Skip to main content
SUPERVISOR
Hajar Shekarchi zadeh,Mehdi Kadivar
هاجر شکرچی زاده (استاد راهنما) مهدی کدیور (استاد راهنما)
 
STUDENT
Azadeh Naseri
آزاده ناصری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Preparation and Evaluation of Biodegradable Film from Modified Sago Starch
Starch is a kind of low-costly renewable and biodegradable polymer and has been applied in academic research and industry for the past few decades. Native starches are widely used in food industry as thickener, colloidal stabilizer, gelling agent, bulking agent and water retention agent. However, limitations such as low shear resistance, thermal resistance, thermal decomposition and high tendency towards retrogradation limit its use in some industrial food applications. Therefore, most native starches employed in practical food applications are required to be modified to improve their functional properties. Starch modification, which involves the alteration of the physical and chemical characteristics of the native starch to improve its functional characteristics, can be used to tailor starch to specific food applications. Starch octenyle succinate, is produced by the reaction of starch with octenyle succinic anhydride( OSA). In this research, sago starch was modified with octenyle succinic anhydride then its physicochemical characteristics and functional properties were investigated. After that film from modified starch was preapared. To improve properties of film, calcium chloride and ferulic acid was added to the solution of OSA starch film and the properties of film from native starch, OSA starch, OSA starch with calcium chloride and OSA starch with ferulic acid were investigated. The degree of substitution (DS) of OSA starch was determined by titration method. In this study, the DS value was obtained 0.013 that is in accordance with the amount of allowed by FDA (DS? 0.02). The resultant OSA starch was characterized by using fourier transformation infrared (FTIR) spectroscopy, x-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM). The results of XRD spectra indicated that reaction of sago starch with OSA in aqueous suspension causes semi-crystalline structure of starch become more amorphous. The SEM images, showed, the structure of starch granules destroyed with chemical modification. Functional properties of native starch and modified starch such as water absorption, solubility in water, emulsifying activity of starch and clarity of starch gel has been investigated. The results of these tests showed that chemical modification with OSA causes improving functional properties. Modification of starch with OSA increased the solubility in water, water absorption, water vapor permeability, elongation at break, transeparency and contact angle of starch film. Adding calcium chloride and ferulic acid to solution of OSA starch film decreased the water absorption and water vapor permeability. Keywords : Starch, Sago starch, Octenyle succinic anhydride, Biodegradable film, Calciume chloride, Ferulic acid
نشاسته یک پلیمر تجدید پذیر و زیست تخریب پذیر ارزان قیمت است که دهه های بسیاری است در تحقیقات علمی و صنعتی بکار برده می_شود. نشاسته طبیعی به طور گسترده به عنوان تغلیظ کننده، پایدار کننده کلوئیدی، ماده ژل کننده، حجیم کننده و نگهدارنده آب در صنعت غذا استفاده می شود. با این حال محدودیت هایی مانند مقاومت برشی، مقاومت حرارتی و تجزیه حرارتی کم و تمایل بالا به بیاتی، استفاده از آن را در صنایع غذایی محدود کرده است. بنابراین بیش تر نشاسته های طبیعی که کاربرد غذایی دارند برای بهبود ویژگی های عملکردیشان باید تعدیل شوند. نشاسته اکتنیل سوکسینه شده از طریق واکنش نشاسته با اکتنیل سوکسینیک انهیدرید تهیه می شود. در این تحقیق نشاسته ساگو با اکتنیل سوکسینیک انهیدرید تعدیل شد، سپس ویژگی های فیزیکوشیمیایی و خواص عملکردی آن مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه از نشاسته تعدیل شده فیلم تهیه شد و برای بهبود ویژگی های فیلم، کلسیم کلرید و فرولیک اسید به محلول فیلم نشاسته تعدیل شده با اکتنیل سوکسینیک انهیدرید اضافه گردید و ویژگی های فیلم نشاسته طبیعی، نشاسته تعدیل شده ، نشاسته تعدیل شده به همراه کلسیم کلرید و نشاسته تعدیل شده به همراه فرولیک اسید مورد بررسی قرار گرفت. درجه جایگزینی نشاسته تعدیل شده با اکتنیل سوکسینیک انهیدرید بوسیله روش تیتراسیون تعیین شد. در این مطالعه مقدار درجه جایگزینی 013/0 بدست آمد که کمتر از مقدار مجاز اعلام شده توسط FDA (02/0DS?) بود. نشاسته تعدیل شده حاصل بوسیله طیف سنجی مادون قرمز فوریه، پراش پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی توصیف شد. نتایج طیف پراش پرتو ایکس نشان داد که واکنش نشاسته ساگو با اکتنیل سوکسینیک انهیدرید در یک سوسپانسیون آبی، باعث می شود که ساختار نیمه بلورین نشاسته تا حدودی آمورف شود. تصاویر SEM نشان داد که تعدیل شیمیایی ساختار گرانول های نشاسته را تخریب می کند. ویژگی های عملکردی نشاسته طبیعی و نشاسته تعدیل شده، مانند جذب آب، حلالیت در آب، فعالیت امولسیونی نشاسته و شفافیت ژل نشاسته بررسی شد. نتایج نشان داد که تعدیل شیمیایی باعث بهبود خواص عملکردی می شود. تعدیل نشاسته با اکتنیل سوکسینیک انهیدرید حلالیت درآب، جذب آب، نفوذ پذیری به بخار آب، ازدیاد طول در نقطه شکست، شفافیت و زاویه تماس فیلم نشاسته را افزایش داد و اضافه کردن کلسیم کلرید و فرولیک اسید به محلول فیلم نشاسته اصلاح شده با اکتنیل سوکسینیک انهیدرید جذب آب و نفوذ پذیری به بخار آب را کاهش داد. واژگان کلیدی : نشاسته، نشاسته ساگو، اکتنیل سوکسینیک انهیدرید، فیلم زیست تخریب پذیر، کلسیم کلرید، فرولیک اسید

ارتقاء امنیت وب با وف بومی