Skip to main content
SUPERVISOR
سیروس قبادی (استاد راهنما) مسعود بهار (استاد مشاور) غلامرضا بلالی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Maedeh Alemrajabi Firoozabad
مائده عالم رجبی فیروزآباد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386
Potato " Solanum tuberosum " is a dicotyledonous, annual , herbaceous plant which belongs to the family of Solanaceae. It is the most important source of plant nutrition with the annual production of 328 million tones and is cultivated over an area of 19.1 million hectares. It is considered as the fourth major crop after wheat, maize and rice. Potato is propagated asexually through tubers which are the vegetative part of the plant. Potato plants are prone to a number of virus attacks during growing season which produce infected tubers that transmit easily from generation to generation and farm to farm by means of physical and biological carriers. " Solanum tuberosum . Istanbuli" is a genotype with good marketing in Iran but due to severe virus infection and consequently decline in yield per unit area, its cultivation is limited to few provinces for local consumption. The most important potato viruses are (PLRV) Potato leaf roll virus, (PVY) Potato virus Y, (PVX) Potato virus X and … . Their symptoms include mosaic, leaf roll, necrose of leaves and general weakness of plant. Using of virus-free seeds and virus-resistant cultivars is the easiest and most economical way to control potato viruses. Meristem culture, Thermotherapy, Chemotherapy and combination of them are the usual methods to eradicate viruses. The objectives of this investigation was to study the effects of plant growth regulators on ’ Solanum tuberosum. Istanbulli’,optimizing it's tissue culture media, effect of chemotherapy on " Solanum tuberosum. Istanbuli " and meristem culture combined with thermotherapy to eradicate viruses. The experiment of studying the effect of plant growth regulators was carried out using IAA (0, 0.5,2.5 and 5 mg / L) and BAP ( 0, 1.5, 3, 4.5 mg / L ),arranged in 16 treatments in a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. The maximum length of shoot was observed in the treatment of IAA (5 mg / L) and BAP ( 0 mg/L ). The maximum number of shoots was observed in the treatment of IAA ( 0.5 mg/L) and BAP ( 3 mg/L). The minimum number of shoots was observed in the treatment BAP ( 0 mg/L ) and all concentrations of IAA. Chemotherapy using ribovirin in 10, 20, 30, 40 mg/L was not successful to eradicate viruses PLRV and PVY in " Solanum tuberosum. Istanbuli " . Removal of 0.2 mm meristems from infected plants which have been heat treated in 35-37 C for five weeks lead to eradicate PLRV, PVX and PVY from plants and virus-free plants produced. Key words Solanum tuberosum' Istanbuli ' ,‌ Plant growth regulators, Meristem culture, Thermotherapy, Chemotherapy
سیب زمینی با نام علمی Solanum tuberosum گیاهی دولپه ، یکساله و علفی از خانواده سولاناسه است. این گیاه مهمترین منبع گیاهی دولپه ای در تغذیه انسان است که با سطح کشتی معادل 1/19 میلیون هکتار و با تولید سالیانه بیش از 328 میلیون تن پس از گندم ،ذرت و برنج، چهارمین محصول عمده دنیا به حساب می‌آید. سیب زمینی به صورت غیر جنسی وبا استفاده از غده ها که بخشی از اندامهای رویشی هستند تکثیرمی‌شود. بوته های سیب زمینی در طول فصل رشد مورد حمله تعدادی ویروس قرار می‌گیرد و عمدتا غده های آلوده به ویروس تولید می‌کنند که به راحتی از نسلی به نسل دیگر و از مزرعه ای به مزرعه دیگرتوسط ناقل های فیزیکی و بیولوژیکی منتقل می‌شوند سیب زمینی رقم استانبولی که همان رقمRatte می باشد، یکی از ارقام پرطرفداربومی در ایران با بازاریابی خوب می‌باشد، ولی به دلیل آلودگی های شدید گیاهی از جمله آلودگی ویروسی و در نتیجه کاهش شدید عملکرد در واحد سطح، دیگر در سطح وسیع و تجاری کشت نمی‌شود و فقط در چند استان محدود برای مصارف محلی کشت می‌شود.از مهمترین ویروسهای سیب زمینی می‌توان به ویروس پیچدگی برگ(PLRV) ، ویروس Y(PVY) ویروس X(PVX) و ... اشاره کرد که علائم آنها شامل موزائیک برگ ، لوله ای شدن و پیچیدگی برگها و افتادن برگهای پائینی و ضعف عمومی گیاه می‌باشد. استفاده از بذر سالم و عاری از ویروس و همچنین ارقام مقاوم به ویروس، از آسانترین و مقرون به صرفه ترین راههای کنترل ویروسهای سیب زمینی تلقی می گردد. روشهای حذف ویروس عمدتا شامل روشهای کشت مریستم (Meristem Culture) ، حرارت درمانی (Thermotherapy) شیمی درمانی (Chemothrapy) و یا تلفیقی از آنها می‌باشد. این تحقیق با اهداف بررسی اثرهای تنظیم‌کننده‌های رشد، روی کشت درون شیشه‌ای سیب‌زمینی رقم استانبولی ، بهینه سازی محیط کشت و همچنین بررسی اثر روش شیمی‌درمانی و روش کشت مریستم توام با حرارت درمانی در تولید گیاهان عاری از ویروس سیب زمینی رقم استانبولی انجام شد. آزمایش بهینه‌سازی محیط کشت، با حضور دو تنظیم کننده رشد IAA در سطوح صفر، 5/0، 5/2 و 5 میلیگرم در لیتر و APدر سطوح صفر، 5/1، 3 و 5/4 میلیگرم در لیتر در محیط پایه MS به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی صورت گرفت، بیشترین طول شاخساره در تیمار IAA و BAP به ترتیب در غلظتهای 5 و صفر میلی‌گرم در لیتر وکمترین طول شاخساره در تیمار IAA و BAP به ترتیب در غلظتهای 5/0 و صفر میلی‌گرم در لیتر مشاهده شد. بیشترین تعداد ساقه‌چه در تیمار IAA و BAP به ترتیب در 5/0 و 3 میلی‌گرم در لیتر و کمترین تعداد ساقه‌چه در تیمار APصفر و IAA در همه غلظتها مشاهده شد. روش شیمی درمانی با غلظتهای 10، 20، 30 و 40 میلی‌گرم در لیتر از رایبووایرین در حذف ویروسهای LRVو PVY در سیب‌زمینی رقم استانبولی موفق نبود. در روش کشت مریستم توام با حرارت درمانی گیاهان آلوده به مدت 5 هفته در دمای 37-35 درجه سلسیوس قرار گرفتند و سپس از آنها مریستمهائی با اندازه حدود 2/0 میلیمتر برداشت و در محیط مخصوص مریستم کشت شد که منجربه حذف ویروسهای PLRV کلمات کلیدی: سیب‌زمینی رقم استانبولی، تنظیم کننده‌های رشد، شیمی‌درمانی، کشت مریستم، حرارت درمانی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی