Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Shahedi bagh khandan,Mahmoud SheikhZeinodin,Mehdi Kadivar
محمد شاهدی باغ خندان (استاد راهنما) محمود شیخ زین الدین (استاد مشاور) مهدی کدیور (استاد راهنما)
 
STUDENT
Fatemeh Rouzbahani
فاطمه روزبهانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386
For centuries, garlic ( Alliums sativum ), has been used as a food condiment, as well as a product for medicinal purposes. Epidemiologic studies show an inverse correlation between garlic consumption and progression of cardiovascular diseases. It is also useful for gastrointestinal disorders. Allicin which is responsible for garlic's pungent note is released when garlic cloves are crushed and can protect the plant from the soil parasites and fungi. Since a number of garlic consumers dislike its smell, attempts have been made to find a way to cover/ musk this phenomenon in the garlic. In this regard using nanotechnology that is defined as the technology that has allowed for the control, manipulation, study, and manufacture of structures and devices in the “nanometer” size range may show promise . Nanotechnology is the ability to work on a scale of about 1–100m. In this study encapsulation of garlic nano-particles as a core material in nano-particles of corn starch was investigated. Corn starch was used as the wall material and coating was performed by spray-drying. The time required which in turn is varieds according to the type of mill, milling intensity, ball-to-powder ratio (BPR), milling temperature, and the powder system are among factors that may have effect on the performance of nano-particle production. Results indicated that the number of nano-size particles ( 100 nm) increased with milling time between 20-40 h for corn starch and 40-60 h for garlic, whereas as the ball-milling time increased, agglomeration of the particles became noticeable. Nano-powder of garlic and corn starch was successfully prepared by the mechanical alloying process using planetary high energy ball mill. Scanning Electron Microscopy (SEM) graphs showed the best time for the ball-milling of starch is ca. 40 and for production of garlic nano-particle is about 60h. Sensory evaluation of the encapsulated garlic nano powder also indicated that most of panelists were not able to detect its note in the yoghurt. Keywords : Nano-particle, Garlic, Corn Starch, Ball Milling, Encapsulation, SEM.
مقدمه: سیر (آلیووم ساتیووم) از هزاران سال است که به عنوان غذا، چاشنی و اهداف پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می دهد که رابطه معکوسی بین مصرف سیر و بیماری های قلبی عروقی وجود دارد. همچنین سیر برای اختلالات گوارشی مفید است. زمانی که حبه های سیر خرد می شوند آلیسین که عامل اصلی بوی سیر است، تولید شده و گیاه را از خطر بیماریهای خاک و قارچ ها حفظ می کند. از آن جا که تعدادی از مصرف کنندگان سیر از بوی آن خوششان نمی آید تلاش بر این است که بتوان راهی برای پوشاندن این پدیده در سیر پیدا کرد. در این رابطه استفاده از نانو تکنولوژی که به عنوان روشی برای مطالعه، دستکاری، کنترل، و تولید ساختار و دستگاه های با اندازه های در محدوده 1تا 100 نانو متر بیان شود ممکن است بتواند کارساز باشد. نانو تکنولوژی می تواند در ابعاد آسیاب مکانیکی به عنوان یک روش خوب برای تولید تا نانو پودرها شناسایی شده است.زمان آسیاب کاری یکی از متغیرهای مهم در این فرایند به شمار می رود. به طور کلی زمان نانو متر کار کند. پوشش دار کردن نانو ذرات سیر به عنوان ماده مرکزی توسط نانو ذرات نشاسته مطالعه قرار گرفت. نانو ذرات نشاسته به عنوان ماده دیواره یا پوشش در نظر گرفته شد و پوشش دار کردن توسط خشک کن پاششی انجام شد. زمان مورد نیاز که در حقیقت به نوع آسیاب مورد استفاده، سرعت چرخش، نسبت گلوله به پودر، دمای آسیاب، نوع پودر وعوامل بسیار دیگری در در فرایند آسیاب کاریبستگی دارد. نتایج نشان داد که تعداد ذرات کمتر از 100 نانو متر افزایش پیدا می کند با افزایش زمان در محدوده 20 تا 40 ساعت برای نشاسته ذرت و 40 تا 60 ساعت برای سیر در حالی که با افزایش زمان آسیاب کاری میزان افزایش کلوخه شدن قابل توجه می باشد. نانو ذرات سیر و نشاسته ذرت با استفاده از آسیاب مکانیکی گلوله ایی سیاره ایی با موفقیت تولید شد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان داد که بهترین زمان آسیاب کاری برای تولید نانو ذرات نشاسته 40 ساعت و برای تولید نانو ذرات سیر 60 ساعت است. ارزیابی حسی نانو پودر سیر پوشش دار شده نشان داد که بیشتر ارزیاب ها قادر به تشخیص سیر در ماست نبودند. کلمات کلیدی: نانو ذرات، سیر، نشاسته ذرت، پوشش دار کردن، میکروسکوپ الکترونی روبشی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی