Skip to main content
SUPERVISOR
Majid Afyuni,Amirhossein Khoshgoftarmanesh
مجید افیونی مبارکه (استاد راهنما) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور)
 
STUDENT
Sima Mosavi
سیما موسوی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Risk assessment of heavy metals in some vegetables, grains and dust in Ahwaz
Vegetables play an important role in the food basket of the nation either directly or indirectly. Therefore, the low quality of the food in terms of nutrients and toxic metals content can greatly affect public health. This study was conducted to investigate the statues of heavy metal content in different vegetables and dust in Ahvaz, Khuzestan and also to calculate risk of developing non-cancerous diseases, estimated daily Intake (EDI), Target Hazard Quotient (THQ) and Hazard Index (HI) from the heavy metals associated with vegetables consumptio and dust inhalation or digestion in the region. Different vegetables and grain samples(tomatoes, cucumbers, lettuce, onions, carrots, leeks, basil, rice and wheat) were collected from consumer markets thought city of Ahvaz. We also collected 21 dust samples from high-traffic residential and commercial locations in the city. Concentration manganese, copper, iron and zinc, chromium, lead, nickel and cadmium were measured in the samples, The results showed that in the vegetables and grains the concentration of manganese, copper, iron and zinc are lower than the standards set by the World Health Organization(WHO). Cadmium concentration of samples was below the detection limit of Atomic Absorption spectrometry. The average concentration of Pb was 0.02 mgkg -1 which is lower than the toxic level of lead for plants. Average concentration of Cr in the samples was 0.5 mgkg -1 which is in the usual range of chromium concentration suggested by WHO. Typical concentrations of Ni in the grain samples and vegetables samples except onion and basil were higher than the WHO (5 mg kg) -1 . All daily intakes (EDI) obtained in this study were lower than the limit set by the USEPA. Our results indicate that the amount of heavy metals consumption by eating the vegetable in city of Ahvaz will not cause toxicity. The (THQ) for all the elements was low thus will not cause any problems at ranges we measured. The total risk (HI)of age groups under 6 years 7-14 years, 14-18 years, 18-54 years and 54 years were 0.76,0. 89, 0.49, 0.41 and 0.44 respectively. Keywords : vegetables, heavy metals, the estimation of the daily intake, potential risks, risk of Ahvaz.
سبزیجات به طور مستقیم و یا غیرمستقیم در سبد غذایی مردم کشور نقش دارند لذا پایین بودن کیفیت بخش خوراکی از نظر غلظت عناصر غذایی و عناصر سنگین می تواند تا حد زیادی سلامت جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت برخی از ویژگی های کیفیت داخلی (عناصر کم مصرف و فلزات سنگین) انجام شد. علاوه بر این برآورد میزان ورود روزانه (Estimated Daily Intake)، تعیین پتانسیل خطر (Target Hazard Quotient) و شاخص خطر (Hazard Index) با استفاده از روابط محاسبه خطرپذیری ابتلا به بیماری های غیرسرطانی تخمین زده شد. تعداد 86 نمونه از سبزیجات و غلات پرمصرف (گوجه، خیار، کاهو، پیاز، هویج، تره، ریحان، برنج و گندم) از بازار مصرف نمونه برداری شد. همچنین تعداد 21 نمونه گردوغبار از مکان های پررفت و آمد مسکونی و تجاری نمونه برداری شد. غلظت عناصر کم مصرف (منگنز، مس، آهن و روی) و برخی از فلزات سنگین (کروم، سرب، نیکل و کادمیم) در نمونه ها اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد سبزیجات و غلات مورد بررسی از نظر میزان، منگنز، مس، آهن و روی پایین تر از حدود استاندارد تعیین شده توسط سازمان جهانی بهداشت هستند. غلظت کادمیوم نمونه ها در حد تشخیص دستگاه نبود. از نظر وضعیت سرب نمونه ها دارای میانگین غلظت 02/0 میلی گرم بر کیلوگرم بودند که پایین تر از حد سمیت سرب برای گیاه بود. غلظت میانگین کروم در نمونه ها 5/0 میلی گرم بر کیلوگرم بود که در محدوده معمول غلظت سرب تعیین شده توسط سازمان بهداشت(2/0-1) بود. نیکل در نمونه های غلات و سبزیجات دارای غلظت معمول بود بجز در تره و ریحان که غلظتی بالاتر از حد استاندارد (5 میلی گرم بر کیلوگرم) داشتند ولی به مرحله ی سمیت نرسیده بود. تمام برآوردهای میزان جذب روزانه (EDI) بدست آمده در مطالعه حاضر پایین تر از حد مجاز خطرناک تعیین شده بود. از این رو نتیجه گیری می شود که میزان ورود فلزات سنگین ناشی از مصرف این گونه سبزیجات و غلات خطری برای مصرف کنندگان در پی نخواهد داشت. میزان پتانسیل خطر (THQ) تمام عناصر مورد مطالعه کمتر از یک بود که در بین عناصر مورد مطالعه میزان احتمال خطرپذیری مس بیشترین و کبالت کمترین بود. بدین ترتیب مس بیشترین و کبالت کمترین پتانسیل خطر را برای سلامت مصرف کنندگان شهر اهواز دارد و خطر بیماری های غیرسرطانی ناشی از مصرف سبزیجات مورد مطالعه وجود ندارد. مقدار خطرپذیری کل (HI) گروه سنی زیر6 سال، 14-7 سال، 18-14 سال، 18-54 سال و بالاتر از 54 سال به ترتیب برابر 76/0، 89/0، 49/0، 41/0 و 44/0شد که در همه گروه های سنی HI پایین تر از 1 شد که این مطلب نشان دهنده این است که مصرف کنندگان سبزیجات مورد مطالعه در شهر اهواز از ایمنی کامل نسبت به بیماری های غیرسرطانی برخوردار هستند. کلمات کلیدی : سبزیجات، عناصر سنگین، برآورد میزان جذب روزانه، پتانسیل خطرپذیری، خطرپذیری کل، اهواز.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی