Skip to main content
SUPERVISOR
Mahmood Masoomi,Roohollah Bagheri
محمود معصومی (استاد مشاور) روح اله باقری (استاد راهنما)
 
STUDENT
Maryam Sabetzadeh
مریم ثابت زاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Preparation of LDPE - Thermoplastic Corn Starch (TPCS) Blends and Investigation of Their Rheological/Mechanical Properties
and mechanical properties of the LDPE-TPCS blends and nanocomposites was performed by means of adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS). The results of melt flow index (MFI) of the blends showed that with increase in starch content, the MFI value of all the blends decreased. The rheological measurements indicated that as shear rate increased; the apparent viscosity of the blends decreased so, the samples showed shear thining behavior. Also, increase in apparent viscosity with increase in starch content was observed. Reduction in MFI values of nanocomposites with increase in amount of nanoparticles was achieved. These nanocomposites indicated pseudoplastic behavior and when nanoparticles content increased, the apparent viscosity of the composites increased. Sccaning electron micrographs (SEM) of the blends showed improvement in dispersion of starch particles in the LDPE matrix and increase in interfacial adhesion between phases in the presence of PE-g-MA. X-ray diffraction of nanocomposites showed with increase in cloisite®15A content, the diffraction peek was transferred to lower angles and as a result layer distance of nanoparticles was increased. Also, the XRD results indicated that intercalated structure was achieved in all the nanocomposites. The mechanical properties, such as ultimate tensile strength, elongation at break, Young’s modulus and relative impact strength of the blends reduced as the starch content increased. However, as evidenced by standard test method of PE plastics, the compatibilized blends containing 25 wt. % TPCS have required mechanical properties to produce disposable packaging plastics. Also, increment in ultimate tensile strength and Young’s modulus, and decrement in elongation at break and relative impact strength of the nanocomposites were achieved with increase in the content of cloisite®15A. However, the best properties was observed by adding 1phr cloisite®15A nanoparticles. The water absorption of the blend increased with increase in both the starch content and time. The effective diffusion coefficient of the blends increased with increase in starch content. The results of water absorption of the nanocomposites showed that these samples had lower water absorption values rather than the best compatibilized blend as a reference. Also, the water absorption values of the nanocomposites and subsequently the effective diffusion coefficient of them decreased as nanoparticles content increased. The results of modeling showed that there was good relation between experimental values and predicted results from ANFIS model. This model could use to predict rheological and mechanical properties of the LDPE-TPCS blends and nanocomposites in the extrusion process. Keywords: LDPE, Starch, Blend, Rheological properties, Mechanical Properties, Water Absorption
در این پژوهش، خواص رئولوژیکی و مکانیکی مخلوط ها و نانوکامپوزیت های پلی اتیلن سبک – نشاسته ذرت گرمانرم (TPCS) بررسی شده است. نمونه هایی حاوی مقادیر مختلف (صفر تا 40% وزنی) نشاسته گرمانرم و 3% وزنی LDPE-g-MA به عنوان سازگارکننده، با استفاده از اکسترودر تک مارپیچه تهیه شدند. همچنین نمونه هایی حاوی نانوذرات سیلیکاتی با استفاده از نمونه مخلوط سازگارشده انتخابی و مقادیر مختلف (5/0 تا 3% وزنی) نانوذرات سیلیکاتی با نام تجاری cloisite®15A از طریق فرآیند اکستروژن و با استفاده از اکسترودر دومارپیچه تهیه گردید. اندازه گیری خواص رئولوژیکی، مکانیکی و جذب آب همه نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد انجام گرفت. همچنین مدل سازی فرآیند اکستروژن مخلوط ها و نانوکامپوزیت های پلی اتیلن سبک – نشاسته گرمانرم با استفاده از سیستم استنتاج فازی - عصبی تطبیقی (ANFIS) به منظور پیش بینی خوص رئولوژیکی و مکانیکی نمونه ها انجام گرفت. نتایج اندازه گیری شاخص جریان مذاب (MFI) مخلوط ها نشان داد که با افزایش مقدار نشاسته، MFI نمونه ها کاهش می یابد. نتایج آزمون رئومتری نشان داد که با افزایش نرخ برشی گرانروی ظاهری مخلوط ها کاهش یافته و این نمونه ها رفتار سودوپلاستیک از خود نشان دادند. همچنین با افزایش مقدار نشاسته گرانروی ظاهری مخلوط ها افزایش یافت. در مورد نانوکامپوزیت ها نیز کاهش در MFI و در نتیجه افزایش در گرانروی ظاهری با افزایش مقدار نانوذرات مشاهده گردید. این نمونه ها نیز رفتار سودوپلاستیک نشان داده و با افزایش نرخ برشی گرانروی ظاهری آنها کاهش نشان داد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مخلوط ها بهبود پراکندگی ذرات نشاسته در ماتریس پلی اتیلن و افزایش چسبندگی بین فازها در حضور PE-g-MA را تأیید کرد. پراش اشعه ایکس (XRD) نانوکامپوزیت ها، انتقال پیک پراش به زوایای کمتر و در نتیجه افزایش در فضای بین لایه ای نانوذرات، با افزایش مقدار cloisite®15A را نشان داد. این تصاویر نشان دادند که در مورد همه نانوکامپوزیت ها ساختار بین لایه ای تشکیل شده است. خواص مکانیکی (از قبیل استحکام کششی نهایی، ازدیاد طول در نقطه شکست، مدول یانگ و استحکام ضربه ای نسبی) مخلوط ها با افزایش مقدار نشاسته کاهش پیدا کرد اما با این وجود نمونه های سازگارشده حاوی 25% وزنی نشاسته گرمانرم، مطابق با استاندارد تهیه پلاستیک های پلی اتیلن، خواص مکانیکی مورد نیاز برای تهیه پلاستیک های بسته بندی یکبار مصرف را دارند. در مورد نانوکامپوزیت ها نیز افزایش در استحکام کششی نهایی و مدول یانگ و کاهش در ازدیاد طول در نقطه شکست و استحکام ضربه ای نسبی با افزایش مقدار cloisite®15A بدست آمد. با این وجود، بهترین خواص با افزودن 1% نانوذره cloisite®15A مشاهده گردید. جذب آب مخلوط ها با افزایش مقدار نشاسته و با کلمات کلیدی: 1- پلی اتیلن سبک 2- نشاسته 3- مخلوط 4- رئولوژی 6- خواص مکانیکی 7- جذب آب

ارتقاء امنیت وب با وف بومی