Skip to main content
SUPERVISOR
Aminolah Masoumi,Seyed Jalil Razavi najafabadi
امین اله معصومی (استاد راهنما) سیدجلیل رضوی نجف ابادی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Azadeh Sarafraz
آزاده سرافراز

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Design, Development and Evaluation of a Limb Shaker Mechanism and Determination of the Best Amplitude and Frequency of Sour Orange Blossom Detachment
Blossom of our orange tree is used in producing perfume, but the primary application is in the shape of dry blossom especially as liquid extracts. In herbal medicine, Sour orange blossom is a relaxation agent and anti anxiety and disorder in nervous system and reduces nervous headache and migraine as well. Considering economic value of sour orange blossom, blossom has been harvested each year at a specific time. Hand harvesting of blossom requires time and increases costs and may result in tree injury. On the other hand, use of tree trunk shakers has problems because of size, weight and high power requirement. In this investigation a unique and precise logically programmable electro pneumatic limb shaker of impact type was designed and developed to mechanically harvest sour orange blossom. The hand- held shaker was pneumatically powered and driven by a rechargeable air compressor and electric motor. The shaker consisted of these parts: impact gripper, boom, pneumatic actuator, metal strap, frequency changing knob, programmable logic controller (PLC) and pneumatic valve. To reduce transfer of vibration from shaker to operator’s hand, a metal hand strap was shaped in a way that was hinged to the tree while working and at the same time transferring some of the weight of the shaker. In order to design the shaker, physical and mechanical properties of sour orange tree were investigated and vibration force for detachment of the blossom from the branch was determined. In order to determine the vibration force, vibration system of branch- shaker was presumed with one degree of freedom. The branch was presumed to be a cantilever beam and natural frequencies of beam were determined. The static force of sour orange blossom detachment was determined using universal testing machine. The developed machine had the ability to provide three levels of shaking amplitude (20, 30 and 40 mm) at oscillating frequencies of (1, 2, 3, 4, 5 and 6 hertz). By combining any of the three amplitude levels with four levels of shaking frequency, the most suitable combination to obtain maximum orange blossom removal percentage with least damage could be obtained. Harvesting rate was calculated by weighing both the harvested and unharvested orange blossom. A 3*4 factorial experiment with completely randomized block design with four replications was conducted to investigate the effects of shaking amplitude and frequency on blossom detachment. Experiments were conducted in the orchards of Dezful Jolgedez CO. in Khuzestan Province, Iran. In this experiment four levels of frequency (1, 2, 3 and 4 hertz), three levels of amplitude (20, 30 and 40 mm) were investigated. The analysis of variance and mean comparison conducted with SAS and MSTAD-C and results obtained showed that the effect of shaking frequency and amplitude and interacting effects were significant on sour orange blossom detachment. Harvesting rate of the shaker increased with
بهارنارنج شکوفه درخت نارنج می باشد، در عطر سازی مورد استفاده بوده ولی کاربرد اصلی آن به صورت گل خشک و به خصوص عرق در طب گیاهی است. بهارنارنج آرامش بخش و ضد هیجانات دستگاه عصبی است و سردردهای عصبی و همچنین میگرنی را کاهش می دهد. با توجه به ارزش اقتصادی بهارنارنج هرساله در زمان معین اقدام به برداشت شکوفه می شود. برداشت دستی بهار نارنج علاوه بر صرف زمان و هزینه به درخت صدمه می رساند. از طرفی استفاده از درخت تکان ها به دلیل بزرگی، سنگینی و نیاز به توان بالا مشکلاتی در بر دارند. در این پژوهش یک شاخه تکان الکترونیوماتیکی برنامه پذیر دقیق منحصر به فرد، از نوع ضربه ای برای برداشت مکانیکی بهارنارنج طراحی و ساخته شد. لرزاننده قابل حمل دستی، به طور نیوماتیک از یک کمپرسور هوا توان می گیرد و قسمت کنترل آن با یک باطری لیتیوم کار می کند. به طوری که در برداشت به تراکتور نیازی نمی باشد. لرزاننده شامل این قسمت ها می باشد: گیره ضربه زن، عملگر نیوماتیک، پروفیل بازو، تسمه، دکمه تغییر فرکانس،کنترولر. مدار دستگاه شامل کنترولر منطقی برنامه پذیر و شیر پنوماتیک می باشد. برای کاهش ارتعاش انتقالی از دستگاه به کاربر، یک تسمه آهنی طوری طراحی شد که هنگام کار به شاخه قلاب گشت. تسمه همچنین مقداری از وزن دستگاه را تحمل می کرد. به منظور طراحی لرزاننده، خواص فیزیکی و مکانیکی شاخه مورد بررسی قرار گرفت و مقدار نیروی ارتعاشی لرزاننده بر شاخه محاسبه شد. به منظور تعیین مقدار نیروی ارتعاشی، سیستم ارتعاشی شاخه- لرزاننده، یک درجه آزادی تحت تحریک پایه برانگیخته هارمونیک در نظر گرفته شد. سیستم شاخه به صورت تیر یک سر گیر دار پیوسته فرض شد و فرکانس های طبیعی آن با استفاده از معادله اویلر- برنولی محاسبه شد. نیروی استاتیکی لازم برای جدایش شکوفه از شاخه توسط دستگاه کشش- فشار جامع اندازه گیری شد. لرزاننده این قابلیت را داشت که 3 سطح دامنه (20، 30 و 40 میلی متر) و فرکانس نوسان در 6 سطح (1، 2 ،3، 4، 5 و 6 هرتز) را ایجاد نماید. پس از ساخت به منظور ارزیابی دستگاه و انتخاب مناسب ترین دامنه و بسامد نوسان برای ریزش بهار نارنج در شرایط واقعی آزمایش انجام گرفت. آزمایش ها در استان خوزستان در باغی مربوط به شرکت جلگه دز در دزفول انجام گردید. نرخ برداشت با شمردن تعداد شکوفه های جدا شده و جدا نشده محاسبه شد. آزمایش فاکتوریل 3*4 در طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار برای بررسی اثر دامنه و بسامد بر جداسازی بهار نارنج انجام شد. در این آزمایش 4سطح فرکانس (1، 2، 3 و 4 هرتز) و 3 سطح دامنه (20، 30 و 40 میلی متر) مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماری ASو MSTAT-C انجام شد. تجزیه واریانس داده ها نشان دادکه اثر دامنه و بسامد نوسان و بلوک و اثر متقابل بر جدایش بهارنارنج معنی دار بود. نرخ برداشت دستگاه لرزاننده با افزایش فرکانس افزایش یافت، ولی افزایش بیشتر فرکانس بر درصد ریزش بهارنارنج تأثیری نداشت. کاهش دامنه باعث افزایش شتاب و نیروی ارتعاشی به شاخه و افزایش درصد ریزش می گشت. بهترین دامنه و بسامد برای دستیابی به بیشترین ریزش شکوفه، دامنه 20 میلی متر و بسامد 4 هرتز بود.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی