Skip to main content
SUPERVISOR
حسینعلی خنکدار سنگدهی (استاد راهنما) کیخسرو کریمی (استاد مشاور) محمود معصومی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Jamshid Kamalipour
جمشید کمالی پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Preparation of Antibacterial Polyethylene and Study of Processing Conditions on the Amount of Release
Polymers have been widely used in different areas due to their ability to cover a broad spectrum of properties. Polyethylene (PE) with antimicrobial properties is widely used in many industries, e.g. food packaging industries, medical instruments, and building water tanks. In polyethylene, microbial contaminations are of main concern. The application of antimicrobial agents into the polymer products is one of the methods to prevent the products from microbial contaminations. Nowadays, approaches that can endow polymers with anti-infective properties mainly contain (a) mixing antibacterial reagents in bulk polymers; (b) copolymerization of antibacterial reagents with monomer for polymers; (c) surface modification of polymers. In this study, triclosan (2,4,4-trichloro-2-hydroxydiphenyl ether) was used for preparation of antibacterial polyethylene compound. Triclosan is a synthetic, nonionic, and broad spectrum antimicrobial agent. Triclosan is an odorless, tasteless and non-toxic antibacterial agent displaying high chemical stability and persistent activity. Its efficacy and safety in use have led to its wide use in such products as soaps, deodorants, toothpastes, detergents, lotions, acne creams with a typical concentration in the range of 0.1-0.3% and plastics. Triclosan acts by blocking the active site of the enoyl-acyl carrier protein reductase enzyme (ENR), which is an essential enzyme in fatty acid synthesis in bacteria. By blocking the active site, Triclosan inhibits the enzyme, and therefore prevents the bacteria from synthesizing fatty acid, which is necessary for building cell membranes, for keeping the selective permeability and for reproducing. Triclosan is a very potent inhibitor of ENR, and only low concentrations are needed for powerful bactericidal action. Humans do not have this ENR enzyme. Two masterbatches with 10% triclosan on the base of polyethylene and polyethylene grafted with maleic anhydride (PE-g-MA) were prepared by an internal mixer. Then, these triclosan is an efficient antibacterial agent for medium-density polyethylene. Samples that had been cooled by quenching showed the best most antibacterial properties, while the samples that had been cooled isothermally showed the lowest antibacterial properties. On the other hand, the polyethylene which was grafted by maleic anhydride exhibited better antibacterial properties. .
تهیه آمیزه ضد باکتری پلی اتیلن با توجه به استفاده وسیع این پلیمر در صنایع بسته بندی مواد غذایی، تجهیزات پزشکی، ساخت مخازن آب و ... بسیار مهم می باشد. در این تحقیق، به منظور ضد باکتری نمودن پلی اتیلن از تریکلوزان(4،4،2- تری کلرو-2- هیدروکسی دی فنیل اتر) استفاده شد. تریکلوزان یک ماده سنتزی، غیر یونی و با طیف گسترده ای از خواص ضد باکتری است. آمیزه %10 (پلی اتیلن و تریکلوزان) و (پلی اتیلن پیوند زده شده با مالئیک انیدرید و تریکلوزان) توسط مخلوط کن داخلی تهیه شد. سپس ترکیباتی با %1، %5/0 و %1/0 تریکلوزان از آمیزه های %10 توسط اکسترودر دو مارپیچه تهیه گردید. به منظور بررسی قطبیت ماتریس پلیمری بر میزان رهایش تریکلوزان در این تحقیق از مالئیک انیدرید استفاده شد. همچنین برای بررسی میزان بلورینگی بر میزان رهایش، نمونه ها با سه نرخ ایزوترمال، سرد کردن ناگهانی و نرخ خنک سازی C/min ° 10-5 خنک شدند. به منظور بررسی میزان رهایش تریکلوزان از ماتریس پلیمری از دستگاه طیف سنج ماوراء بنفش استفاده شد. با توجه به نتایج به دست آمده از میزان رهایش تریکلوزان از درون نمونه ها، گروه های قطبی مالئیک انیدرید موجود در پلی اتیلن پیوند زده شده با مالئیک انیدرید باعث افزایش میزان رهایش تریکلوزان از درون پلی اتیلن شدند. همچنین نمونه هایی که به صورت سریع خنک شده بودند نسبت به نمونه هایی که با نرخ خنک سازی ° C/min10- 5 خنک شده بودند دارای میزان رهایش بیشتری بودند و کمترین میزان رهایش تریکلوزان مربوط به نمونه هایی بود که به صورت ایزوترمال خنک شده بودند.خواص ضد باکتری پلی اتیلن حاوی تریکلوزان بر اساس استاندارد 2149ASTM E ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که پلی اتیلن حاوی تریکلوزان دارای خواص ضد باکتری بسیار خوبی می‌باشد. تریکلوزان نسبت به باکتری های گرم مثبت قویتر از باکتری های گرم منفی عمل می‌کند. همچنین مقایسه نمونه های حاوی مالئیک انیدرید و نمونه های بدون مالئیک انیدرید نشان داد که نمونه های حاوی مالئیک انیدرید قدرت ضد باکتری بیشتری از خود نشان می‌‌دهد. کلمات کلیدی: تریکلوزان، پلی اتیلن، پلی اتیلن پیوند زده شده با مالئیک انیدرید، کنترل رهایش ، خواص ضد باکتری.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی