Skip to main content
SUPERVISOR
Rahman Jahanian,Javad Pourreza,Masoud Alikhani
رحمان جهانیان (استاد راهنما) جواد پوررضا (استاد راهنما) مسعود علیخانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Sanaa Efranji
سناء افرنجی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Mutual Effect of Butyric Acid and Genistein on the Performance, Immune Response, and Gut Microbial Populations in Broiler Chickens Fed Based on Corn or Wheat
This study was done with the aim of investigating the mutual effect of butyric acid and genistein on performance, immune response and gut microbial populations in broiler chickens fed based on corn or wheat diets. For this purpose, a total of 480 Ross 308 broiler chicks were distributed in a completely randomized design with 8 treatments and 4 replications. Dietary treatments included; corn and wheat basal diet, additive-free diet (control), butyric acid, and both butyric acid and genistein, that were fed to the birds during a forty-two-day feeding trial. At the age of 9, 23, and 27 days, birds were vaccinated against Newcastle disease virus (NDV) and sera samples were collected after one week from vaccination. Moreover, chicks were vaccinated for Gumbro and infections bronchitis (IBV) viruses. On the days of 27 and 34, sheep red blood cells (SRBC) were injected and sera were collected one week after injection. At the age of 42 days, two birds from each cage were randomly selected, weighed, and slaughtered. After measuring internal organ weight, the ileal content was collected for ileal digestibility and microbial count. In general, the results of this study showed that the use of additives dietary improve body weight gain, and the amount of weight increase was more in the treatment of both butyric acid and genistein. The increase of butyric acid was more than that of the genistein’s. Feed intake was reduced with the use of additives dietary, whereas the decrease with the use of genistein was more than the decrease with butyric acid. The highest feed intake was related to chicks fed with wheat. The use of additives has caused significant feed conversion efficiency. The use of butyric acid lead to the lowest feed conversion ratio. The use of additives has increased abdominal fat. The use of additives and also mutual effects of dietary and additive were not significant. The use of additives in the diet may improve antibody titers against Newcastle on day 14 after vaccination, and the use of genistein improves the production of antibodies against sheep red blood cells. Use of butyric acid additive in the basal diet tended to increase triglyceride. In addition, use of genistein lead to a reduction in the amount of LDL. The use of additives has increased cholesterol levels. The use of additives reduced LDL concentration and the highest rate of reduction is related to the use of genistein. Base diet is effective on cholesterol levels. The lowest gut microbial population was observed in chickens based on corn diets. The total population of bacteria in the receiving groups of butyric acid was observed with the use of genistein. The results showed that the type of diets has not affected any subset of white globules in broilers. Additives reduced Heterophile and the greatest reduction was related to butyric acid. The use of additives lead to an increase of Lynfosit. It also lead to the decrease of eosinophils. Use of butyric acid resulted in the greatest reduction in the ratio of heterophil to lymphocyte. In general, it can be concluded that the mutual effect of butyric acid and genistein reduced the total bacterial population and also caused the largest increase in lymphocytes, which implies improvement of immune system. Keywords: Broiler chickens, Butyric acid, Genistein isoflavnoid, Performance, Immune response, gut microbial population
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر متقابل بوتیریک اسید و جنستئین بر عملکرد، پاسخ ایمنی و جمعیت های میکروبی روده در جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بر پایه ذرت یا گندم صورت گرفت. برای این منظور، 480 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به 8 تیمار و 4 تکرار تقسیم شدند. تیمارهای غذایی شامل 2 جیره بر پایه ذرت و گندم به ترتیب بدون افزودنی (شاهد)، با اسید بوتیریک، با جنستئین و نهایتاً با اسید بوتیریک و جنستئین بودند که در قالب یک آزمایش فاکتوریل 2×4 و طی یک دوره آزمایشی 42 روزه در اختیار پرندگان قرار داده شد. در سنین 9 و23 و 27 روزگی، پرندگان علیه بیماری نیوکاسل واکسینه شده و یک هفته پس از هر نوبت واکسیناسیون، نمونه های سرم خون پرندگان برای تعیین تیتر آنتی بادی اخذ گردید. همچنین نمونه های سرم خون پس از واکسیناسیون علیه ویروس بیماری های گامبرو و برونشیت، مورد تحلیل قرار گرفت. در سنین 27 و 34 روزگی، گلبول قرمز گوسفندی مورد تزریق قرار گرفته و یک هفته بعد از هر تزریق از پرندگان خونگیری شد. در سن 42 روزگی، دو پرنده از هر قفس به طور تصادفی وزن کشی و کشتار شدند و پس از تشریح، وزن نسبی اندا م های داخلی و لاشه اندازه گیری گردید. مقایسه میانگین تیمارهای آزمایشی نیز با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن و در سطح احتمال 5 درصد انجام شد. به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که استفاده از افزودنی، موجب بهبود میزان اضافه وزن روزانه می شود و این میزان اضافه وزن در صورت استفاده از هر دو تیمار اسید بوتیریک و جنیستئین، افزایش بیشتری دارد و همچنین افزایش وزن تحت تاثیراسید بوتیریک نسبت به جنیستئین بیشتربود. اضافه نمودن افزودنی سبب کاهش میزان خوراک مصرفی شد، به صورتی که جنیستین کاهش بیشتری نسبت به اسید بوتیریک نشان داد. به طوری که بیشترین مقدار خوراک مصرفی مرتبط با جوجه های تغذیه شده با گندم بود. استفاده از افزودنی ها تاثیر معنی داری بر ضریب تبدیل غذا نشان داد. مصرف اسید بوتیریک کمترین ضریب تبدیل غذا را به همراه داشت. استفاده از افزودنی ها سبب افزایش چربی ناحیه شکمی شد. مصرف افزودنی ها و نیز اثر متقابل جیره و نوع افزودنی از حیث وزن نسبی اندام های لنفاوی معنی دار نبود. اما گنجاندن افزودنی در جیره سبب بهبود تیتر آنتی بادی در برابر نیوکاسل در روز 14 پس از واکسیناسیون و استفاده از جنیستئین سبب بهبود تیتر اولیه تولید آنتی بادی در برابر گلبول قرمز گوسفندی شد. تمایل به افزایش تری گلیسیرید در جیره پایه حاوی اسید بوتیریک مشاهده شد. استفاده از افزودنی موجب کاهش غلظت LDL گردید این در حالی است که مصرف جنیستئین باعث کاهش میزان LDL شد. همچنین افزودنی ها میزان کلسترول را افزایش دادند. نوع جیره پایه نیز بر میزان کلسترول تاثیرگذار بود. کمترین جمعیت های میکروبی در جوجه های تغذیه شده با جیره بر پایه ذرت وجود داشت. کمترین جمعیت کل باکتری ها در گروه های دریافت کننده اسید بوتیریک توام با جنیستئین مشاهده شد اما نوع جیره پایه بر هیچ کدام از زیر مجموعه های مختلف گلبول های سفید جوجه های گوشتی تاثیر گذار نبود. افزودنی ها سبب کاهش هتروفیل شدند و بیشترین کاهش در اسید بوتیریک مشاهده شد. همچنین استفاده از افزودنی موجب افزایش لنوفیست و کاهش ائوزینوفیل شد. استفاده از اسید بوتیریک سبب بیشترین کاهش در هتروفیل نسبت به لنفوسیت شد. واژگان کلیدی: جوجه hy;های گوشتی، اسید بوتیریک، ایزوفلاونوئید جنیستئین، عملکرد، پاسخ ایمنی، جمعیت میکروبی روده

ارتقاء امنیت وب با وف بومی