FAO) of united nations, Iran ranks seventh among the citrus producing countries of the world and Mazandaran province is the first rich-citrus province in Iran with over 90/000 hectares under citrus cultivation and production about 1.8 million tons. Citrus are infected by a wide range of virus and virus-like pathogens. Psorosis disease is one of the most important viral diseases of citrus that is widespread and causes serious losses. The infected trees by Psorosis A show interveinal chlorotic spots in young leaves of spring flash leaves. The chlorotic spots may occur in whole or some parts of the leaves. Psorosis B is the more aggressive form of the disease and causes severe bark scalling in trunk and young branches. Affected trees also show ringspots and chlorotic spots in old leaves, with brownish gum on leaf underside. Citrus psorosis virus (CP S V), the type species of the genus Ophiovirus causes psorosis disease. This study was aimed to detect and determine certain biological and molecular properties of Citrus psorosis virus in Mzandaran province. In 2009 and 2010, the leaf samples of infected trees showing bark scaling on trunk and main limbs, ring spot and oak leaf pattern on leaf and ring pattern on fruits were collected. The samples were tested by triple antibody sandwich ELISA (TAS ELISA) using 13c5 and A326 monoclonal antibodies. To determine certain biological characteristics of CPsV, indexing was performed on 11 varieties of citrus including tangor, clementine, unshu, lemon, lime, thamson, grapefruit, sour orange, citrange and citrumelo. The collected samples were subjected to double stranded-RNA (dsRNA) extraction by CF-11. The TAS-ELIS was conducted with some modifications and best results obtained when 13c5 (200 µl per well) was used as coating (1/4000 dilution) and the second antibody (1/1000 dilution). Sixteen and six out of 30 samples were determined as positive and suspected samples in ELISA, respectively. Electrophoretical patterns of dsRNA showed two bands (larger than 10000 bp and 1700 bp) on agarose gel in all ELISA positive samples.
ترکبات از تیره Rutaceae و زیر تیرهAurantioidae ، به طور گسترده ای در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری، از خط استوا تا عرض 40 درجه شمالی و جنوبی کشت می شوند. طبق آمار سازمان خوارو بار و کشاورزی سازمان ملل، ایران رتبه هفتم را در بین کشورهای تولیدکننده مرکبات دارد و استان مازندران با سطح زیر کشت بیش از 90 هزار هکتار و تولید بالغ بر 7/1 میلیون تن، اولین استان مرکبات خیز کشور می باشد. مرکبات توسط دامنه وسیعی از عوامل بیماریزای ویروسی و شبه ویروسی آلوده می شوند. بیماری پسوروز یکی از مهم ترین بیماری های ویروسی مرکبات بوده که در بسیاری از نواحی تولید مرکبات جهان شایع بوده و منجر به بروز خسارت های شدیدی شده است. درختان آلوده به پسوروز A لکه های کلروزه بین رگبرگی را در برگ های جوان فلش های بهاره نشان می دهند. لکه های کلروزه ممکن است قسمتی یا تمام سطح برگ را فرا گیرند. پسوروزB، شکل مهاجم تر بیماری بوده و باعث پوسته فلسی شدن تنه و شاخه های جوان می شود. درختان آلوده، لکه های حلقوی و کلروزه در برگهای مسن را نیز نشان می دهند و زیر برگ ها ترشحات صمغی قهوه ای رنگ ظاهر می شود. عامل بیماری پسوروز مرکبات Citrus psorosis virus (CP S V) ، گونه شاخص جنس Ophiovirus می باشد. در این تحقیق به منظور شناسایی و تعیین برخی خصوصیات بیولوژیکی و مولکولی ویروس پسوروز مرکبات در استان مازندران، در سال های 1388و 1389 از باغ های مرکبات استان بازدید به عمل آمد. از درختان با علائم بیماری پسوروز شامل پوسته فلسی شدن تنه و شاخه های اصلی، نقش برگ بلوطی و لکه حلقوی روی برگ و نقش حلقوی روی میوه نمونه برداری انجام شد. تعیین آلودگی نمونه های جمع آوری شده با استفاده از آزمون triple antibody sandwich ELISA (TAS ELISA ) توسط آنتی بادی های تک همسانه ای 13C5و A326 و استخراج RNA دو رشته ای انجام شد. همچنین برای تعیین برخی خصوصیات بیولوژیکی ویروس پسوروز، نموده سازی روی یازده رقم مرکبات شامل تانگور، تانجلو، کلمانتین، انشو، لیمو شیرین، لیمو ترش درشت، تامسون و گریپ فروت، نارنج، سیترنج و سیتروملو انجام شد.در آزمون TAS-ELISA با انجام تغییراتی روی نحوه و مقادیر استفاده از آنتی بادی ها، بهترین نتایج زمانی بدست آمد که در هر دو مرحله پوشش چاهک ها (با رقت 4000/1) و آنتی بادی دوم (1000/1)، از آنتی بادی 13C5 به میزان 200 میکرولیتر در هر چاهک در تمامی مراحل استفاده شد. از میان 30 جدایه مورد بررسی با آزمون الایزا، 16 جدایه آلوده به CP S V و شش نمونه نیز مشکوک به آلودگی با ویروس پسوروز مرکبات تشخیص داده شدند. نقوش الکتروفورزی محصول استخراج شده dsRNA

ارتقاء امنیت وب با وف بومی