Skip to main content
SUPERVISOR
Keikhosro Karimi,Mohammad.J. Taherzadeh
کیخسرو کریمی (استاد راهنما) محمدجعفر طاهرزاده اصفهانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hamid Akbari neisiani
حمیدرضا اکبری نیسیانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Optimization of baker's yeast drying in a continuous fluidized bed dryer
Instant active dry baker’s yeast is a well known product widely used for leaven ing of bread. The yeast produced by fermentation is usually dried by hot air to 94-96% dry matter content. Nowadays, several drying methods are used in industry, in which multi-stage fluidized bed drying process is considered as an effective method for the yeast drying. Temperature and retention time in each stage significantly affect the final activity of the yeast. High temperatures should be avoided during drying in order to maintain the activity. In this study, optimal operating parameters of an industrial continuous fluidized-bed drier for production of instant active dry yeast were investigated. The operating conditions, such as temperature, loading rate of compressed yeast granules, and hot air humidity had direct effects on the yeast activity and viability of the product. The dryer had 4 zone separated with moving weirs. The most important factor that affected the quality of the product was the operational temperature in each zone on the bed. Optimization was performed for three loading rates of the feed to the dryer, using Taguchi method for the experimental design. The samples were withdrawn from each zone of the dryer after reaching steady state conditions, and analyzed with respect to the fermentation activity that is the leavening ability of CO 2 production of yeast cells in dough (by CO 2 evolution method using a fermentograph recorder), viability (by methylene blue method), and the dry substance. The highest fermentation activity for 300, 350, and 400 kg/h loading rate were found to be 620, 655, and 640 Cm 3 CO 2 /h, respectively. The average activity value obtained at 630 Cm 3 CO 2 /h, where the average viability of the cells was 67,74 and 71% at the end of the dryer. The results showed that if the operational temperature of zones 1, 2, 3, and 4 controlled at 33, 31, 31, and 29 °C, the product reach the best activity of 650 Cm 3 CO 2 / h and the highest viability of 76%.
مخمر خشک فعال فوری محصولی است که برای عمل آوری خمیر نان از آن استفاده می شود. مخمر حاصل از عملیات تخمیر بوسیلة هوای داغ تا 94-96 درصد خشک می شود. امروزه روشهای مختلفی در صنایع برای خشک کردن مخمر استفاده می شود. از جملة آن خشک کن پیوستة بستر سیال است که به عنوان یکی از مؤثرترین روشها برای خشک سازی مخمر مورد استفاده قرار می گیرد. دما و زمان ماند در هر مرحله از خشک کن اثر مستقیم بر فعالیت محصول نهایی دارد. خصوصاً اینکه به منظور بالا نگهداشتن فعالیت مخمر تولیدی بایستی از اعمال حرارت بالا در طول خشک کن خودداری شود. در این تحقیق بهینه سازی فرآیند خشک سازی خمیر مایة خشک فوری در یک خشک کن پیوستة بستر سیال در مقیاس صنعتی مورد توجه قرار گرفته است. شرایط عملیاتی نظیر دبی گرانولهای مخمر، دما و رطوبت هوای داغ خشک کننده اثر مستقیم برروی فعالیت و مرگ و میر سلولها دارد. خشک سازی مخمر از مهمترین قسمت های یک کارخانه تولید خمیر مایه بوده که عملکرد آن بر کیفیت محصول نهایی بسیار مؤثر می باشد. مهمترین پارامتر که اثر مستقیم بر کیفیت محصول دارد دمای عملیاتی بستر سیال در هر منطقه می باشد. بهینه سازی در سه دبی متفاوت برای خشک کن انجام و از روش تاگوچی در طراحی آزمایشها استفاده شد. پس از پایا شدن عملیات خشک سازی در هر دبی، نمونه هایی از محصول در هر منطقه بصورت مجزا برداشته و آزمایش فعالیت مخمر که توانایی مخمر در تولید گازکربنیک در خمیر نان می باشد (توسط دستگاه فرمانتوگراف) و آزمایش تعیین میزان سلولهای مرده به روش متیلن بلو و آزمایش میزان مادة خشک سلول بر روی نمونه ها انجام شد. بالاترین میزان فعالیت مخمر در سه دبی 300، 350 و 400 کیلوگرم بر ساعت به ترتیب 620، 650 و cm 3 CO 2 /hr640 بود. میزان سلولهای زنده در پایان خشک کن به ترتیب به 67، 74و71 درصد رسید.نتایج نشان داد که شزایط بهینة عملکرد خشک کن زمانی است که دبی محصول 350 کیلوگرم بر ساعت و دمای مناطق 1 تا 4 خشک کن به تزتیب 33، 31، 31 و29 درجة سانتیگراد باشد. که در نهایت محصول دارای فعالیت cm 3 CO 2 /hr650 و حد اقل 76 درصد سلولهای زنده خواهد بود.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی