Skip to main content
SUPERVISOR
Nasrollah Mahboobi Soofiani,Fatemeh Pikanhirati,Salar Dorafshan
نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد راهنما) فاطمه پیکان حیرتی (استاد راهنما) سالار درافشان (استاد مشاور)
 
STUDENT
Marziyeh Rahmani
مرضیه رحمانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393
Physiological effects of dietary bovine lactoferrin on Angel fish , Pterophyllum scalare Marziye Rahmani rahmanimarziye@yahoo.com September 10 th , 2016 Departmentof Natural Resources Isfahan University of Technology, Isfahan 84156-83111, Iran Degree: MSc Language: Persian Dr. Fatemeh Paykan Heyrati, fheyrati@cc.iut.ac.ir Dr. Nasrollah Mahboobi Sofiani, soofiani@cc.iut.ac.ir Lactoferrin (LF) is known as a functional glycoprotein originated from mammalion fluid. An fifteen weeks feeding trial was carried out to investigate effects of dietary bovin LF on growth, microbial flora, intestine histology, iron concentration in liver and muscle and Stress anesthesia with propofol in Angel fish Pterophyllum scalare. Four different concentration of LF (0,100,200 and 400 mgLF/kg diet) were supplemented in test diets and fed to the young fish (mean initial body weight: 3±0.1 g). There were three replicates for each treatment. At the end of the experiment, no significant differences were observed among all of the growth parameter among groups (p 0.05), only hepatosomatic index and viscerosomatic index in 400 mg/kg LF Showed a significant decrease compared to the other treatments. Result showed that the total count of bacteria and lactobacillus countent in different groups had significant difference (p 0.05), as with lowest total count of bacteria and the highest lactobacillus countent was observed in 400 mg/kg LF. The highest intestine villa height was in 400 mgLF which was significantly difference from other (p 0.05). Result showed that the highest iron concentration in liver was in fish fed on 400 mg/kg LF which was significant (p 0.05). There were no significant differences in muscle iron consentration among groups (p 0.05). Time anesthesia in fish fed on 400 mg/kg LF showed significantly increased (p 0.05). No othere significant differences were observed in time ricavery (p 0.05). Finally it is understand that 400LF treatment have positive effects on the most of physiological assays of Angel fish and it is recommend to use them as an additive in the diet. Keywords : iron, stress, growth, microbial flora, Lactoferrin.
لاکتوفرین یک گلیکوپروتئین کروی است که عملکردهای زیستی فراوانی دارد. از این رو در این تحقیق ماهیان آنجل Pterophyllum scalare به مدت 15 هفته با جیره غذایی حاوی لاکتوفرین به میزان 0، 100، 200 و 400 میلی گرم در هر کیلوگرم غذا تغدیه شدند و در پایان آزمایش شاخص های رشد، فلور باکتریایی دستگاه گوارش، بافت شناسی روده، میزان آهن بافت عضله و کبد و تنش بیهوشی با پروپوفول [1] مورد بررسی قرار گرفت.. شاخص های رشدی تفاوت معنی داری را در تیمارهای مختلف نشان نداد (05/0 p)، تنها شاخص کبدی و شاخص امعاء و احشاء در تیمار 400 نسبت به سایر تیمارها به طور معنی داری کاهش داشت (05/0 p) . شمارش جمعیت کل باکتری ها و جمعیت لاکتوباسیل ها تفاوت معنی داری را بین گروه های مختلف نشان داد (05/0 p)، بطوری که کمترین جمعیت کل و بیشترین جمعیت لاکتوباسیل در تیمار 400 مشاهده شد. بیشترین طول تاخوردگی روده در تیمار 400 مشاهده شد که دارای تفاوت معنی دار با سایر تیمارها بود (05/0 p). بیشترین میزان آهن کبد در تیمار 400 مشاهده شد که با سایر تیمارها تفاوت معنی داری را نشان داد (05/0 p) اما آهن عضله با افزایش دوز لاکتوفرین بدون تغییر باقی ماند (05/0 p) . زمان بیهوشی در تیمار 400 با تیمارشاهد تفاوت معنی دارنشان داده (05/0 p) و با افزایش دوز لاکتوفرین این زمان افزایش یافت، اگرچه مدت زمان بازگشت از بیهوشی تفاوت معنی داری را نشان نداد (05/0 p). بطور کلی نتایج نشان داد که سطح 400 میلی گرم لاکتوفرین تأثیر مثبتی بر برخی از شاخص های فیزیولوژیک ماهی آنجل داشته است و به عنوان افزونه غذایی در جیره این ماهی توصیه می شود. کلمات کلیدی: آهن، تنش، رشد، فلور باکتریایی ، لاکتوفرین . [1] Propofol

ارتقاء امنیت وب با وف بومی