Skip to main content
SUPERVISOR
محمد شاهدی باغ خندان (استاد راهنما) علی نصیرپور (استاد مشاور) رضا علیزاده (استاد مشاور) محمود شیخ زین الدین (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mehdi Mehmandoust
مهدی مهماندوست

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391
As a nutrient, milk contains many valuable and nutritive compounds for humans. Proteins are among the most valuable milk compounds, which contain nine essential amino acids for the body. Considering the unique functional and nutritive properties of milk proteins, the aim of this thesis was to produce chewable tablets made of milk proteins. These chewable tablets weigh approximately 800 milligrams and as a nutritive food, they may be used to substitute between meals when food products are not readily available to supply. The ingredients of these tablets also include lactose, necessary minerals, vitamins (in order to meet the body’s nutritional needs), sweeteners, and flavors, adhesive and lubricant composites (to improve the tablets’s organoleptic properties). Nine different formulas and two different techniques wet granulation and direct compression were used to make the tablets. In the wet granulation process, four different temperatures were used to dry the granules. The chemical and physical properties were examined through compound analysis and the measurement of tablet hardness and corrosion. To measure, the liquid absorption rate and the rate by which the body absorbs the pills, the rehydration of the pills and analysis of the employed compounds in formulas and the conditions of production technology were measured and the results analyzed. In addition, trained testers were employed to test the sensual and organoleptic properties of the tablets. In the end, to see the possible effects of the storage time on the tablets, important tests were retaken. Results showed that milk proteins are very compressible and can easily be transformed into tablets adequate for consumption and storage. Wet granulation with the use of the adhesive polyvinylpyrrolidone under 70°C. Heat to dry the granules was advantageous for both its physical property, having produced a pill that has adequate hardness, and functional property, a pill whose hygroscopic nature improves its rehydration. The measurement of the organoleptic properties of the tablets showed that the sweeteners and the banana flavors can enhance the taste. Finally, the analysis showed that the tablets’ physiochemical, functional and nutritional properties of the pills were not much changed during the storage. Key Words: Chewable tablets, Milk protein powder, Milk proteins, Rehydration
شیر به عنوان یک ماده غذایی، حاوی ترکیبات با ارزش و مغذی فراوانی برای انسان می باشد. پروتئین ها از با ارزش ترین ترکیبات شیر بوده که حاوی 9 اسید آمینه ضروری برای بدن می باشد. هدف از انجام این پایان نامه ساخت قرص های خوراکی جویدنی از پروتئین های شیر با توجه به ویژگی های منحصر به فرد تغذیه ای و عملکردی فراوان آن می باشد. این قرص های جویدنی به وزن 800 میلی گرم بوده و می توان در مواقعی که مواد غذایی به سهولت در دسترس نیست، به عنوان یک میان وعده غذایی سودمند و مغذی به منظور تأمین نیازهای تغذیه ای افراد استفاده نمود. برای ساخت قرص ها، علاوه بر پروتئین شیر به عنوان بخش اصلی تشکیل دهنده قرص ها، از سایر ترکیبات مانند لاکتوز، مواد معدنی مورد نیاز بدن و ویتامین ها به منظور تأمین نیازهای تغذیه ای، شیرین کننده و طعم دهنده به منظور بهبود خصوصیات ارگانولپتیکی و ترکیب چسباننده و روانکار برای ایجاد یک قرص با خصوصیات فیزیکی مناسب استفاده گردیده است. در این تحقیق 9 فرمول مختلف طراحی گردید و از دو روش گرانوله کردن مرطوب و تراکم مستقیم جهت ساخت قرص ها بهره گرفته شد. در روش گرانوله کردن مرطوب از 4 دمای مختلف جهت خشک کردن گرانول ها استفاده گردید. خصوصیات شیمیایی و فیزیکی با آنالیز ترکیبات و اندازه گیری میزان سختی و فرسایش قرص های ساخته شده بررسی گردید. برای بررسی میزان جذب آب و انحلال قرص ها در دهان و بدن، روند آبگیری مجدد قرص ها، با بررسی تأثیر ترکیبات به کار رفته در فرمول hy;ها و شرایط تکنولوژی تولید، اندازه گیری و نتایج تحلیل گردید. همچنین خصوصیات حسی و ارگانولپتیکی نیز توسط ارزیاب های آموزش دیده مورد آزمون قرار گرفت و در نهایت برای بررسی تأثیرات احتمالی که ممکن است طی مدت زمان نگه داری بر روی خصوصیات مورد نظر محصول ایجاد شود، آزمون های مهم مجدداً بر روی فرمول ساخته شده نهایی تکرار گردید. نتایج نشان داد که پروتئین شیر از نظر قابلیت فشرده سازی و تبدیل به قرص بسیار مطلوب بوده و می توان قرص هایی با خصوصیات فیزیکی و قابلیت جویدن مناسب تولید نمود. استفاده از روش گرانوله کردن مرطوب با استفاده از ماده چسباننده پلی وینیل پیرولیدون و اعمال فرآیند حراتی 70 درجه سلسیوس طی خشک کردن گرانول ها از بعد خصوصیات فیزیکی موجب تولید قرصی با سختی مطلوب و از بعد خصوصیات عملکردی با توجه به ماهیت رطوبت پسند این پلیمر موجب بهینه سازی روند آبگیری مجدد قرص ها می گردد. ارزیابی خصوصیات ارگانولپتیکی نیز نشان داد که با استفاده از دو نوع شیرین کننده سوربیتول و شکر و میزان مناسب اسید آسکوربیک در کنار طعم دهنده موزی، می توان محصول رضایت بخشی تولید نمود. در پایان با بررسی هایی صورت گرفته مشخص گردید که تغییر قابل ملاحظه ای بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، عملکردی و تغذیه ای قرص ها، طی مدت زمان نگه داری در شرایط محیطی رخ نمی دهد. کلمات کلیدی : پروتئین شیر، پودر پروتئین شیر، روند آبگیری مجدد، قرص های جویدنی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی