Skip to main content
SUPERVISOR
Sayed Majed Mortazavi
سیدمجید مرتضوی درچه (استاد راهنما)
 
STUDENT
Soraya Ghayempour
ثریا قیم پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی نساجی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

The Application of Microcapsules Containing Mint Fragrance and Evaluation of their Antimicrobial Function on CottonProducts
anotechnology processes have recently been introduced into the textile field. One of these processes involves encapsulated nanoparticles or nanoproducts, known as micro-nanocapsules. Encapsulation technology of fragrance materials have used for different goals. Fragrance oils can be protected by encapsulation process as degradable materials provided in external phase to increase their rate. Textile industry is one of the mean industries related to people heath in every social and age group. According to the increasing demands to comfortable and new textiles, using antimicrobial finishing is very important. Antimicrobial textile production has been one of the remarkable research fields in textile industry. In this thesis, the antimicrobial properties of micro-nanocapsuled peppermint oil in sodium alginate, a natural biopolymer, have used to develop antimicrobial textiles, for the first time. Numerous methods proposed to produce these micro-nanocapsules in which their details are different. In this research, the preparation possibility of micro-nanocapsules has determined by emulsion and electrospray methods in two parts that in each one the influence of different parameters on micro-nanocapsules size and formation has evaluated. Alginate micro-nanocapsules were characterized on structure, a mean particle size distribution and morphologies by using a scanning electron microscope (SEM). The stability of essential oil during the encapsulation process was assessed using thin layer chromatography (TLC), thermogravity (TG), fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR) and Clevenger. Finally, the stability process of micro-nanocapsules produced by microwave has done on cotton fabrics and micro-nanocapsules characterization on textiles examined by FT-IR spectrometry method. SEM micrographs have used to check presence, surface distribution and the preferred join position in textile fibers. Evaluation results of micro-nanocapsules show the mentioned method efficiency in oil encapsulation. The investigation done in micro-nanocapsules adhesion on fabrics showed that the encapsulation process is a suitable method for protecting multifunctional finishes on textiles. The antimicrobial activity of the micro-nanocapsules and finished fabrics was investigated by employing two methods, ASTM E2149-01 (Shake Flask) and AATCC Test Method 100 in which %100 ability of antimicrobial activity of samples containing peppermint oil observed. Examination of antimicrobial function of produced micro-nanocapsules has done by using Gram-negative bacteria E.Coli and the Gram-positive bacteria S.Aureus. Consequently, the result of this research is obtaining a durable, fragrant and antimicrobial fabric.
امروزه کاربرد نانوتکنولوژی در صنعت نساجی بسیار افزایش یافته است. یکی از این کاربردها، ساخت نانوذرات کپسول¬شده¬ای است که تحت عنوان ریزکپسول¬ها شناخته شده¬اند. تکنولوژی ریزکپسول‌سازی موادطعم وعطردار، جهت انجام اهداف زیادی به کار می‌رود. اسانس¬ها و روغن¬های معطر را می‌توان مثل مواد آسیب‌پذیرحاصله از فاز بیرونی، ازطریق کپسوله کردن محافظت نمود تا ثبات آن¬ها افزایش یابد. صنعت نساجی، یکی از صنایع مرتبط با بهداشت افراد در هر گروه سنی و اجتماعی محسوب می¬شود. با توجه به رشد روزافزون نیاز به منسوجاتی راحت و جدید، استفاده از تکمیل¬های ضدمیکروب، از اهمیت خاصی برخوردار است. در سال¬های اخیر، تهیه منسوجات ضدمیکروب، یکی از زمینه¬های پژوهشی مورد توجه در صنعت نساجی بوده است. در این پایان¬نامه برای اولین بار از خاصیت ضدمیکروبی اسانس نعناع ریزکپسول¬شده در بیوپلیمر طبیعی سدیم آلجینات جهت تهیه منسوج ضدمیکروب استفاده شده است. روش¬های بسیاری به منظور تولید ریزکپسول¬ها پیشنهاد شده که جزئیات آن¬ها با یکدیگر متفاوت است. در این پژوهش، طی دو بخش به بررسی امکان تولید ریزکپسول¬ها با استفاده از روش¬های امولسیون و الکترواسپری پرداخته شده و در هر بخش، تأثیر پارامترهای مختلف بر اندازه و شکل ریزکپسول¬ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. ریزکپسول¬های آلجیناتی، از نظر ساختاری، میانگین اندازه ذرات و نیز مورفولوژی، با استفاده از میکروسکوپ نوری و الکترونی مورد بررسی قرار گرفته و پایداری اسانس طی فرایند ریزکپسول¬سازی، با استفاده از تکنیک¬های متفاوتی نظیر TLC، TG، FT-IR و کلونجر ارزیابی گردیده است. در نهایت، عملیات تثبیت ریزکپسول¬های تولیدی با کمک میکروویو، بر روی منسوج پنبه¬ای انجام و تشخیص وجود ریزکپسول¬ها روی منسوج، با روش طیف‌سنجی FT-IR بررسی شده است. از میکروگراف¬های SEM استفاده گردیده تا وجود ریزکپسول¬ها، توزیع سطحی و محل اتصال آن¬ها به الیاف ارزیابی شود. نتایج حاصل از ارزیابی ریزکپسول¬ها، بیانگر کارآیی روش¬های مذکور در کپسول کردن اسانس است. تحقیق صورت¬گرفته در خصوص پیوند ریزکپسول¬ها به پارچه نشان می¬دهد، ریزکپسول¬سازی، روشی مفید در جهت حفظ تکمیل¬های چندکاربردی روی منسوجات به حساب می¬آید. فعالیت ضدمیکروبی ریزکپسول¬ها و پارچه تکمیل¬شده نیز با دو روش ASTM E2149-01 (Shake Flask) و AATCC Test Method 100، انجام گردیده که قابلیت %100 فعالیت ضدمیکروبی نمونه¬های حاوی اسانس را نشان می¬دهد. بررسی فعالیت ضدمیکروبی ریزکپسول¬های تولیدی با دو نمونه باکتری گرم منفی اشرشیاکلی و گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس، انجام شده است. در نهایت نتیجه این پژوهش، دستیابی به منسوجی بادوام، معطر و ضدمیکروب می¬باشد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی