Skip to main content
SUPERVISOR
فائزه تجلی (استاد مشاور) صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما) محبوبه سرابی جماب (استاد راهنما)
 
STUDENT
Nasim Adibpour
نسیم ادیب پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Investigation of Lactobacillus acidophilus LA-5 Effect on the Reduction of Aflatoxin M1 in a Probiotic Yogurt
Dairy products contain different kinds of chemical pollutants i.e. antibiotics, pesticides, mycotoxins and dioxins. Fungal toxins such as aflatoxins would enter from animal feed into their milk also dairy products thus, it could be a hazardous issue in dairy industries. Milk and its products are consumed commonly by most of the people and aflatoxin M1 contamination can seriously threaten their health, particularly children and elderly. Since aflatoxin is resistant to common thermal processes like pasteurization also disposing of contaminated products could lead to environmental problems, further efforts have been done to remove this contaminant from milk or other dairy products completely or at least to some extent. Food safety issues, product quality reduction also low efficiency and high costs of the physicochemical processes to remove mycotoxins limit applying them in industrial scale. Thus, extensive researches have been conducted to replace physicochemical methods with safer and more efficient ones. According to the literatures, biological methods seem more adequate to achieve this aim and remove aflatoxin M1. One of the best strategies to reduce toxin amount or prevent entering to the dairy products is taking advantage of lactic acid bacteria which can remove toxins by binding them to their cell wall. In this study, probiotic yogurts were firstly prepared by Lactobacillus acidophilus LA-5 in combination with or without yogurt starter culture and survival of the probiotic bacterium was evaluated. The ability of Lactobacillus acidophilus LA-5 to remove aflatoxin M 1 in probiotic yogurt, producing from contaminated milk in three levels of 0.1, 0.5 and 0.75 µg/L aflatoxin M 1 , was evaluated and compared to the control (yogurt produced from the traditional yogurt starter culture). The results showed that Lactobacillus acidophilus LA-5 is well enough resistant against yogurt starters with just one log reduction during storage (21 days) at 4 °C and the bacterial count of this strain reached at 10 7 CFU/g. This characteristic support this product as a probiotic yogurt. The toxin reduction has been evaluated by competitive ELISA and confirmed by HPLC. This study showed Lactobacillus acidophilus LA-5 probiotic bacterium could reduce the level of aflatoxin M1 above 90% in comparison with the control samples (23/46, 75/37 and 82/38 %, respectively). Statistical analysis also demonstrated that the storage time and concentration of inoculated aflatoxin in media have a significant effect on the toxin reduction by yogurt starter cultures and probiotic bacteria. It is shown that employing Lactobacillus acidophilus LA-5 in comparison with non-biological methods not only is more beneficial but also able to reduce the aflatoxin contamination of the dairy products without any side effects. Moreover, detoxification ability of the LA-5 (individually or combined) is more efficient than the conventional yogurt starter cultures in different levels of aflatoxin.
یکی از انواع آلاینده هایی که سلامت شیر و محصولات لبنی را به خطر می اندازد وجود سموم قارچی از جمله آفلاتوکسین M 1 است. مقاومت آفلاتوکسین در برابر فرآیندهای حرارتی نظیر پاستوریزاسیون می تواند بهداشت و سلامت مصرف کنندگان را به خطر اندازد. استفاده از روش‌های فیزیکی و شیمیایی برای حذف مایکوتوکسین‌ها از مواد غذایی آلوده به دلیل مشکلات ایمنی و امکان از دست رفتن کیفیت تغذیه‌ای محصول، کارایی کم و هزینه بالای آن‌ها سبب انجام تحقیقاتی گسترده جهت استفاده از روش های بیولوژیکی به عنوان روشی ایمن، کارا و مطلوب گردیده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی عملکرد سویه ای از باکتری اسید لاکتیک مورد استفاده در محصولات لبنی پروبیوتیک در جهت کاهش آلودگی آفلاتوکسین در ماست است. در این راستا، ابتدا ماست پروبیوتیکی از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-5 به همراه استارترهای سنتی ماست تهیه شده و زنده‌مانی باکتری پروبیوتیک در ماست تولیدی ارزیابی شد. سپس قابلیت حذف سم آفلاتوکسین M 1 توسط این سویه در ماست تولید شده از شیر آلوده به توکسین در 3 سطح 1/0، 5/0 و 75/0 میکروگرم در لیتر در مقایسه با شاهد (ماست تولید شده از استارترهای سنتی ماست) ارزیابی شد. بر اساس نتایج به دست آمده لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-5 با کاهش یک سیکل لگاریتمی در پایان مدت زمان نگهداری 21 روزه ماست، در دمای 4 درجه سانتی‌گراد و رسیدن به تعداد CFU/g 10 7 زنده‌مانی خوبی در برابر استارترهای ماست نشان داد و محصول تولیدی در حیطه‌‌ی تعریف یک محصول پروبیوتیکی قرار گرفت. نتایج کاهش میزان سم توسط آزمون الایزای رقابتی بررسی و به‌وسیله دستگاه HPLC به تأیید رسید. این نتایج نشان داد که باکتری پروبیوتیک مورد بررسی، در پایان دوره نگهداری ماست می‌تواند تمامی سطوح سم تست شده را بیش از 90 درصد در مقایسه با نمونه‌های شاهد (به ترتیب 46/23، 37/75 و 38/82 درصد) کاهش دهد. آنالیز آماری داده‌ها حاکی از آن است که طول دوره انبارداری و تغییرات غلظت آفلاتوکسین تلقیح شده در محیط تاثیر معنی‌داری بر کاهش سم توسط آغازگرهای ماست و باکتری پروبیوتیکی داشت. نتایج آزمایش حاضر بیانگر آن است که باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس سویه LA-5 در کنار ایجاد اثرات سلامتی بخش به اثبات رسیده در محصولات غذایی عمل‌گرا (از جمله فرآورده‌های لبنی پروبیوتیک)، توانایی کاهش آلودگی آفلاتوکسین در محصول را دارا بود. همچنین توانایی سم زدایی سویه LA-5 (به تنهایی و ترکیبی) در سطوح متفاوت آلودگی آفلاتوکسین بسیار کارآمدتر از آغازگرهای ماست تشخیص داده شد. کلمات کلیدی: آفلاتوکسین M 1 ، پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-5، ماست، مایکوتوکسین

ارتقاء امنیت وب با وف بومی