Skip to main content
SUPERVISOR
حسن کریم مجنی (استاد راهنما) محمدحسین اهتمام (استاد راهنما) حسین زینلی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mahdieh Maleki
مهدیه مالکی خضرلو

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Allelopathic Effect of Crocus sativus Genotypes against Hordeum murinum, Descurania sophia and Convolvulus arvensis
Allelopaty may be hired as a sustainable approch for weed control in the field. Saffron is a medicinal plant with allelochemical properties which has a long history of production in Iran. In order to investigate the allelopathic action of saffron, two experiments were conducted in the Department of Agronomy and Plant Breeding of Isfahan University of Technology and Fozveh Research Center of Najaf Abad, Iran in 2012-2013. In the first experiment, aquous extraction of saffron was used to examine the allelochomical potential of 20 saffron genotypes obtained from different regions in Iran, including Hamedan, Nishapur1 (mian jolge), Nishapur2 (zyrjan), Nishapur3 (khujan), Nishapur4 (Qobyd), Sabzevar, Mashhad1 (Faizabad), Mashhad2 (Faizabad), Natanz, Khaf, Khorasan (chai bagh), Torbatejam, Kashan (mashhdardhal), Gonabad, Torbat heydaryeh, Birjand, Yazd (mahabad), Shiraz (estahban), Isfahan, Kashmar on three noxios weeds (weed seeds of Convolvulus arvensis, Descurania Sophia and Hordeum murinum ) . Aquous extracts were prepared from aerial parts of saffron in concentrations of 0, 3, 6, 12.5, 25, 50 and 100%. Seedling traits of the attributes of target species including radicle and plumule lengthes, radicale and plumule fresh weights, plumule dry weight, germination percent and velocity were measured. Experimental results showed that the effect of genotype and concentration and their interaction on measured traits were significant. This means that response of the target species to allelochemical effect of saffron varies with saffron genotype. Extract reduces all attributes differently. Genotypes "Khaf was proven to be the most allelopathic genotype, and genotype "Torbate jam" and " Nishapur (Zyrjan)" were found to leave minimal allelopatic effects on the target species. With increasing in aquous extracts concentration root and shoot length, root and shoot fresh weight, shoot dry weight and germination percentage of target species decreased. Maximum inhibition was observed at aquous extract concentrations of 100% and minimum inhibition was observed at aquous extract concentrations of 3% . The second experiment was designed to investigate the probably suppressing affect of saffron genotypes on the weed growth under natural field conditions. At the end of the second growing season of saffron, sampling was conducted in March 2012. Naturally occuring weed species included wild barley, flixweed, malcolm stock and filaree. Population density, shoot height, shoot fresh and dry weights of weeds were measured. The results of this experiment revealed that the saffron genotypes had a different effect on the weeds species. In a suchway flixweed had the greatest freqency, while filaree had less population. Key words : Allelopathy, aquous extract, saffron genotypes, growth inhibition
از آللوپاتی می توان در مدیریت پایدار علف های هرز بهره جست. زعفران به عنوان یک گیاه داروئی با خاصیت آللوپاتیکی از دیر باز در ایران کشت می شود. پژوهش انجام شده شامل دو آزمایش جداگانه بود که در گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه صنعتی و مزرعه مرکز تحقیقات فزوه در سال 91-92 انجام شد. در آزمایش اول به کمک روش عصاره گیری آبی، پتانسیل آللوپاتی بیست ژنوتیپ زعفران تهیه شده از نقاط مختلف ایران (شامل همدان، نیشابور(میان جلگه)، نیشابور(زیرجان)، نیشابور(خوجان)، نیشابور(قوبید)، سبزوار، مشهد(فیض آباد 1)، مشهد(فیض آباد2)، نطنز، خاف، چای باق خراسان، تربت جام، کاشان(مشهداردهال)، گناباد، تربت حیدریه، بیرجند(مهویه)، یزد(مهاباد)، شیراز(استهبان)، اصفهان، کاشمر) بر روی علف های هرز جوی وحشی، خاکشیر و پیچک مورد بررسی قرار گرفت. عصاره با غلظت های 0، 3، 6، 5/12، 25، 50 و 100 درصد تهیه شد. صفات مورد بررسی عبارت بودند از طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن ترریشه چه، وزن ترساقه چه، وزن خشک ساقه چه، درصد و سرعت جوانه زنی بذر گونه های مذکور، نتایج آزمایشگاهی حاکی از آن بود که اثر ژنوتیپ و غلظت و اثر متقابل آن ها بر روی صفات طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر ریشه چه، وزن تر و خشک ساقه چه، درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی این سه علف هرز در سطح یک درصد معنی دار بود. بدین معنی که ژنوتیپ های مختلف تاثیر متفاتی بر روی صفات داشتند. عصاره ها باعث کاهش تمام صفات شد اما میزان تاثیر متفاوت بود. بیشترین اثرات بازدارندگی مربوط به ژنوتیپ‌ خاف و کمترین میزان بازدارندگی مربوط به ژنوتیپ های تربت جام و نیشابور2 (زیرجان) بود، همچنین با افزایش غلظت عصاره تاثیر بازدارندگی بیشتر شد به طوریکه بیشترین اثر بازدارندگی در غلظت 100 درصد وکمترین بازدارندگی در غلظت 3 درصد بود. آزمایش دوم به منظور بررسی اثر ژنوتیپ های زعفران بر مهار رشد علف های هرز در شرایط مزرعه انجام شد. در این آزمایش از شش ژنوتیپ زعفران کشت شده در مزرعه مرکز تحقیقات فزوه در انتهای فصل رشد (اواخر اسفند91) نمونه گیری انجام شد. علف های هرز جمع آوری شده از مزرعه شامل جوی وحشی، خاکشیر ، نوک لک لکی و شب بوی صحرایی بودند که ثبت صفات تعداد بوته، ارتفاع بوته، وزن تر و وزن خشک اندام هوایی برای علف های هرز جمع آوری شده صورت گرفت. طبق نتایج بدست آمده از آزمایش مزرعه ای، اثر ژنوتیپ روی تمامی صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار گردید و تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ ها در اثر گذاری روی صفات علف های هرز وجود داشت. تحت شرایط مزرعه ای بیشترین مقاومت از آن علف هرز خاکشیر و کمترین مقاومت مربوط به علف هرز نوک لک لکی بوده است. کلمات کلیدی : آللوپاتی، عصاره آبی، ژنوتیپ زعفران، بازدارندگی رشد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی