Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Mehdi Majedi,M.Hossein Ehtemam,Mehdi Rahim malek
محمد مهدی مجیدی (استاد مشاور) محمدحسین اهتمام (استاد راهنما) مهدی رحیم ملک (استاد راهنما)
 
STUDENT
Fatemeh Arab salehi nasr Abadi
فاطمه عرب صالحی نصرآبادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Study of Morphological, Anatomical Characteristics and Essential Oil Yield in Populations of Stachys lavandulifolia Vahl.
Stachys lavandulifolia is one of the most important medicinal plants in pharmaceutical and sanitary industries with high distribution in Iran. There are limited study in respect to its genetic diversity and identification of high essential oil content genotypes. For this purpose, assessment of genetic variation was performed using morphological , anatomical and essential oil content . In this study 41 genotypes were collected from four regions including Fereidoonshahr, Damaneh, Shahrekurd and Semirom. The experiment was carried out in a split plot with randomized block design in three replicates in 93-94 and 94-95. Result of analysis of variance showed significant differences among the most of the studied anatomical and morphological traits. In anatomical traits, the correlation between length of upper chelorenchyma and width chollenchyma, width of lower chelorenchyma and diameter phloem of leaves was positivity significant. The essential oil content revealed the highest positive correlation with the number of secretory hair. The results of stepwise regression showed that the number of secretory hair, have high correlation with essential oil and can be used for indirect selection in breeding programs. The principle component analysis (PCA) of anatomical traits was also confirmed the result of clustering. The highest coefficient of variation of morphological traits and essential oil in both years was related to trait of essential oil. The highest broad sense heritability in the first year was related to trait of wet weight and the second year was attributed to trait of number of lateral branches. The result of mean comparison showed that Damaneh genotypes for the most of the traits had the highest values. In the first year, the correlation between essential oil and days to flowering was significantly positive and in the second year essential oil content with length to width ratio leaves had significant negative correlation. In general, morphological traits did have not positive and significant correlation with essential oil content. The result of cluster analysis, based on morphological and essential oil content in both years separated the genotypes mostly based on their geographical origins. Keywords : Stachys , Genetic variation, Anatomical traits, Morphological traits, essential oil yield
چای‌کوهی با نام علمی ( Stachys lavandulifolia Vahl) یکی از مهم ترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی و بهداشتی کاربرد داشته و پراکنش زیادی نیز در ایران دارد. مطالعات اندکی در زمینه بررسی تنوع ژنتیکی و شناسایی ژنوتیپ‌های با درصد اسانس بالا در ایران انجام شده ‌است. بدین منظور هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تنوع ژنتیکی با استفاده از نشانگرهای آناتومیک، مورفولوژیک و درصد اسانس بود. این مطالعه بر روی 41 ژنوتیپ چای کوهی جمع آوری شده از چهار منطقه فریدونشهر، دامنه، شهرکرد و سمیرم، به صورت اسپیلیت پلات در زمان در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سال‌های زراعی 94_93 و 95_94 اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنوع بالایی بین ژنوتیپ‌ها برای اکثر صفات آناتومی و مورفولوژی مورد مطالعه وجود داشت. در صفات آناتومی، همبستگی بین صفات طول کلرانشیم فوقانی و عرض کلانشیم، عرض کلرانشیم تحتانی و قطر آوند آبکش برگ مثبت و بالا بود. درصد اسانس بالاترین همبستگی مثبت را با تعداد کرک ترشحی داشت. نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون مرحله‌ای نشان داد که تعداد کرک ترشحی در واحد سطح، بیش‌ترین توجیه درصد اسانس را به خود اختصاص داد و می‌توان از آن در انتخاب غیر مستقیم استفاده کرد. تجزیه به مؤلفه ها صفات آناتومی در اکثر موارد نتایج تجزیه خوشه‌ای را تایید نمود. بیش‌ترین ضریب‌تغییرات ژنتیکی و فنوتیپی در صفات مورفولوژی و درصد اسانس در هر دو سال مربوط به درصد اسانس بود. بیش‌ترین وراثت‌ پذیری در سال اول مربوط به صفت وزن تر و درسال دوم مربوط به صفت تعداد شاخه ‌فرعی بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که ژنوتیپ‌های دامنه از نظر اکثر صفات بیش‌‌ترین مقدار را به خود اختصاص دادند و همچنین دیررس‌ترین ژنوتیپ‌ها بودند. درسال اول همبستگی بین درصد اسانس و روز تا گلدهی مثبت و معنی‌دار بود و درسال دوم درصد اسانس با صفت نسبت طول به عرض برگ همبستگی منفی و معنی‌داری داشت. به‌طور کلی صفات مورفولوژی با درصد اسانس همبستگی بالا و معنی‌داری نداشتند. نتایج تجزیه خوشه‌ای ژنوتیپ‌ها، بر اساس صفات مورفولوژی و درصد اسانس در هر دو سال توانست تا حدودی ژنوتیپ‌ها را بر اساس منشأ جغرافیایی از همدیگر تفکیک نماید. کلمات کلیدی : چای کوهی، تنوع ژنتیکی، صفات آناتومی، صفات مورفولوژی، درصد اسانس

ارتقاء امنیت وب با وف بومی