Skip to main content
SUPERVISOR
Mehran Shirvani,Banafshe Khalili,Hossein Shariatmadari
مهران شیروانی جوزدانی (استاد راهنما) بنفشه خلیلی (استاد مشاور) حسین شریعتمداری (استاد راهنما)
 
STUDENT
Faezeh Fakhri
فائزه فخری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Responses of cherry tomato to unequal salinity distribution by using Nutrient Film Technique
Limitation of high quality soil and water resources in many areas of the world specialy in arid and semiarid regions such as Iran is a major problem for agricultural development and providing high quality food. Soil remediation is also limited due to its high costs. Therefore using greenhouses, hydroponics and saline water are suitable alternatives to provide food demands, even off-season products, for the growing population. Pervious researches in applying saline water have shown that using unequal salinity distribution decreases the negative effects of salinity on plants. In this research, we investigated the effects of unequal salinity distribution on cherry tomato. This research was conducted in 2019 using a randomized complete block design with the aim of investigating the effects of unequal salinity distribution in a split root system on responses of cherry tomato. Cherry tomato seedlings were grown in a hydroponic system, using nutrient film technique and equal and unequal natural salinities were applied in two divided parts of the tomato roots. In all treatments (equal and unequal salinity) the root was physically divided into two parts. In equal salinity, water with different salinity levels (i.e. 1.5, 3, 5 and 8 dS m -1 ) was added to nutrient solution. In unequal salinity treatments, salinity stress levels (i.e. 1.5, 3, 5 and 8 dS m -1 ) applied to one part of root and Jhonson nutrient solution applied to the other part. The results were showed that in general, applying salinity increased root and shoot biomass and yield in cherry tomato. Moreover Ca, Mg and Na concentrations in shoot and root in cherry tomato increased but K concentration in shoot and root was highest in control. In equal salinity treatments, at lower salinity levels yields of root, shoot and fruit were more than the control although at the higher salinity levels the yield parameters were decreased. Applying unequal salinity increased relative water content and chlorophyll but decreased catalase activity and ion leakage of leaf and root cells, as compared to the equal salinity treatments. The highest water use efficiency (WUE) was observed at 5 dS m -1 level of unequal salinity. Results showed that the highest yield was at 1.5 dS m -1 of equal salinity. Based on the results of this study, in general, applying unequal salinity stress in a divided root system improves the WUE and adaptability of cherry tomato to salinity and thus may be considered as a management practice in using natural saline water. Keywords Unequal salinity distribution, Cherry tomato, Nutrient film technique, Hydroponics.
کمبود منابع خاک و آب باکیفیت در نقاط مختلف جهان به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک از جمله ایران از مهم ترین مشکلات در راستای توسعه کشاورزی و تأمین نیاز غذای با کیفیت برای بشر است. اصلاح خاک نیز به دلیل زیاد بودن هزینه های آن بسیار محدود انجام می شود. لذا استفاده از گلخانه ها و کشت هیدروپونیک و همینطور استفاده از آب شور یک راه مناسب برای تأمین مواد غذایی، حتی خارج از فصل، برای جمعیت در حال افزایش است. پژوهش های انجام گرفته در راستای استفاده از آب شور نشان داده است که اعمال شوری بصورت غیریکنواخت در گیاهان مختلف می تواند اثر منفی شوری بر گیاهان را کاهش دهد. در این پژوهش استفاده از شوری طبیعی با توزیع غیریکنواخت و اثر آن بر گوجه فرنگی گیلاسی مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش در سال 1398 در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با هدف بررسی آثار شوری غیریکنواخت بر رشد و عملکرد گوجه فرنگی گیلاسی انجام شد. نشاءهای گوجه فرنگی گیلاسی در محیط هیدروپونیک، با استفاده از فناوری جریان لایه نازک محلول غذایی و با توزیع یکنواخت و غیریکنواخت شوری طبیعی رشد داده شدند. در همه تیمارها ریشه گیاه به دو قسمت تقسیم شد. تیمارهای شوری یکنواخت در چهار سطح شوری 5/1، 3، 5 و 8 دسی زیمنس بر متر به محلول غذایی افزوده شده و در اختیار گیاه قرار داده hy;شد. در تیمارهای شوری غیریکنواخت، تنش شوری در چهار سطح 5/1، 3، 5 و 8 دسی زیمنس بر متر به یک بخش ریشه و محلول غذایی جانسون کامل به بخش دیگر ریشه اعمال شد. نتایج نشان داد که بطور کلی اعمال شوری باعث افزایش عملکرد ریشه، اندام هوایی و میوه گوجه فرنگی گیلاسی نسبت به شاهد شد. همچنین غلظت عناصر کلسیم، منیزیم و سدیم در ریشه و شاخساره نیز افزایش یافت اما غلظت پتاسیم ریشه و شاخساره شاهد از همه تیمارها بیشتر بود. در سطوح کم شوری یکنواخت عملکرد ریشه، اندام هوایی و میوه افزایش داشت درحالیکه در سطوح بیشتر، شاخص های عملکردی اندازه گیری شده، کاهش پیدا کرد. اعمال شوری بصورت غیریکنواخت باعث افزایش درصد آب نسبی و درصد سبزینگی و کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز و نشت یونی برگ و ریشه نسبت به تیمارهای توزیع شوری یکنواخت شد. بیشترین غلظت کلسیم، منیزیم و سدیم شاخساره در بیشترین سطح شوری غیریکنواخت ثبت شد. بیشترین کارایی مصرف آب (WUE) در تیمار توزیع شوری غیریکنواخت و در سطح شوری 5 دسی زیمنس بر متر بدست آمد. نتایج نشان دادند بیشترین عملکرد در تیمار شوری یکنواخت 5/1 دسی زیمنس بر متر حاصل شد. با توجه به نتایج این پژوهش، در مجموع اعمال تنش شوری غیریکنواخت در سیستم ریشه تفکیک شده می تواند باعث بهبود کارایی مصرف آب و رشد گوجه فرنگی گیلاسی شود، درنتیجه می تواند به عنوان یک روش مدیریتی در استفاده از آب های شور طبیعی مورد استفاده قرار گیرد. واژه های کلیدی: توزیع غیریکنواخت شوری، گوجه فرنگی گیلاسی، فناوری جریان لایه نازک محلول غذایی، هیدروپونیک.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی