Skip to main content
SUPERVISOR
محمد هادی میرزاپور (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hossein Cheraghi
حسین چراغی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Synthesis and Characterization of Calcium-Amino Acid Chelates and Evaluation of Their Effectiveness as Foliar Application in Greenhouse Cucumber
In this research work, the first, calcium-amino chelates were synthesized and characterizd at the Soilless Research Centre of Isfahan University of Technology. Then, the efficacy of foliar spray of synthesized Ca-amino chelates in comparison with mineral Ca-salts on greenhouse cucumber was evaluated in a greenhouse at Khalajestan region, Dastjerd city, Qom province. Treatments included three amino acids i.e., lysine (Lys), methionine (Meth), and threonine (Thr) and their chelates with Ca i.e., [Ca(Lys) 2 ], [Ca(Meth) 2 ], and [Ca(Thr) 2 ]. All treatments were sprayed at a similar concentration of 0.5%. A free amino acid and free Ca treatment was also considered as the control. The experiment was carried out in a randomized complete block design in triplicates. Mature leaves and fruit of cucumber plants were sampled at two periods and plant yield, concentration of nutrients, and certain quality attributes of fruit were measured. Results obtained showed that the effect of foliar spray of synthesized Ca-amino chelates is associated with both amino acids and Ca and their interaction, so that the individual effects of amino acids and Ca observed at the amino acid and mineral Ca salts treatments were less effective than Ca-amino chelates. Foliar spray of [Ca(Meth) 2 ] was more effective than the other treatments in improving number and fruit yield of cucumber while the effect of [Ca(Lys) 2 ] on fruit quality attributes of cucumber was greater than the other amino chelates. The effect of [Ca(Meth) 2 ] and [Ca(Thr) 2 ] on fruit firmness was similar to [Ca(NO 3 ) 2 ] and [CaCl 2 ]. But [Ca(Lys) 2 ] had much greater effect on fruit firmness compared to the other Ca treatments. Application of free amino acids except threonine (Thr) had no significant effect on fruit firmness. Therefore, it seems that the main reason for variation of used amino chelates in improving fruit firmness is their differences in the ability of uptake or translocation of Ca in plant. Lysine (Lys) and threonine (Thr) and their chelates with Ca and [Ca(NO 3 ) 2 ] resulted in significant increase of soluble sugar concentration of cucumber fruit. This result indicates the effect of N in these treatments on fruit soluble sugar concentration. Ca-amino chelates resulted in significant increase of leaf and fruit Ca concentration and their effect was higher than the mineral Ca-salts. Application of Ca-amino chelates had greater effect on increasing total N content of fruit in comparison with the amino acid and even [Ca(NO 3 ) 2 ] treatments. According to the results obtained, application of synthesized amino chelates particularly [Ca(Meth) 2 ] and [Ca(Lys) 2 ] is recommended as effective source of Ca for greenhouse cucumber. Keywords: Lysine, Methionine, Threonine, Calcium chloride, Calcium nitrate, Fruit yield, Quality attributes, Fruit firmness
در این پژوهش ابتدا سنتز و شناسایی ویژگی‌های شیمیایی آمینوکلات‌های کلسیم در مرکز پژوهشی کشت بدون خاک دانشگاه صنعتی اصفهان انجام گرفت و کارایی تغذیه برگی آمینوکلات‌های کلسیم سنتز شده در مقایسه با نمک‌های معدنی کلسیم بر روی خیار گلخانه‌ای در یکی از گلخانه‌های شهرک گلخانه‌ای بخش خلجستان شهر دستجرد استان قم انجام گرفت. تیمارها شامل سه نوع آمینواسید لیزین [Lys]، متیونین [Meth] و ترئونین [Thr] و کلات‌های کلسیمی آنها کلسیم-لیزین [Ca(Lys) 2 ]، کلسیم-متیونین [Ca(Meth) 2 ] و کلسیم-ترئونین [Ca(Thr) 2 ] و نمک‌های کلریدکلسیم [CaCl 2 ] و نیترات‌کلسیم [Ca(NO 3 ) 2 ] با غلظت 5 در هزار بود. یک تیمار بدون محلول‌پاشی کلسیم و آمینواسید نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی درسه تکرار انجام گرفت. نمونه‌برداری از برگ‌های بالغ و میوه خیار در دو مرحله جهت اندازه‌گیری عملکرد گیاه، غلظت عناصر غذایی و ویژگی‌های کیفی میوه صورت گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که تاثیر تغذیه برگی آمینوکلات‌های کلسیمی سنتز شده به خاطر وجود آمینواسیدها و یون کلسیم و اثر متقابل آنها می‌باشد، به نحوی که اثر آمینواسید و یون کلسیم به تنهایی در تیمارهای آمینواسیدی و تیمارهای معدنی کلسیمی اثر بخشی کافی نداشته‌اند. محلول‌پاشی آمینوکلات‌کلسیم-متیونین بیشتر بر بهبود تعداد و عملکرد میوه خیار نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. در حالی که اثر گذاری آمینوکلات‌کلسیم-لیزین به ویژگی‌های کیفی میوه خیار بیشتر از سایر آمینوکلات‌ها بود. تاثیر آمینوکلات‌های کلسیم-متیونین و کلسیم-ترئونین بر سفتی میوه مشابه کلریدکلسیم و نیترات‌کلسیم بود. اما آمینوکلات‌کلسیم-لیزین نسبت به بقیه تیمارهای کلسیمی تاثیر بسیار بیشتری بر سفتی بافت میوه داشت. کاربرد آمینواسیدهای آزاد نیز به جز ترئونین تاثیر معنی‌داری بر سفتی بافت میوه نداشت. بنابراین به نظر می‌رسد عامل اصلی اختلاف کارایی آمیوکلات‌های مورد استفاده در بهبود سفتی میوه، اختلاف آنها از لحاظ قابلیت جذب یا انتقال کلسیم در گیاه باشد. لیزین و ترئونین و کلات‌های کلسیمی آنها و نیترات‌کلسیم باعث افزایش معنی‌دار غلظت قند محلول میوه خیار شد که نشان دهنده اثر نیتروژن موجود در این تیمارها بر غلظت قند محلول میوه است در حالی که متیونین و کلات آن با کلسیم و همچنین کلریدکلسیم تاثیر معنی‌داری بر غلظت قند محلول میوه نداشتند. آمینوکلات‌های کلسیم باعث افزایش معنی‌دار غلظت کلسیم برگ‌ها و میوه‌ها شدند و تاثیر آنها بیشتر از نمک‌های معدنی کلسیم بود. نتایج نشان داد کاربرد آمینوکلات‌های کلسیم تاثیر بیشتری در افزایش غلظت نیتروژن کل میوه نسبت به تیمارهای آمینواسیدی و حتی تیمار نیترات‌کلسیم داشت. براساس نتایج بدست آمده، استفاده از آمینوکلات‌های سنتز شده به ویژه آمینوکلات‌کلسیم-لیزین و کلسیم-متیونین به عنوان منبع کلسیم موثر در خیار گلخانه‌ای توصیه می‌شود. کلمات کلیدی: لیزین، متیونین، ترئونین، کلریدکلسیم، نیترات‌کلسیم، عملکرد میوه خیار، ویژگی‌های کیفی، سفتی میوه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی