Skip to main content
SUPERVISOR
Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Hossein Shariatmadari,Bahram Sharifnabi
امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما) حسین شریعتمداری (استاد راهنما) بهرام شریف نبی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Sahar Kabiri
سحر کبیری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Zinc Application Effect on Wheat Genotypes Tolerance to Fusarium Solani Root-Rot Disease
Zinc nutrition and plant genotype are two factors that may affect the tolerance of wheat to root-rot diseases. The aim of this study was to determine the Zn status effect of six wheat genotypes on infection by F. solani . A greenhouse experiment with five bread wheat genotypes ( Triticum aestivum L. cvs. Rushan, Kavir, Cross, Pishtaz and Falat), and a durum wheat ( Triticum durum L. cv. Yav79), consisting of two levels of Zn (0 and 2 µmol L -1 , in the form of ZnSO 4 ), and two F. Solani infection level (0 and 10 6 spore/ml) was conducted. After plant harvesting, shoot and root dry matter yield were determined for each pot. Shoot and root concentrations and content of Zn, Fe, Mn, K, and Cu were measured. After plant harvesting, the severity of F. solani infection was assessed in terms of the number of roots with at least one pathogen lesion. In addition, root cell-membrane permeability and reactive sulfhydryl groups were analyzed. Zinc deficiency resulted in significant decreases in shoot dry and wet matter production of wheat genotypes, The relative sensitivity of wheat genotypes to Zn deficiency was in approximate order Kavir Cross Rushan Yav79 Pishtaz Falat in the presence of F. Solani and order Yav79 Kavir = Cross = Rushan Pishtaz Falat in the absent of F. Solani . Zinc deficiency resulted in significant decreases in shoot high. Root membrane permeability of wheat genotypes was lower in the treatments that included Zn addition than in the treatments that did not include added Zn. The presence of F. Solani significantly decreased the shoot dry matter yield of Yav79, while not other wheat genotypes affected. Root membrane permeability of wheat genotypes was lower in the treatments that included Zn than the Zn-free treatments. Zinc deficiency caused a decrease in reactive SH groups in the roots of wheat genotypes, particularly Cross genotype. Reactive sulfhydryl groups in the root decreased with the Fusarium infection. Zinc application sharply reduced the total amount of K and Mn in the shoot while increased the shoot Zn content. Application of Zn had a positive effect on tolerance of wheat to F. solani root-rot disease. This effect was dependent on Zn-efficiency of the genotypes.
عنصر غذایی روی و رقم گیاه دو عامل مهم و مؤثر در تحمل گندم در برابر بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه می باشند. این پژوهش با هدف بررسی اثرتغذیه روی بر تحمل پنج رقم گندم نان (روشن، بک کراس روشن، کویر، فلات و پیشتاز) و یک رقم گندم دوروم (یاواروس 79)، در دو سطح روی ( صفر و 2 میکرو مولار روی در لیتر محلول غذایی) و دو سطح آلودگی ( صفر و 10 6 اسپور در میلی لیتر) اجرا شد. بعد از برداشت گندم، عملکرد وزن خشک ریشه و شاخسار برای هر گلدان تعیین شد. غلظت و محتوای روی، آهن، مس، پتاسیم و منگنز در ریشه و شاخسار اندازه گیری شد. بعد از برداشت گیاه، شدت بیماری فوزاریوم بر اساس تعداد ریشه های آلوده به دست کم یک خسارت ناشی از عامل بیماری زا تعیین شد. همچنین، نفوذپذیری غشاء پلاسمایی و غلظت گروه های سولفیدریل فعال ریشه اندازه گیری شد. کمبود روی سبب کاهش معنی دار وزن خشک و مرطوب شاخسار ارقام مختلف گندم شد. روی-کارائی در بین ارقام گندم، درحضور قارچ به صورت: فلات پیشتاز دوروم روشن بک کراس روشن زمستانه کویر، و در غیاب قارچ به صورت: فلات پیشتاز روشن = بک کراس روشن زمستانه = کویر دوروم، کاهش یافت. در شرایط کمبود روی، ارتفاع شاخسار گندم به طور معنی داری ( P 0.05) کاهش یافت. حضور قارچ فوزاریوم سبب کاهش معنی دار ( P 0.05) عملکرد وزن خشک شاخسار در رقم یاواروس79 شد اما تاثیری بر تولید ماده خشک شاخسار در سایر ارقام گندم مورد مطالعه نداشت. نفوذ پذیری غشاء ریشه در ژنوتیپ های مختلف گندم در تیمارهایی که روی دریافت کرده بوند کمتر از تیمارهای بدون روی بود. کمبود روی سبب کاهش معنی دار ( P 0.05) غلظت گروه های سولفیدریل فعال ریشه ارقام مختلف گندم به ویژه رقم بک کراس زمستانه روشن شد. همچنین، غلظت گروه های سولفیدریل فعال ریشه در حضور آلودگی فوزاریومی کاهش یافت. کاربرد روی مقدار کل پتاسیم و منگنز شاخسار را کاهش و مقدار کل روی شاخسار را افزایش داد. مصرف روی تاثیر مثبت بر تحمل گندم در برابر بیماری پوسیدگی ریشه ای فوزاریوم سولانی داشت. این تاثیر به روی-کارایی ژنوتیپ های گندم مورد مطالعه بستگی داشت.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی