Skip to main content
SUPERVISOR
منیره فرامرزی (استاد راهنما) سعید سلطانی کوپائی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fahimeh Mircholi
فهیمه میرچولی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Assessing the Impact of Virtual Water Trade of Agricultural Crops on Regional Water Scarcity in Iran
Iran is facings increasing water scarcity because of population growth and geographic located, industrial development as well as climate change. Agricultural is an economic sector and water crisis is the major limiting factor for producing agricultural commodities and food product. Agricultural products sector don’t meet all of its water demand, while 93% renewable water resources in irrigated agriculture are used. In this study, virtual water trade of agricultural crops is assessed in relation to water resources availability, as efficient alternative and water scarcity alleviation in different regions/ provinces of Iran during 1369-1380. Agricultural crops in this study include cereal (wheat, barley, rice and maize), fruits (apple, orange, onion and potato), pulses (beans, chickpea) and pistachio and date. Among these crops, cereal trade cause save the most water resources and pistachio and date trade cause loss the most of water resources at country level. The results of assessing water saving in each province show that Yazd and Gilan are the most water saving provinces and Fars and Kerman are the most water loss provinces, but water saving or water loss without considering the type of virtual water (blue and green) doesn’t provide useful information for surveying increasing/ decreasing trend of water scarcity. Therefore, we distinguished in this study the blue and green virtual water trade of agricultural crops. The results show Gilan and Yazd are the most green and blue virtual water importing provinces, respectively. Lorestan and Mazandaran are the most green and blue virtual water exporting provinces. We also accounted for per capita water resources availability of different provinces/regions to analyze how trade of agricultural crops help improve scarcity situation through the trade of agricultural crops. We found that available water with current trade of agricultural crops in the country, the virtual water trade is increasing water resources availability more than 1.5% in Tehran , Ghom and Yazd . Also per capita renewable water and per capita net Our results at regional level is assessed and the results showed the increasing per capita available water resources increases about 267% in Severity Water Scarce, 35% in High Water Scarce regions, 28% in Water Scarce regions and 1.5% in no-water scarcity regions. Key Words: Water scarcity, Blue water, Green water, Virtual water, Iran
ایران به دلیل رشد جمعیت و موقعیت جغرافیایی خشک و نیمه‌خشک، با خطر روزافزون بحران آب مواجه است. با توجه به اینکه بخش کشاورزی در ایران از مهمترین بخش‌های اقتصادی محسوب می‌شود، کمبود آب اصلی‌ترین عامل محدودکننده‌ی تولید محصولات کشاورزی و غذایی است. این در حالی است که حدود 93 درصد منابع آب تجدید شونده‌ی کشور در کشاورزی فاریاب مصرف می‌شود ولی تولیدات کشاورزی حاصل از آن تقاضای نیاز غذایی کشور را تأمین نمی‌کند. در این مطالعه، مبادله‌ی آب مجازی در ارتباط با منابع آب موجود، به عنوان راهکاری کارآمد جهت کاهش بحران آب و نیز امنیت غذایی در دوره 1380-1369 ارزیابی شده است. لازم به ذکر است که تجارت آب مجازی در سطح استانی و مناطق بحران آب مورد مطالعه قرار گرفته است. محصولات مطالعاتی در این پایان‌نامه شامل گروه غلات (گندم، جو ، ذرت و برنج)، گروه میوه‌ها و سبزیجات (سیب، پرتقال، سیب‌زمینی و پیاز)، گروه حبوبات (نخودفرنگی و لوبیا) و گروه خشکبار و خرما (پسته و خرما) است. از بین این محصولات، تجارت گروه غلات (گندم) سبب ذخیره‌سازی بیشترین میزان منابع آب (آبی و سبز) و تجارت گروه پسته و خرما باعث کاهش بیشترین میزان منابع آب داخلی کشور شده است. بررسی میزان ذخیره‌سازی منابع آب در اثر تجارت محصولات کشاورزی در هر استان نشان می‌دهد که استان‌های یزد و گیلان، بیشترین ذخیره‌سازی و استان‌های فارس و کرمان، بیشترین میزان هدررفت منابع آب را به خود اختصاص داده‌اند؛ اما از آنجا که ذخیره و یا هدر‌رفت آب مجازی بدون توجه به نوع (آب آبی و سبز) آب مجازی تجارت شده در این استان‌ها معیار مناسبی جهت ارزیابی کاهش و تشدید بحران آب در اثر تجارت آب مجازی نمی‌باشد، در این مطالعه تفکیک این دو نوع تجارت آب مجازی انجام شده است. به طوری که نتایج حاصل نشان می‌دهد که استان‌های گیلان و یزد به ترتیب بیشترین میزان آب مجازی سبز و آبی را وارد و استان‌های لرستان و مازندران بیشترین میزان آب مجازی سبز و آبی را صادر نموده‌اند. میزان سرانه آب قابل دسترس در اثر تجارت آب مجازی در استان‌های تهران، قم و یزد بیش از 5/1 برابر افزایش یافته است. همچنین میزان سرانه منابع آب تجدیدشونده و سرانه واردات خالص آب مجازی آبی در هر یک از مناطق بحرانی بررسی شده است و نتایج نشان می‌دهد که افزایش سرانه آب قابل دسترس به ترتیب 267 درصد در منطقه به شدت بحرانی، 35 درصد در منطقه دچار استرس آبی، 28 درصد در منطقه در آستانه بحران و 5/1 درصد در منطقه بدون بحران است. کلمات کلیدی: بحران آب، آب آبی، آب سبز، آب مجازی، ایران

ارتقاء امنیت وب با وف بومی