Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Mehdi Majedi,Ghodratollah Saeidi
محمد مهدی مجیدی (استاد راهنما) قدرت اله سعیدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Rasoul Dehghan kouhestani
رسول دهقان کوهستانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389

TITLE

Study of Genetic Diversity of Agronomic Traits in Iranian and Foreign Safflower (Carthamus tinctorius L.) Genotypes
Conservation and sustainable use of genetic resources is essential to meet food security. Success in crop improvement generally depends on the magnitude of genetic variability in the germplasm. In order to study genetic variation for agronomic traits in a collection of Iranian and foreign safflower genotypes, an experiment was performed at the research farm of Isfahan University of Technology using a simple lattice design of 10×10 with three replications in 2011. In this experiment, 83 foreign genotypes along with 17 Iranian genotypes were evaluated. Agronomic and morphological traits including days to 50% flowering, days to maturity, plant height, number of branches per plant, head diameter, number of heads per plant, number of seeds per head, 1000 grain weight, grain yield per plant, seed yield per m 2 , biological yield, harvest index, seed oil content and oil yield were assessed. The result of analysis of variance showed that genotypes differed significantly for all of the studied traits. Foreign accessions showed better performance for number of heads per plant and had lower days to flowering, days to maturity and plant height indicating that foreign germplasm can be used in breeding programs to improve these traits.. High broad-sense heritability and low differenc were observed between genetic and phenotypic coefficients of variation for most of the traits. The highest broad- sense heritability was belonged to 1000 seed weight (95%) and the lowest one was estimated for number of branches per plant (68%). Genetic and phenotypic correlation coefficients showed that number of branches per plant, number of heads per plant, number of seeds per head and head diameter had positive and significant correlation with seed yield. The results of stepwise regression showed that number of heads per plant, number of seeds per head and 1000 grain weight explained 87 percent of seed yield variations . According to the results of path analysis, number of heads per plant had the most direct positive effect on seed yield; however, its effect was declined through indirect and negative effect of number of seeds per head and grain weight. Factor analysis recognized four factors which explained 82 percent of total variations. These factors were named as efficiency, physiological source, phenological factor and yield component of grain weight. Cluster analysis base on the agronomic and morphological traits grouped the genotypes into four clusters which comprised 59, 8, 5 and 28 genotypes, respectively. Iranian accessions was clearly separated from other genotypes and allocated in fourth group.. In conclusion, the results indicated that there was a broad genetic diversity among Iranian and foreign germplasm which can be exploited in breeding programs. Key Words: Agronomic traits, foreign genotypes, genetic diversity, safflower
حفاظت و استفاده پایدار از منابع ژنتیکی یک امرضروری برای دستیابی به امنیت غذایی در آینده است. موفقیت در اصلاح محصولات زراعی عموماً به میزان تنوع ژنتیکی در ژرم پلاسم موجود بستگی دارد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی صفات زراعی در ژنوتیپ های داخلی و خارجی گلرنگ، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، به صورت طرح لاتیس ساده 10×10 با سه تکرار اجراشد. در این آزمایش، 83 ژنوتیپ خارجی به همراه 17 ژنوتیپ داخلی مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات زراعی و مورفولوژیک شامل روز تا 50 درصد گلدهی، روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد انشعاب در بوته، قطر طبق، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در بوته و مترمربع، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، محتوای روغن دانه و عملکرد روغن اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ ها تنوع معنی داری برای همه صفات مورد مطالعه داشتند. ژنوتیپ های خارجی از لحاظ صفاتی مانند روز تا گلدهی و رسیدگی، ارتفاع بوته و تعداد طبق در بوته برتر از ژنوتیپ های ایرانی بودند که نشان می دهد ژرم پلاسم خارجی می تواند به طور گسترده تری جهت بهبود این صفات مورد استفاده قرار گیرد. همچنین وراثت پذیری عمومی بالا و تفاوت کمی بین ضریب تغییرات فنوتیپی و ژنتیکی برای اکثر صفات مشاهده شد. بیشترین وراثت پذیری عمومی متعلق به وزن هزار دانه (95%) و کمترین آن نیز متعلق به تعداد انشعاب در بوته (68%) بود. ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی نشان داد که صفات تعداد انشعاب در بوته، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و قطر طبق همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه داشتند. نتایج رگرسیون مرحله ای برای عملکرد دانه نشان داد که تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه 87 درصد از تنوع عملکرد دانه را توجیه کردند. طبق نتایج تجزیه مسیر تعداد طبق در بوته بیشترین اثر مستقیم مثبت را بر عملکرد دانه داشت، اما اثر آن به وسیله اثر غیر مستقیم و منفی تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه کاهش یافت. نتایج تجزیه به عامل ها، 4 عامل را مشخص نمود که 82 درصد از تنوع کل را توجیه کردند. این عامل ها به ترتیب عامل بهره وری، مخزن فیزیولوژیک، عامل فنولوژیک و وزن دانه (جزء عملکرد) نامیده شدند. تجزیه کلاستر بر اساس صفات مورفولوژیک و زراعی ژنوتیپ ها را در چهار کلاستر گروه بندی کرد. گروه اول تا چهارم به ترتیب شامل 59، 8، 5 و 28 ژنوتیپ بودند. ژنوتیپ های ایرانی به طور مشخص از ژنوتیپ های خارجی جدا شدند و همگی در کلاستر چهارم قرار گرفتند. به طور کلی نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی وسیعی در ژرم پلاسم ایرانی و خارجی وجود دارد که می تواند در برنامه های اصلاحی مورد استفاده قرار گیرد. کلمات کلیدی: تنوع ژنتیکی، صفات زراعی، ژنوتیپ های خارجی، گلرنگ

ارتقاء امنیت وب با وف بومی