Skip to main content
SUPERVISOR
محمد فیضی (استاد مشاور) بهروز مصطفی زاده فرد (استاد مشاور) اسماعیل لندی (استاد راهنما) منوچهر حیدرپوراسفرجانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Safoora Hamedani
صفورا همدانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Investigation of the Sugar Beet Plant Yield and Characteristics under Different Saline Irrigation Water Managements
Food supply and satisfaction of the human basic needs are objectives of agricultural section. As population increases these needs increases and it is necessary to increase agricultural products. During the last decades it seems that with increasing population the importance of irrigated lands has increased but the issues such as soil salinity, erosion and shortage of water resources have only led to 1% annual growth in irrrigated lands in the world. This growth rate is even negative in many places of dry belt in the earth and the sources of this God given gift is diminishing. Most countries over the world are using their existing surface water resources. Therefore, access to good quality water resources for agricultural purpose has diminished and what has remained is low quality such as salty underground water and water drainage. Due to high amount of salt or sodium in these waters, it would not be possible to access to sustainable agriculture without applying appropriate management methods. Iran is among arid and semiarid places of the world with average precipitation of about 250 mm per year. Almost 15% of the lands in Iran suffer from salinity and high sodium level. The available reports indicate that the ascending trend of this problem. Also the extent of saline and sodium lands in Isfahan province has been estimated above 3000000 acres. Roudasht area in southeast of Isfahan , with an area of about 50000 to 60000 acres is among these lands. In order to study the influence of salinity of irrigation water, water management usage and leaching on yield and characteristics of sugar beet, a study was conducted with collaboration of Isfahan agriculture research center in Roudahst research station. In this research, three treatments of water quality with salinity of 2, 8 and 12 dS/m (Q 1 , Q 2 and Q 3 ) as main factor and two leaching treatments including a treatment without applying leaching (LR 0 ) and treatment with leaching in order to achieve 75% performance (LR 1 ) were used. Also two irrigation management treatments including a treatment with applying water with 2 dS/m salinity from the beginning of cultivation until establishment of plant and then applying water with various qualities until harvesting was applied (GU). Another irrigation management treatment was applying water with various qualities from the beginning to the end of cultivation season (GQ). The experiment was performed as split-split plots based on complete randomized blocks design, using four rep
شوری منابع آب و خاک یکی از مهمترین مسائلی است که علاوه بر کاهش محصولات کشاورزی به‌تدریج سطح زیر کشت را کاهش می دهد. یکی از روش‌های مؤثر برای کاهش شوری خاک، اعمال آبشویی همراه با مدیریت صحیح آبیاری است. برای تعیین اثر شوری آب آبیاری، آبشویی و مدیریت کاربرد آب بر خصوصیات و عملکرد گیاه چغندرقند، آزمایشی در منطقه رودشت اصفهان شامل سه تیمار شوری آب آبیاری 2، 8 و 12 دسی‌زیمنس بر متر و دو تیمار بدون اعمال آبشویی و آبشویی برای حصول 75 درصد عملکرد و دو تیمار آبیاری با کیفیت آب یکنواخت از ابتدا تا انتهای فصل و تیمار آبیاری با آب با شوری 2 دسی زیمنس بر متر تا مرحله جوانه‌زنی گیاه و پس از آن آبیاری با آبهای شورتر تا انتهای فصل، با چهار تکرار به صورت طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در قالب کرتهای دو بار خرد شده ( اسپلیت اسپلیت پلات)در خاکی با بافت لومی رسی سیلتی در سال 1386 اجرا شد. با توجه به نتایج به دست آمده، اثر شوری آب آبیاری بر صفات عملکرد اندام هوایی، درصد قند ملاس، ازت مضر و سدیم در سطح احتمال یک درصد و بر مقدار عملکرد غده، عیار خالص قند، عملکرد قند قابل استفاده و پتاسیم در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد. در اثر افزایش شوری آب آبیاری، عملکرد غده، عیار خالص قند و عملکرد قند قابل استفاده کاهش و عملکرد اندام هوایی، درصد قند ملاس، ازت مضر، سدیم و پتاسیم غده افزایش یافت. اثر مدیریت آبیاری بر مقدار پتاسیم غده در سطح احتمال یک درصد و بر مقدار عیار خالص قند و عملکرد اندام هوایی و درصد قند ملاس در سطح احتمال 5 درصد معنی دار گردید. در اثر مدیرت آبیاری با آب با شوری 2 دسی زیمنس بر متر از ابتدای کاشت تا مرحله استقرار گیاه و سپس اعمال آب با کیفیتهای مختلف تا زمان برداشت، عملکرد اندام هوایی، درصد قند ملاس و پتاسیم غده کاهش و عیار خالص قند افزایش یافت. اثر آبشویی بر عملکرد قند قابل استفاده و عملکرد قند در سطح احتمال یک درصد و بر مقدار عیار خالص و ناخالص قند، درصد قند ملاس و سدیم در سطح احتمال 5 درصد معنی دار گردید.با اعمال آبشویی عیار خالص و ناخالص قند و عملکرد قند قابل استفاده افزایش و مقدار سدیم غده و درصد قند ملاس کاهش یافت.اثر متقابل شوری آب آبیاری و مدیریت آبیاری فقط در مورد میزان سدیم غده و در سطح 5 درصد معنی دار شد و باعث کاهش این صفت گردید. در اثر متقابل شوری آب آبیاری و آبشویی عملکرد غده و عملکرد قند در سطح 5 درصد و پتاسیم غده در سطح یک درصد معنی دار شدند. در این حالت عملکرد غده و عملکرد قند افزایش و پتاسیم غده کاهش یافت. اثر متقابل مدیریت آبیاری و آبشویی بر مقدار پتاسیم غده، عملکرد اندام هوایی و درصد قند ملاس در سطح احتمال 5 درصد اثر معنی دار داشت و باعث کاهش این سه صفت گردید. اثر متقابل شوری آب آبیاری و مدیریت آبیاری و آبشویی در مورد هیچ صفتی معنی دار نشد. کلمات کلیدی: شوری، مدیریت آبیاری، چغندرقند، آبشویی، عیار خالص قند، عملکرد غده، عیار ناخالص قند، عملکرد قند قابل استفاده.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی