SUPERVISOR
Nasrollah Mahboobi Soofiani,Fatemeh Pikanhirati
نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد راهنما) فاطمه پیکان حیرتی (استاد مشاور)
STUDENT
Horiyeh Kolmoghadam
حوریه مقدم
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389
TITLE
Influence of Dietary Supplementation of Aloe vera on Growth Performance, Survival Rate and Resistance to Acute Salinity and Teamprature Stress in Rainbow Trout Fingrling (Oncorhynchus mykiss)
This study was conducted to examine the effects of dietary Aloe vera supplement on growth parameters, hematological indices, non-specific immune stimulate and acute stress response of fingerling rainbow trout. Four experimental diets, supplemented with the Aloe vera gel powder at ratio of 0, 1, 2 and 5 g per kilogram of food, corresponding to 0, 0.1, 0.25, and0.5% of daily ration were assayed on experimental fish for 6 weeks. Three hundred fish (mean weight of 20 ± 0.01 g) were acclimatized to the laboratory conditions for two weeks, and then randomly divided into four groups of 25 fish with three replicates. Each group was kept in a 120 L fiberglass tank in a semi-recirculated system for six weeks. At the end of feeding trial, growth parameters, hematological parameters (hematocrit, hemoglobin, WBC, RBC, lymphocyte, monocyte, eosinophil, basophil, and neutrophil count), lysozyme activity, total protein, serum proteins (globulin, albumin), glucose and cortisol levels, Na + , Cl - , and survival rate were measured. Thereafter 2 groups with 30 fish from each treatment were randomly subjected to acute temperature and salinity stress, increasing from 12 to 20 ? C and 0 to 11 ppt respectively. After an hour temperature and salinity levels were reduced to initial level. Blood samples from stressed fish were taken 1, 3, 6, 12 and 24 hours after termination of stress test. Modulatory effects of Aloe vera on acute stress response (cortisol, glucose, hematocrit, hemoglobin, Na + , Cl - and lysozyme activity) were measured. Results indicated that fish fed 0.1 and 0.25% aloe had the highest final body weight (P 0.05), whereas WG, FCR and SGR did not show significant difference among different groups. Aloe level at 0.1, 0.25 and 0.5% of diet significantly increased the number of WBC, RBC, Hct and Hb in rainbow trout. Eosinophil percentage also increased remarkably group of fish received 0.25% aloe, compared to other treatments. The lysozyme activity in serum were found to be significantly (P 0.05) greater in fish fed Aloe vera supplement at 0.25%. Fish fed with 0.5% aloe had higher albumin compared to other groups (P 0.05). Highest survival rate of 100% was recorded at 0.5 % Aloe group followed by 98.6 % at 0.1 and 0.25% Aloe treatments. Lowest survival rates were observed in fish with no Aloe vera in diet. After imposing acute stress, plasma cortisol and glucose levels, lysozyme activity, hematocrit and hemoglubin levels of fish fed supplemented Aloe vera diet showed significantly lower changes than fish fed the 0% Aloe vera diet (P 0.05). Based on our findings it can be concluded that the addition of Aloe vera into the diet could enhance resistance against temperature and salinity stress and would increase the non-specific immune of fingerling rainbow trout. However, in order to consider the effects of Aloe vera on the growth and suggesting certain dosage of that, more investigation is required. Key words: Aloe vera , growth parameters, hematology indeces, acute stress, survival rate, rainbow trout .
در این مطالعه اثرات تغذیه ای مکمل آلوئه ورا بر شاخص های رشد، شاخص های خونی، تحریک سیستم ایمنی غیراختصاصی، نرخ بازماندگی و واکنش به استرس حاد در بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرارگرفت. چهار جیره آزمایشی با سطوح مختلف مکمل آلوئه ورا ( 0، 1/0، 25/0 و 5/0% به ترتیب برابر0، 1، 5/2 و 5 گرم آلوئه ورا به ازای هر کیلو جیره) برای 6 هفته استفاده شد. در مجموع 300 ماهی (میانگین وزنی 01/0±20) با شرایط آزمایشگاه سازش داده شدند و سپس به صورت تصادفی در چهار گروه 25تایی با سه تکرار تقسیم شدند. هر گروه در تانک های فایبرگلاس 120 لیتری در سیستم نیمه مدار بسته برای 6 هفته نگهداری شدند. در پایان دوره آزمایش شاخص های رشد، پارامترهای خونی (هماتوکریت، هموگلوبین، گبولهای قرمز، گلبولهای سفید، تعداد لنفوسیت ها، منوسیت ها، ائوزینوفیل ها، بازوفیل ها و نوتروفیل ها)، فعالیت لیزوزیم ، پروتئین کل، پروتئین های سرم (آلبومین و گلوبولین)، سطوح کورتیزول، گلوکز، یون سدیم و کلر و نرخ بقا اندازه گیری شدند. پس از آن 30 ماهی از هر تیماربه صورت تصادفی تحت استرس شوری (آب شیرین به ppt11) و درجه حرارت (12 به 20 درجه سانتی گراد) حاد قرارگرفتند. نمونه خون از ماهیان تحت استرس قرارگرفته در فواصل 1، 3، 6، 12 و24 ساعت پس از پایان استرس گرفته شد. برای ارزیابی اثرات آلوئه ورا بر واکنش استرس، کورتیزول، گلوکز، هماتوکریت، هموگلوبین، یون سدیم و کلر و فعالیت لیزوزیم اندازه گیری شد. ماهیان تغذیه شده با 1/0 و 25/0% آلوئه ورا بیشترین وزن نهایی را داشتند(05/0 P)، در حالیکه افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و رشد ویژه اختلاف معنی داری را در بین گروه های نشان ندادند. در تمامی جیره های حاوی آلوئه ورا شمار گلبولهای قرمز و سفید و میزان هماتوکریت و هموگلوبین را در قزل آلا افزایش نشان دادند(05/0 P). همچنین درصد ائوزینوفیل ها به طور معنی داری در ماهیان تغذیه شده با 25/0% آلوئه ورا در مقایسه با دیگر گروه ها افزایش داشت(05/0 P). فعالیت لیزوزیم به طور معنی داری در سرم خون ماهیان تغذیه شده با 25/0% آلوئه ورا بالاتر بود(05/0 P). ماهیان تغذیه شده با 5/0% آلوئه ورا به طور معنی داری آلبومین بالاتری در سرم نسبت به دیگر گروه ها داشتند(05/0 P). بیشینه نرخ بقا (100%) در تیمار 5/0 درصد آلوئه ورا و متعاقب آن (6/98%) در تیمارهای 25/0 و 1/0 درصد آلوئه ورا مشاهده گردید. کمینه نرخ بقا در تیمار فاقد آلوئه ورا مشاهده شد. بعد از استرس در ماهیان تغذیه شده با جیره آلوئه ورا ، سطوح کورتیزول، گلوکز، هماتوکریت، هموگلوبین و فعالیت لیزوزیم به طور معنی داری تغییرات کمتری را نسبت به ماهیان فاقد آلوئه ورا در جیره نشان دادند (05/0 P). بر طبق نتایج بدست آمده استنتاج می شود که افزودن آلوئه ورا به جیره می تواند مقاومت علیه استرس حاد درجه حرارت و شوری، ایمنی غیراختصاصی و نرخ بقاء را در بچه ماهیان قزل آلا افزایش دهد. اما در ارتباط با اثرا آلوئه ورا بر رشد و پیشنهاد دوز مناسب از آلوئه ورا نیاز به بررسی بیشتر است. کلمات کلیدی : آلوئه ورا، پارامترهای رشد، شاخص های خونی، استرس حاد شوری و درجه حرارت، نرخ بازماندگی، قزل آلای رنگین کمان.