Skip to main content
SUPERVISOR
Aghafakhr Mirlohi,Ghodratollah Saeidi
اقافخر میرلوحی فلاورجانی (استاد مشاور) قدرت اله سعیدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Moslem Gilani
مسلم گیلانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Study of Agro-phonological Traits and Their Relationships in Some Genotypes of Sesame (Sesamum indicum L.)
After the cereal grains, the oil seeds are the second source of energy in human diets and also their oil meal that obtained after oil extraction are valuable source of protein to be used as a feed for livestock and poultry. The increase of demand for vegetable oils in the world market have caused to be paid more attention to oilseed production and expanding the research programs for these crops. In order to study the genetic variation for improving agronomic traits and seed yield in sesame, 28 genotypes of this crop were planted and evaluated in a randomized complete block design with three replications at the research farm of Isfahan University of Technology in 2015. In this study, the traits of days to 50% emergence, days to 50% flowering and maturity, plant height, branches/plant, capsules/plant, seeds/capsules, seed weight per capsule, 1000- seed weight, seed yield/plant, seed yield per plot were measured. The results of analysis of variance showed that there were significant differences among the genotypes for all of the studied traits, except for days to 50% emergence. Seed yield/plot of the genotypes varied from 229 kg/ha for TN240 to 1933 kg/ha for genotype Shiraz 8. Genotype of Jiroft had the highest mean of days to maturity (123.6 days) and Tn240 with 106.6 days had the lowest mean of this trait. The phenotypic coefficients of variation were greater than the genetic ones for all the traits, but their differences were so small for most of the traits.The highest phenotypic and genetic coefficients of variation were obtained for branches/plant and the lowest ones for days to 50% emergence. Capsules/plant and seeds/capsule had positive and significant correlation with seed yield/plant. Also, capsules/plant and seed yield/plant highly correlated with seed yield/plot. The results of stepwise regression showed that capsules/plant, seeds/capsule and 1000-seed weight were in order the important components of seed yield/plant and they explained 80% of its variation. The results of path analysis indicated also that capsules/plant had the greatest direct and positive genetic effect on seed yield/plant. In general, the results of this study showed that there was high genetic variation among the genotypes of sesame for all of the studied traits and selection can be effective to genetically improve those traits. In order to improve seed yield of sesame in breeding programs, capsules/plant, seeds/capsule and seed weight can be considered in order of importance as the selection criteria. Key word : Sesame, Genetic variation, Agronomic traits. Seed yield, Yield components
دانه های روغنی بعد از غلات به عنوان دومین منبع تولید انرژی در تغذیه انسان مطرح می باشند و کنجاله حاصل از فرآیند روغن کشی آن ها نیز به لحاظ سرشار بودن از پروتئین در تغذیه دام، طیور و آبزیان مورد استفاده قرار می گیرند. افزایش تقاضا برای روغن‌های نباتی در بازارهای جهانی موجب اهمیت و توسعه کشت دانه‌های روغنی و گسترش برنامه‌های تحقیقاتی برای این محصولات شده است. لذا به منظور بررسی تنوع ژنتیکی برای بهبود خصوصیات زراعی و عملکرد دانه در این گیاه، 28 ژنوتیپ کنجد در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل تعداد روز تا50 درصد سبز شدن، تعداد روز تا 50 درصدگلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد انشعاب در بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن دانه در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ های مورد مطالعه برای کلیه صفات مورد ارزیابی به جزء تعداد روز تا 50 درصد سبز شدن، اختلاف معنی داری وجود داشت. عملکرد دانه در واحد سطح بین 229 کیلوگرم در هکتار برای ژنوتیپTn240 تا 1933 کیلوگرم در هکتار مربوط به ژنوتیپ شیراز 8 متغیر بود. ژنوتیپ جیرفت طولانی ترین دوره رسیدگی (6/123 روز) و ژنوتیپ Tn240 کمترین میانگین (6/106 روز) را برای این صفت داشت. برای کلیه صفات ضرایب تنوع فنوتیپی بزرگتر از ضرایب تنوع ژنتیکی بودند ولی در اکثر موارد این دو ضریب تنوع اختلاف کمی با هم داشتند. بیشترین ضریب تنوع مربوط به تعداد انشعاب در بوته و کمترین آن مربوط به تعداد روز تا 50 درصد سبز شدن بود.صفات تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول همبستگی مثبت و معنی داری را با عملکرد دانه در بوته نشان دادند و از طرفی نیز صفات عملکرد دانه در بوته و تعداد کپسول در بوته بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه در واحد سطح دارا بودند. براساس نتایج حاصل از رگرسیون مرحله ای در مورد عملکرد دانه در بوته، سه صفت تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن هزاردانه به ترتیب دارای اهمیت بوده و در مجموع 80 درصد از تغییرات آن را توجیه نمودند. نتایج تجزیه مسیر نیز نشان داد که صفت تعداد کپسول در بوته بیشترین اثر ژنتیکی مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه در بوته داشت. به طور کلی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که برای کلیه صفات مورد مطالعه تنوع ژنتیکی زیادی بین ژنوتیپ ها وجود داشت و انتخاب برای بهبود ژنتیکی آن ها می تواند موثر واقع شود. در برنامه های به نژادی کنجد نیز برای دستیابی به عملکرد بالا و مطلوب می توان سه صفت تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن دانه را به ترتیب اهمیت به عنوان شاخص های انتخاب در برنامه های اصلاحی مدنظر قرار داد. کلمات کلیدی : کنجد، تنوع ژنتیکی، صفات زراعی، عملکرد دانه و اجزای آن

ارتقاء امنیت وب با وف بومی