Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Mostafa Mobli
جواد کرامت (استاد مشاور) مصطفی مبلی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Leila Aslani
لیلا اصلانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Comparison of Growth and Antioxidant Activities of Four Bell Pepper (Capsicum annum L.) Cultivars Grown in Two Soilless Medias
To studing the effects of two planting substrates on vegetative growth, reproductive growth and antioxidant activities of four bell pepper ( Capsicum annum L.) cultivars, a greenhouse 4×2 factorial experiment was conducted in a completely randomized design with 4 replications in greenhouse of Department of Horticulture of Isfahan University of Technology. First factor was the bed of 80% cocopeat + 20% perlite and 80% moeat + 20% perlite and the second factor was four bell pepper cultivars consisted of green ?Traviata?, red ?Iratian?, orange ?Aracia? and yellow ?Taranto?. Seedlings were planted in 7-liter pots that were filled with planting substrates. Irrigation and nutrition were done by using drip irrigation system and Johnson ? s nutrition solution (0.5 concentration), respectively. Date of first flowering bud opening was recorded and flowering rate was calculated. Fruits were harvested in the stage of three quarters of color change and the length, diameter, number of lobes, firmness, pericarp thickness, titratable acidity, total soluble solids and vitamin C of them were measured. The number and weight of fruits for calculating yield were recorded. Plants were removed from pots five month after tralanting and vegetative growth factors consisted of length of stem, diameter of stem from third node, number of nodes, relative chlorophyll content, fresh and dry weight of stem, length of roots, fresh and dry weight of roots were measured. The methanol extract of fruits were prepared and then extract yield, total phenolic compound by using Folin-Ciocalteau reagent, DPPH free radicals scavenging and OH ° scavenging were measured. Results showed that moeat caused better results on vegetative growth consisted of length of stem, diameter of stem, relative chlorophyll, fresh and dry weight of root and stem and reproductive factors consist of flowering rate, fruit length and diameter, fruit shape index, fruit firmness and pericarp thickness and it increased fruit number and fresh and dry weight of fruits in each plant in comparison to cocopeat. Planting in moeat also increased antioxidant activities consisted of total phenolic compounds, DPPH free radicals scavenging and OH ° scavenging. Between different cultivars red cultivar was performed better characteristics such as more relative chlorophyll, fresh and dry plant weight, fruit shape index, pericarp thickness, vitamin C content and antioxidant activities compared with other cultivars. There was significant interactions between bed and cultivar, so that effects of beds for some traits were depends on cultivars. Key words: Bell pepper cultivars, Cocopeat, Growing substrate, Moeat
به منظور مطالعه اثر دو بستر کاشت بر رشد رویشی، زایشی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی چهار رقم فلفل‌دلمه‌ای، آزمایشی گلخانه‌ای به صورت فاکتوریل 4×2 در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در گلخانه دانشکده‌ کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. فاکتور اول شامل دو بستر پیت‌ماس 80% + پرلیت 20% و کوکوپیت 80% + پرلیت 20% و فاکتور دوم شامل چهار رقم فلفل‌دلمه‌ای سبز ?Traviata? ، قرمز ?Iratian?، نارنجی ?Aracia? و زرد ?Taranto? بود. نشاء گیاهان در گلدان‌های 7 لیتری که با بستر مربوطه پر شده بودند کشت شد و آبیاری و تغذیه به روش قطره‌ای با محلول غذایی جانسون (نیم غلظت) انجام شد. به محض مشاهده‌ اولین غنچه‌ گل در بوته تاریخ گلدهی ثبت و سرعت گلدهی محاسبه گردید. میوه‌های مربوط به هر تکرار در مرحله‌ سه‌چهارم رنگ‌گیری برداشت شد و فاکتورهای طول، قطر، تعداد لوب، سفتی بافت، ضخامت پریکارپ، مقدار مواد جامد محلول و اسیدهای آلی و میزان ویتامین ث آن‌ها اندازه‌گیری شد وزن و تعداد میوه‌های هر تکرار هم به منظور محاسبه‌ عملکرد ثبت شد. پنج ماه پس از انتقال نشاء، گیاهان از گلدان‌ها خارج و فاکتورهای رشد شامل طول ساقه، قطر ساقه از محل گره سوم، تعداد گره، کلروفیل نسبی، وزن تر و خشک ساقه، طول ریشه، وزن تر و خشک ریشه اندازه‌گیری شد. اسانس متانولی میوه‌های مربوط به هر تکرار نیز تهیه و سپس راندمان استخراج، میزان کل ترکیبات فنولیک بر اساس واکنش‌گر فولین-سیوکالتو، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بر اساس قابلیت حذف رادیکال آزاد دی‌پی‌پی‌اچ و فعالیت کلاته‌کنندگی رادیکال هیدروکسیل اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که بستر پیت‌ماس 80% + پرلیت 20% سبب ایجاد نتایج بهتری از نظر رشد رویشی شامل طول و قطر ساقه، محتوای کلروفیل، وزن تر و خشک بیش‌تر ساقه و ریشه و بهبود رشد زایشی شامل گلدهی زودتر، میوه‌های طویل‌تر و با قطر بیش‌تر، شاخص شکل بزگتر، تعداد لوب بیش‌تر، ضخامت و سفتی بیش‌تر پریکارپ و افزایش تعداد میوه، وزن تر و خشک میوه در بوته در مقایسه با کاشت در کوکوپیت گردید. همچنین کشت در پیت‌ماس سبب افزایش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی شامل میزان کل ترکیبات فنولیک، قابلیت حذف رادیکال‌های هیدروکسیل و میزان قابلیت حذف رادیکال‌های آزاد دی‌پی‌پی‌اچ گردید. در بین ارقام، فلفل‌دلمه‌ای قرمز ?Iratian? در اکثر فاکتورهای مهم شامل کلروفیل برگ، وزن تر و خشک بوته، شاخص شکل میوه، ضخامت پریکارپ، ویتامین ث، عملکرد و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بهتر از سایر ارقام بود. برای تعدادی از صفات نیز بین اثر بستر و رقم، اثر متقابل معنی‌دار وجود داشت یعنی تغییرات ناشی از بستر تابع رقم بود. واژه ‌ های کلیدی : بستر کاشت، پیت‌ماس، رقم‌های فلفل‌دلمه‌ای، کوکوپیت.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی