Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Mehdi Kadivar,Ali Nasirpour,Mohammad Saraji
جواد کرامت (استاد راهنما) مهدی کدیور (استاد مشاور) علی نصیرپور (استاد راهنما) محمد سراجی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fateme Sihmoshte
فاطمه سیاه مشته

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Study of Migration from Semi-rigid Aluminum Base Packaging to an Iranian Stew (Khorak Morgh) after Thermal Processing and During Storage
The main way for recognizing packages is dividing them to hard, semi-rigid and rigid. The use of semi- rigid packaging for ready- to eat foods increases day by day. The packages which used in this study belong to this kind of packaging that made from 2 main layer; Aluminum and polypropylene, a kind of plastics. For improving the function of these plastics during process, forming and even use of them as food packaging, different kind of additives such as antioxidants, stabilizers, lubricants, antistatic substances and so on are added to them. But these days the safety of these packages especially due to the migration of additives from them is in doubt. Migration is studied in two aspects: Global or overall migration which is the amount of substances transfer from packages to food (include recognized and nonrecognized substances). According to EU if the overall migration is lower than 10 mg/dm 2 or 60 mg/kg of food, the package will not have safety concern. But the migrated substances may be very harmful. So the overall migration cannot assure the safety of packages by itself. Specific migration is the measuring the transfer of certain and recognized substance from packages to food. Measuring the overall migration is only possible in stimulants. Ethanol 10%, acetic acid 3 and extra deionized water as stimulants were used for this purpose. Packages in 6 replications were filled with stimulants and got sterile. After that the overall migration were measured with gravimetric method. For all 3 simulants the amount of migration were lower than EU limit. In this study since the base of these packages is Aluminum and it is considered as the element responsible for neurotic diseases especially Alzheimer, so it is chosen as specific migration substance. As the pH level of stew is between 2 EU stimulants, In this work distilled water and 3% acetic acid as stimulants, were processed exactly the same as chicken stews. The migration of aluminum in stew and stimulants was determined right after thermal process and during storage at 45°C by ICP_OES. Also the content of Al in chicken stew before sterilization was measured. From results, It was determined that aluminum migration in water was very low and the migration in chicken stew was more than stimulants. The effect of time in amount of migration was very pronounced. Regarding the suggested provisional tolerable daily intake of 1 mg Al/kg body weight per day of the FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Al leaching from semi- rigid Al- based packages may add low doses of Al into diet but the determined amount for stored packages may be risky for children and teenagers.
شیوه اصلی برای شناخت بسته بندی ها ، تقسیم آنها به «انعطاف پذیر»، «نیمه منعطف» و «سخت» است. استفاده از بسته بندی های نیمه منعطف برای غذاهای نیمه آماده روز به روز در حال افزایش است. ظروف بکار رفته در این تحقیق نیز جزء این دسته بوده، که از دو لایه اصلی یعنی آلومینیوم و پلی پروپیلن که نوعی ماده پلاستیکی است تشکیل شده اند. برای بهبود کارایی این پلاستیک ها در طی فرآیند، شکل دهی و حتی استفاده از این مواد به عنوان بسته های غذایی، انواع مختلف افزودنی ها مانند ضد اکسنده ها، تثبیت کننده ها، روان کننده ها، مواد ضد استاتیک و غیره به آن افزوده می شود. اما امرزوه سلامت بسته بندی ها خصوصاً به دلیل مهاجرت این افزودنی ها به محصول درون بسته مورد سوال قرار گرفته است. مهاجرت از دو جنبه مورد بررسی قرار می گیرد: مهاجرت عام یا کلی که عبارتست از مجموع مواد منتقل شده از بسته به ماده غذایی (اعم از مواد شناخته شده و شناخته نشده). در این حالت طبق استانداردهای اتحادیه اروپا ادعا بر این است که اگر مهاجرت کلی زیر 10 میلی گرم بر دسی متر مربع از سطح ماده بسته بندی یا 60 میلی گرم بر کیلو گرم ماده غذایی باشد، در این حالت بسته هیچ خطری را به دنبال نخواهد داشت. اما ممکن است ترکیبی که مهاجرت نموده حتی در مقادیر پایین بسیار خطرناک باشد. بنابراین بیان مقادیر مهاجرت کلی به تنهایی نمی تواند بی ضرر بودن بسته را تضمین نماید. مهاجرت خاص یا ویژه که عبارتست از اندازه گیری انتقال یک ترکیب خاص و شناخته شده از بسته به ماده غذایی. اندازه گیری مهاجرت کلی تنها در شبه غذاها امکان پذیر است. از سه شبه غذای اتانول 10%، استیک اسید 3% و آب فوق دیونیزه برای اندازه گیری مهاجرت کلی استفاده شد. ظرف ها در شش تکرار با شبه غذاهای مذکور پر شده و تحت فرایند استریلیزاسیون قرار گرفتند. پس از آن توسط روش وزنی میزان مهاجرت کلی محاسبه شد. برای هر سه نوع شبه غذا میزان مهاجرت کلی زیر میزان اعلام شده توسط اتحادیه اروپا بود. در این تحقیق از آنجایی که اساس ساختار بسته های نیمه منعطف آلومینیوم یا ترکیبات آن بوده و این عنصر به عنوان عامل مسئول بیماری های عصبی خصوصاً آلزایمر شناخته شده است، بنابراین به عنوان ماده مهاجرت کننده ویژه انتخاب شد. از آنجایی که میزان pH خوراک مرغ بین دو شبه غذای آب و استیک اسید 3% قرار دارد, علاوه بر خوراک، این دو شبه غذا نیز برای اندازه گیری مهاجرت ویژه مورد بررسی قرار گرفتند و دقیقاً مانند خوراک مرغ فرایند حرارتی شدند. مهاجرت آلومینیوم در این مواد بلافاصله بعد از استریلیزلسیون و در طی دو ماه نگهداری در 45 درجه سانتیگراد توسط دستگاه ICP-OES مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میزان محتوای آلومینیوم خوراک قبل از استریلیزاسیون محاسبه شد. از نتایج این طور برداشت شد که مهاجرت در شبه غذای آب بسیار پایین و در خوراک مرغ از شبه غذاها بیشتر بود. تاثیر مدت زمان نگهداری در میزان مهاجرت چشمگیر بود. بر اساس جذب روزانه 1 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن مصوب توسط کمیته کارشناسی FAO/WHO در زمینه افزودنی ها، نشت آلومینیوم از بسته های نیمه منعطف ممکن است میزانی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی