Skip to main content
SUPERVISOR
Esmaeel Landy,Parviz Ehsanzadeh,Ahmad Arzani
اسماعیل لندی (استاد مشاور) پرویز احسان زاده (استاد مشاور) احمد ارزانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mahnaz Lonbani
مهناز لنبانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Study of Morpho-physiological Traits Associated with Moisture Stress in Triticale
Drought stress as the most important abiotic stress plays an important role in the yield reduction of crop plants worldwide. For improvement of complex traits such as yield possessing low heritability, indirect selection is applied by using other traits viz morph-physiological traits. The study of physiological response of different cultivars to water stress could be beneficial in understanding of the mechanisms of drought resistance. Therefore this study was conducted to evaluate the effect of water stress on the morphological, physiological and quality of five triticale )X . Triticosecale Wittmack( genotype including one sensitive genotype and four resistance genotypes based on germination test, as well as one bread wheat and one durum wheat cultivars at Research Farm of Isfahan University of Technology. A randomized complete block design with three replication was used in each of two environment (i.e. irrigation after 70 and 130 mm evaporation from class A pan, respectively). Results of analysis of variance revealed significant differences among cultivars for most of studied traits under non stress condition with the exception of the followings: relative water content (RWC), initial water content (IWC), weight of flag leaf, gluten dry weight, protein percentage, protein content (TSP), gliadin and glutenin content. under moisture stress condition there were significant differences among cultivars for most of studied traits with the exception of chlorophyll a, RWC, and rate of water loss (RWL). The results of combined analysis showed that water stress significantly effected on most of the traits with the exception of IWC, awn length, weight of flag leaf, number of stomata, angle of flag leaf and gluten dry weight. The correlation coefficients revealed that traits related with leaf water content had negative effect and leaf area, number of stomata had positive effect on grain quality traits, under moisture stress. Only excised leaf water retention (ELWR) had significant and negative correlation with grain yield. In non stress condition width and area of flag leaf and angle of flag leaf had significant and negative correlation with grain yield. ELWR had significant and positive correlation with yield. The results of factor analysis under non stress condition indicated 7 factors explained 87.6% and 88.9% of total variation of yields under non stress and stress conditions, respectively. The results of stepwise regression showed that ELWR and awn dry weight contributed in 90% of observed variation for grain yield under non stress condition. Under stress condition rate of water loss contributed in 64% of observed variation for grain yield. The results of stepwise regression under non stress condition showed that ELWR and IWC contributed in 91% of observed variation for grain protein. Under stress conditions flag leaf area, leaf rolling and rate of water loss contributed in 99% of
تنش خشکی به عنوان مهمترین تنش غیرزیستی نقش مهمی در کاهش تولید محصول گیاهان زراعی در جهان دارد. برای بهبودصفات پیچیده ای مانند عملکرد که توارث پذیری پایینی دارد از انتخاب غیرمستقیم توسط صفات دیگر مانند صفات مرفو-فیزیولوژیک استفاده می شود. مطالعه واکنش های فیزیولوژیک ارقام مختلف به تنش خشکی به شناسایی مکانیسم های مؤثر در مقاومت به خشکی کمک می کند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات تنش خشکی بر صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و کیفیت دانه 5 رقم تریتیکاله شامل یک رقم حساس و 4 رقم متحمل تریتیکاله بر اساس آزمون در مرحله جوانه زنی و یک رقم گندم نان و یک رقم گندم دوروم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تحت دو تیمار آبیاری بر مبنای 70 و 130 میلیمتر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت بین ژنوتیپ ها در شرایط عادی رطوبتی برای کلیه صفات به جزء محتوای نسبی آب برگ، محتوای آب اولیه در برگ پرچم، عرض برگ پرچم، محتوای گلوتن خشک، درصد پروتئین، محتوای پروتئین آرد (TSP) و محتوای گلیادین و گلوتنین معنی دار بود. در شرایط تنش رطوبتی نیز تفاوت ژنوتیپ ها برای همه صفات به جزء کلروفیل a ، محتوای نسبی آب برگ و سرعت از دست رفتن آب از برگ پرچم معنی دار بود. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نیز نشان داد که تنش رطوبتی تأثیر معنی داری بر تمام صفات به جزء محتوای آب اولیه در برگ پرچم، طول ریشک، عرض برگ پرچم، تعداد روزنه، زاویه برگ پرچم و محتوای گلوتن خشک داشته است. ضرایب همبستگی صفات در شرایط تنش رطوبتی نشان داد که صفات مرتبط با محتوای آب برگ تأثیر منفی و صفات طول، عرض، مساحت برگ پرچم و تعداد روزنه تأثیر مثبتی بر صفات مرتبط با کیفیت دانه داشتند و تنها صفت آب حفظ شده در برگ های جدا شده همبستگی منفی و معنی داری با عملکرد دانه داشت. همچنین در شرایط عادی رطوبتی ضرایب همبستگی فنوتیپی صفات عرض و مساحت برگ پرچم و زاویه برگ پرچم همبستگی منفی و معنی داری با عملکرد داشتند و صفت آب حفظ شده در برگ های جدا شده دارای همبستگی مثبت با عملکرد بود. نتایج تجزیه به عامل ها در شرایط عادی رطوبتی نشان داد که صفات اندازه گیری شده در 7 عامل پنهانی تجلی پیدا کردند و این 7 عامل 59/87 درصد از تنوع کل داده ها را توجیه کردند. در شرایط تنش طوبتی نیز 7 عامل پنهانی تشخیص داده شد که توانست 88/88 درصد از تنوع کل داده ها را توجیه کند. نتایج رگرسیون مرحله ای بر عملکرد دانه در شرایط عادی رطوبتی نشان داد آب حفظ شده در برگ پرچم و وزن خشک ریشک 90 درصد از تغیرات عملکرد دانه را توجیه کردند. در شرایط تنش رطوبتی نیز سرعت از دست رفتن آب از برگ پرچم 64 درصد از تغیرات عملکرد دانه را توجیه کرد. نتایج رگرسیون مرحله ای پروتئین دانه نشان داد که در شرایط عادی رطوبتی آب حفظ شده در برگ پرچم و محتوای آب اولیه برگ 91 درصد و در شرایط تنش رطوبتی سطح برگ پرچم، لوله ای شدن و سرعت از دست رفتن آب از برگ پرچم 99 درصد از تغیرات پروتئین دانه را توجیه کردند. براساس صفات مورد بررسی در این آزمایش ژنوتیپ های تریتیکاله 'Lasko' و 'Moreno' به عنوان متحمل ترین ارقام به تنش خشکی و رقم 'Pergo' نیز به عنوان حساس ترین رقم به تنش خشکی شناسایی شد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی