Skip to main content
SUPERVISOR
Mortaza Sadeghi
مرتضی صادقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohamad reza Rajaeeyeh
محمدرضا رجائیه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389
The high load of organic materials, such as sugars, carbohydrates, and fermented products is one of the main characteristics of the wastewaters of food industries. These organic compounds exist in food industry’s wastewater causes some significant pollution in the environment. The baker’s yeast is a valuable substance in bread production process. This substance increases alimental value, palatability and volume of the bread. Molass, by-product of sugar manufacturing, is mainly used as a main raw material in the yeast production. Molass contains 45–50% sugars, 15–20% nonsugar organic substances, 10–15% ash (minerals) and about 20% water. The sugars existed in the molasses are a source of carbon and energy in the yeast fermentation process. However, a major part of the nonsugar substances in the molasses are not assimilable by the yeast and then released unchanged to the wastewater. The most part of the waste in the yeast production process are contains these compounds. In addition, waste water contains other substances like the added chemicals during fermentation (e.g. antifoams, propionic acids, brine, etc.), yeast metabolites, and residual yeast cells. Since these ef?uents have high BOD and COD, they need to be treated before discharging. In this research coagulation-flocculation process and membrane separation as a new approach was used to baker’s yeast wastewater treatment. The coagulation has been done in two ways, befor membrane and during membrane filtration (inline coagulation).The first objective of this study was to investigate and enhancement of the efficiency of pre coagulation process on waste water treatment. This target followed by changing the type of coagulant (Alum, Poly Aluminium Chloride(PAC) and lime) and optimization of operating condition during coagulation. Membrane separation was performed by poly propylene (PP) and poly vinylidene flouride (PVDF).The effects of trans-membrane pressure, cross flow velocity, temperature and type of membrane were studied on permeate flux, turbidity and COD removal in membrane process. The obtained results show that the flux of permeate increase and the turbidity and COD removal efficiency decrease by trans-membrane pressure, cross flow velocity and temperature. It also observed that coagulation and settling before UF has better result than Inline coagulation.It maybe due to that flocks need more time to enlarge. In combined process(coagulation + filtration) of wastewater poly(aluminum chloride) has higher efficiency than aluminuim sulphate and lime. The combination of coagulation also has examined and was found to be quite e?ective; The combination of PAC and lime has had most efficiency and economic advantages in comparison to other combinations of coagulants. At the optimum conditions in coagulation step, the removal of turbidity and COD were 81% and 68%, respectively. At the best conditions in filtration step for PVDF membrane the permeate flux, turbidity and COD removal were 59 l/m 2 h , 99% and 74.5%, respectively. For this wastewater, using PP membrane in filtration step at best conditions leads to permeate flux, turbidity and COD removal of 81 l/m 2 h, 97% and 65%, respectively. The highestturbidityand COD removal efficiencyon the coagulation and membrane filtration processes were obtained as 99% and 91%, respectively.
: خمیرمایه نانوایی، ماده ای با ارزش جهت تولید نان است که باعث افزایش ارزش غذایی، خوش طعمی و حجم نان می گردد. یکی از مهمترین مشکلات تولید مخمر نانوایی، مسئله پساب خروجی از کارخانه تولید است که دارای آلودگی زیاد از لحاظ استانداردهای زیست محیطی می باشد که به محیط زیست رها می گردد.ماده اصلی تشکیل دهنده خمیرمایه، ملاس می باشد که خود یک فرآورده فرعی در تولید قند و شگر می باشد.ملاس شامل 45 تا 50 درصد شکر باقیمانده،15 تا 20 درصد مواد آلی غیرقندی، 10 تا15 درصد خاکستر(مواد معدنی) و حدود 20 درصد آب می باشد.مواد غیرقندی موجود در ملاس طی قرآیند تخمیر تقریبا دست نخورده می مانند و به همین صورت وارد پساب خمیر مایه می شوند.همچنین مواد شیمیایی اضافه شده طی فرآیند تخمیر، متابولیتهای خمیرمایه و سلول های خمیرمایه باقیمانده در پساب موجود می باشد.یکی از روش های نوین تصفیه فن آوری غشایی است.از جمله مزیت های فرآیندهای غشایی می توان به صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش فضای مورد نیاز اشاره کرد.در بین روش های غشایی فرآیندهای میکروفیلتراسیون واولترافیلتراسیون برای تصفیه پساب های غذایی بیشتر استفاده می شوند. در این پژوهش از روش ترکیبی انعقادسازی-اولترافیلتراسیون برای تصفیه پساب خمیرمایه استفاده شده است.در مرحله پیش تصفیه سه نوع منعقدکننده مورد بررسی قرار گرفتند که منعقدکننده پلی آلومینیوم کلراید نسبت به منعقدکننده سولفات آلومینیوم و آهک از کارایی بالاتری برای حذف آلاینده ها برخوردار بوده است. همچنین ترکیب منعقدکننده ها موردبررسی قرار گرفت که ترکیب آلومینیوم کلرید-آهک بیشترین بازدهی را در بر داشته است. بدین وسیله میزان حذف کدورت و COD به ترتیب برابر81 و 68درصد به دست آمد.سپس تاثیر شرایط عملیاتی در فرآیند غشایی اولترافیلتراسیون بر میزان جریان تراوش یافته،میزان حذف کدورت و COD در کارخانه تولید خمیرمایه مورد بررسی قرار گرفت. در این مرحله از دو غشای مختلف پلی وینیلیدن فلوراید و پلی پروپیلن استفاده شد. نتایج حاصل از بررسی تاثیر شرایط عملیاتی در فرآیند غشایی اولترافیلتراسیون با غشا الیاف تو خالی برای تصفیه پساب کارخانه تولید خمیرمایه نشان داد که افزایش فشار وسرعت باعث افزایش میزان جریان تراوش یافته و کاهش میزان حذف کدورت و COD شده است.در فرآیند غشایی با انتخاب غشای پلی وینیلیدن فلوراید در بهترین شرایط میزان حذف کدورت99در صد و میزان حذف COD،5/74 درصد به دست آمد. همچنین با استفاده از این غشا بیشترین فلاکس به دست آمده برابر با 59 لیتر بر متر مربع بر ساعت می باشد در حالیکه این مقدار برای غشای پلی پروپیلن برابر81 لیتر بر متر مربع بر ساعت می باشد.همچنین با انتخاب این غشا در بهترین شرایط میزان حذف کدورت و COD به ترتیب برابر 97 و 65 درصد بدست آمد. واژگان کلیدی: تصفیه پساب خمیر مایه ، غشاء اولترافیلتراسیون، پیش تصفیه شیمیایی، میزان جریان تراوش یافته، میزان حذف کدورت، میزان حذف COD

ارتقاء امنیت وب با وف بومی