Skip to main content
SUPERVISOR
جهانگیر خواجه علی (استاد راهنما) حمزه ایزدی (استاد راهنما) نفیسه پورجواد (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fatemeh Khanmohammadi
فاطمه خان محمدی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Study of the Thermal Requirements and Physiology of Diapause in the Almond Seed Wasp, Eurytoma amygdali (Hym., Eurytomdae)
The almond seed wasp, Eurytomaamygali , is a key pest of almond in Iran that can destroy, in some cases, up to 90% of the almond production. Because of this pest importance and the lack of adequate information on its overwintering strategies and its phenology in Isfahan, this study was carried out to investigate the phenology and diapause physiology of the almond seed wasp. For this purpose, changes in total sugar, glycogen, protein, lipid, alcohol sugars, supercooling point and cold hardiness of the pest were measuredmonthly in the overwintering larvae (September 2014–march 2015) and larvae with prolonged diapause(August and September 2015). The total sugar increased with decreasing temperature andreached the highest level(22.63±1.5 mg/gbody weight)in the coldest month (January). Alcohol sugars, trehalose and glucose, were also increased in proportion to the increase in total sugar and reached to the highest level in January (16±0.5, 7.2±0.53 mg/gbody weight,respectively).With decreasing temperature in January,glycogen content was decreased and reached tothe lowest level (28.11±1.6 mg/gbody weight). The maximum amount of protein (23.33±3.54 mg/gbody weight) was observed in February. Lipid content was increased in winter and the highest amount was observed in March (23.76±1.27mg/g body weight).Biochemical changes were also measured in larvae with prolonged diapause in August and September. Sugar, alcohol sugar, lipid and glycogen concentrations were decreased but protein content did not show significant differences. Supercooling point of the overwintering larvae was almost fixed from October to January around -23 °C, but in February increased to -18.6°C. Proportional to the increase in supercooling point, cold tolerance was decreased, so that the survival rate at -20°C in March reduced to 73.3%from 100%. The supercooling point and cold hardiness of larvae with prolonged diapauses showed no difference to the overwintering larvae (October to February). Time required for the death of 50% of the larvae (LT 50 ) at a temperature of -15 ?C were measured in October, November and December.The LT 50 of the larvae was increased from November to October. Based on the results, the breakdown of glycogen to sugar could have increased the cold tolerance of the pest. Thus, can survivethe successive winter frosts with low mortality.The incidence of prolonged diapauses in the Baghbahadoran region in 2015 was estimated 30%.The minimum temperature threshold of the pest was estimated 7.5 °C and constant temperature for pupal development in the laboratory conditions was 231.08±2.95 degree-days. Phenological study in Baghbahadoran weather conditions showed that termination of pest pupation occured on 30/3/2015(by about 139degree-days).Peak of adult emergence occurred on 25/4/2015(by about358degree-days). The peak of the egg laying was observed in1/5/2015(by 313.5 degree-days). Suitable fruit size for egg laying was about 1.5×2.5 - 2.4×3.5.The obtained information shows that this species could tolerate the district winter cold and have been adapted to the weather conditions. Keywords : Eurytomaamygdali, Diapause, Coldhardiness, phenology, temperature threshold.
زنبور مغز خوار بادام، Eurytomaamygali ، یکی از آفات مهم بادام در ایران است که می تواند تا 90% محصول را از بین ببرد.به دلیل اهمیت این آفت و نبود اطلاعات کافی از استراتژی زمستان گذرانی آن و اطلاعات فنولوژی در استان اصفهان، در این پژوهش فیزیولوژی دیاپوز و فنولوژی زنبور مغزخوار بادام مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور تغییرات میزان قندکل، گلیکوژن، پروتئین، چربی، قندهای الکلی، نقطه انجماد و تحمل سرمایی به صورت ماهیانه در لارو های زمستان گذران (مهرتا اسفند1393) و لاروهای با دیاپوز طولانی (مرداد و شهریور 1394) این حشره اندازه گیری شد. میزان قندکل با کاهش دما افزایش یافت و در سردترین ماه سال (دی ماه) به بالاترین حد خود یعنی5/1±63/22 میلی گرم برگرم وزن بدن(mg/g) رسید. متناسب با افزایش قندکل، قندهای الکلی ترهالوز و گلوکز نیز افزایش یافتند و در دی ماه به بالاترین حد خود یعنی به ترتیب به 5/0±16 و 53/0±2/7میلی گرم برگرم رسیدند. باکاهش دما میزان گلیکوژن کاهش یافت و در دی ماه به پایین ترین سطح خود یعنیmg/g6/1±11/28رسید. حداکثر مقدار پروتئین (mg/g54/3±33/23)در بهمن ماه انداز گیری شد. میزان چربی در زمستان روند افزایشی نشان داد و بیشترین میزان آن در اسفند ماه به مقدارmg/g27/1±76/23مشاهده گردید. در لاروهای با دیاپوز طولانی که تغییرات بیوشیمیایی آنهادر مرداد و شهریور ماه اندازه گیری شد،میزان قندکل، قندهای الکلی، گلیکوژن و چربی نسبت به لارو زمستان گذران کاهش داشت ولی غلظت پروتئین اختلاف معنی داری نشان نداد. نقطه انجماد در لاروهای زمستان گذران ازمهرتا بهمن ماه ثابت و حدود 23- درجه سلسیوس برآورد شد، ولی در اسفند ماه همزمان با آغاز شفیرگی افزایش و به 6/18-درجه سلسیوس رسید. متناسب با افزایش نقطه انجماد، تحمل سرمایی حشره کاهش یافت، به طوری که در اسفند ماه میزان بقا در 20- درجه سلسیوس از 100 به 3/73 درصد کاهش یافت. در لاروهای با دیاپوز طولانی حد نقطه انجماد و میزان بقا مشابه لاروهای زمستان گذران(مهر تا بهمن ماه) بود. مدت زمان لازم برای مرگ 50 درصد از لاروها (LT 50 ) در دمای 15- درجه سلسیوس در سه ماه مهر،آبان و آذر اندازه گیری شد و مشاهده شد که در آذر ماه مقدار LT 50 لاروها نسبت به مهر افزایش یافته است. بر اساس این نتایج، بنظر می رسد زنبور مغزخوار بادام گونه با تجزیه گلیکوژن به قندهای ساده تحمل سرمایی خود را بالا برده و بنابراین می تواند یخبندان های متوالی زمستان را با تلفات کمتریسپری کند.در منطقه باغ بهادران درصد لاروهای با دیاپوز طولانی در سال 1394حدود 30 درصد برآورد شد.آستانه حداقل دمای 5/7 درجه سلیسوس و حرارت موثر دوره شفیرگی در شرایط آزمایشگاهی95/2±08/231 درجه روز برآورد گردید. مطالعه فنولوژی آفت نشان دادکه در شرایط آب و هوایی باغ بهادران، اتمام شفیرگی آفت در تاریخ 10/1/1394 (حدود 139 درجه-روز) و اوج ظهور حشرت کامل درتاریخ 5/2/1394 (حدود357درجه-روز) انجام می شود. اوج تخم ریزی در تاریخ 11/2/1394 (حدود313 درجه-روز)رخ داد. اندازه مناسب میوه برای تخم ریزی حشرات بین 5/1×5/2 تا 4/2×5/3 سانتی متر برآورد شد. بر اساس اطلاعات بدست آمده این حشره قادر بوده است سرمای زمستان منطقه را تحمل نموده و خود را با این شرایط آب و هوایی بخوبی وفق دهد. کلمات کلیدی : زنبور مغزخوار بادام، دیاپوز، سرماسختی، فنولوژی، آستانه حرارتی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی