Skip to main content
SUPERVISOR
Keikhosro Karimi,Mortaza Sadeghi
کیخسرو کریمی (استاد مشاور) مرتضی صادقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
SAEED GHESMATI
سعید قسمتی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388
Bakery yeast is a valuable material for the production of bread, which increases food value, flavor and volume of beard. One of the most problems in the production of bakery yeast is ouput wastewater from the manufacturing unit which releases much pollution to the environment. Membrane bioreactor (MBR) technology is one of the newest methods in municipal and industrial wastewater treatment and generally replaces the conventional treatment methods. This technology is a combination of the biological process and membrane separation process which is used commercially and industrially in advanced and developing countries. Advantages of MBR technology are the high quality of the output stream, less required space; quick installation and so on. The objective of this research is evaluation of treatment of bakery yeast factory wastewater by membrane bioreactor technology. Experimental setup was designed and constructed according to various studies in the field of industrial wastewater treatment. Hollow fiber membrane modules of dead-end immersed type with pore size of 0.26 µm was used in bioreactor. In the biological process, Aspergillus oryzae microorganism was prepared and inoculated for biochemical reactions. This microorganism was adapted with wastewater in the bioreactor for two weeks. After microorganisms being adapted, the physical and chemical tests such as chemical oxygen demand (COD), biochemical oxygen demand 5-days (BOD 5 ) and suspended solids of concentrations and turbidity were measuring in the feed inlet and permeate of membrane during the operation. Mixed liquor suspended solids concentration was in the range of 4100 to 9100 mg/L in membrane bioreactor system. The theoretical hydraulic retention time of 22 h was considered in this research. Membrane critical flux was obtained 6.7 L/ m 2 .h by Flux-Step method which based on operation flux was considered 5 L/ m 2 .h in membrane bioreactor. By calculating three types of affecting resistance on membrane performance using permeate flux and trans membrane pressure, which basis of these values the total membrane resistance was obtained 8.333×10 12 m -1 . In this research, the average organic loading rate of 4.2 kg COD/ m 3 .d was enter to the bioreactor and outlet COD and BOD 5 were reduced to 488 and 70 mg/L, respectively during operating time of 45 days. The highest COD and BOD 5 removal efficiency in the MBR process were obtained 82.2 and 88.0 %, respectively. This method of wastewater treatment reduced the turbidity from between 134 and 282 NTU in feed to less than 2.5 NTU in permeate stream. Permeate pump was operated with a mode of 5.5 min on and 30 sec off during the operation in order to reduce the fouling rate in membrane module. The membrane was washed by distilled water to remove the fouling and permeate flux recovery. In the case of excessive fouling, the sodium hypochlorite solution was used for washing. Keywords : membrane bioreactor, bakery yeast, wastewater treatment, hollow fiber membrane, membrane fouling
خمیر مایه نانوایی، ماده ای با ارزش جهت تولید نان است که باعث افزایش ارزش غذایی، خوش طعمی و حجم نان می گردد. یکی از مهمترین مشکلات تولید مخمر نانوایی، مسئله پساب خروجی از کارخانه تولید است که دارای آلودگی زیاد از لحاظ استانداردهای زیست محیطی می باشد که به محیط زیست رها می گردد. یکی از جدیدترین روش های تصفیه پساب های شهری و صنعتی، فناوری بیوراکتور غشایی (MBR) است که آرام آرام جایگزین روش های مرسوم می شود. این فناوری ترکیبی از فرآیند بیولوژیکی و فرآیند جداسازی غشایی می باشد که به صورت تجاری و صنعتی در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه مورد استفاده قرار می گیرد و روز به روز در حال پیشرفت وگسترش است. مزایای فناوری MBR، کیفیت بالای جریان خروجی از فرآیند، فضای مورد نیاز کم، راه اندازی سریع و غیره می باشد. هدف از این پژوهش، ارزیابی تصفیه پساب کارخانه تولید خمیر مایه نانوایی با فناوری بیوراکتور غشایی است. دستگاه آزمایش با توجه به بررسی های انجام شده در زمینه تصفیه پساب های مختلف صنعتی، طراحی و ساخته شد. از ماژول غشایی الیاف تو خالی انتها بسته (Dead-End) با اندازه حفرات 26/0 میکرومتر به صورت غوطه ور درون بیوراکتور استفاده شد. در بخش فرآیند بیولوژیکی، میکروارگانیسم آسپرجیلوس اورایزه تهیه گشت و برای انجام واکنش بیوشیمایی، رشد و پرورش یافت. میکروارگانیسم ها در مدت زمان دو هفته با پساب خمیر مایه درون بیوراکتور سازگار گردید. پس از سازگار شدن میکروارگانیسم ها، آزمایش های فیزیکی و شیمیایی مورد نظر از قبیل غلظت اکسیژن مورد نیاز شیمیایی(COD)، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی 5 روزه (BOD 5 )، کدورت و جامدات معلق جریان خوراک ورودی و جریان تراوش یافته از غشا در طول فرآیند، اندازه گیری شدند. محدوده غلظت جامدات معلق مایع مخلوط (MLSS) در بیوراکتور غشایی بین 4100 و 9100 میلی گرم بر لیتر قرار دارد. زمان ماند هیدرولیکی در این پژوهش از لحاظ تئوری 22 ساعت در نظر گرفته شد. شار بحرانی عبوری از غشا، با استفاده از روش شار پله ای (Flux-Step) به مقدار7/6 لیتر بر متر مربع بر ساعت بدست آمد که بر اساس آن شار کارکرد 5 لیتر بر متر مربع در نظر گرفته شد. سه نوع مقاومت تاثیر گذار بر روی عملکرد غشا با اندازه گیری شار جریان تراوش یافته و فشار انتقالی غشا (TMP)، محاسبه شدند که بر اساس آن ها مقاومت کلی غشا 10 12 ×333/8 بر متر بدست آمد. در این پژوهش، با توجه به نرخ بار آلی میانگین 2/4 کیلوگرم COD بر متر مکعب در روز که وارد بیوراکتور می شود، غلظت COD، BOD 5 در جریان خروجی از MBR، در مدت زمان کاکرد 45 روزه، به ترتیب 488 و 70 میلی گرم بر لیتر کاهش یافت و بالاترین راندمان حذف COD و BOD 5 ، در کل فرآیند 2/82 و 0/88 درصد به ترتیب بدست آمد. در این روش کدورت از محدوده NTU 134-282 در خوراک ورودی به کمتر از NTU 5/2 در جریان تراوش یافته کاهش یافت. برای کاهش نرخ گرفتگی در ماژول غشایی پمپ جریان تراوش یافته درطول کارکرد فرآیند، 5/5 دقیقه روشن و 30 ثانیه خاموش در نظر گرفته شد. جهت رفع گرفتگی غشا و بازگرادندن شار جریان تراوش یافته، غشا به وسیله آب مقطر و برخی اوقات، در صورت گرفتگی بیش از حد، با محلول سدیم هیپو کلریت شستشو می شد. واژه های کلیدی : بیوراکتور غشایی، خمیر مایه، تصفیه پساب، غشای الیاف تو خالی، گرفتگی غشا.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی